Από δύο καταφύγια τοποθετημένα ακριβώς στο χείλος του γκρεμού που σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό studio Ofis, μέχρι ένα απομονωμένο ξύλινο σπιτάκι πάνω σε μια παλιά πίστα σκι, παρακάτω θα βρείτε 10 από τα καλύτερα σπίτια που ξεχώρισαν για το εξωπραγματικό design και την άκρως... ριψοκίνδυνη τοποθεσία τους. Αν και χρειάζεται αρκετό θάρρος για να κοιμηθεί κάποιος μέσα σε αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται στην bucket list πολλών φανατικών του σχεδιασμού αλλά και της περιπέτειας ανά τον κόσμο.
Η εκπληκτική τους αρχιτεκτονική τα καθιστά ως τα πιο πολυζητημένα σπίτια των τελευταίων μηνών και οι λόγοι είναι προφανείς. Let’s get cozy!
Kanin Winter Cabin, Σλοβενία, από το OFIS
Αυτή η μικροσκοπική καμπίνα αλουμινίου σχεδιασμένη από το σλοβενικό στούντιο OFIS Arhitekti προβάλλει στην άκρη του όρους Kanin στα σύνορα Σλοβενίας και Ιταλίας. Είναι προσβάσιμη μόνο από ορειβάτες ή με ελικόπτερο και είναι κατασκευασμένη από ένα συνδυασμό σπάνιου ξύλου, γυαλιού και αλουμινίου, χτισμένη ώστε να αντέχει ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
Lofthuset, Σουηδία, από τη Hanna Michelson
Σχεδιασμένη από τη Σουηδή αρχιτέκτονα Hanna Michelson ως ένα «μινιμαλιστικό καταφύγιο», αυτή η cosy ξύλινη καμπίνα ύψους 10 μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δύο άτομα. Βρίσκεται μέσα στα πεύκα στην πλαγιά μιας παλιάς πίστας σκι στα βουνά Åsberget και έχει αδιάκοπη θέα προς τα βουνά.
Varden, Νορβηγία, από τους μηχανικούς Spinn & Format
Κατασκευασμένο για να ενθαρρύνει την πεζοπορία στην πόλη του Hammerfest, αυτό το καταφύγιο βρίσκεται πάνω από το βουνό Storfjellet στη Νορβηγία. Διαθέτει ένα «βιολογικό» προκατασκευασμένο πλαίσιο το οποίο δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς Spinn & Format με σκοπό να αντηχεί τους ζωηρούς ήχους του αρκτικού τοπίου και παράλληλα να μπορεί να αντέξει στους σκληρούς πολικούς χειμώνες.
Bivouac Luca Pasqualetti, Ιταλία, από τον Roberto Dini και τον Stefano Girodo
Αυτό το προκατασκευασμένο σπιτάκι που ονομάζεται Bivouac Luca Pasqualetti βρίσκεται σε υψόμετρο 3.290 μέτρων στην άκρη μιας βουνοκορφής στην Valpelline της Ιταλίας. Δημιουργήθηκε για μια ομάδα τοπικών αλπικών οδηγών που ήθελαν να προωθήσουν την εξερεύνηση των «ξεχασμένων διαδρομών». Στο σύνολο έχει οκτώ κρεβάτια και είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα.
RF C9, Χιλή, από τον Gonzalo Iturriaga
Ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Gonzalo Iturriaga χρησιμοποίησε διπλωμένες επιφάνειες μαυρισμένου πεύκου για να δημιουργήσει αυτήν την πολύπλευρη καμπίνα σε μια βραχώδη περιοχή στην περιοχή Valparaíso της Χιλής. Αποτελείται από μια βασική σουίτα δωματίων και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει έναν απλό χώρο ξεκούρασης και διαμονής για τους ορειβάτες.
Culardoch Shieling, Ηνωμένο Βασίλειο, από τους Moxon Architects
Τα βουνά του Εθνικού Πάρκου Cairngorms της Σκωτίας προσφέρουν ένα δραματικό σκηνικό που στάθηκε ιδανικό για την κατασκευή αυτής της ξύλινης καλύβας. Σχεδιάστηκε από τους Moxon Architects και είναι κατασκευασμένη από ακατέργαστο ξύλο αγριόπευκων. Το εξωτερικό του έχει διαμορφωθεί με βάση την αισθητική του συγκεκριμένου τοπίου και έχει μια στέγη καλυμμένη με ερείκη, βρύα και πέτρα που συγκεντρώθηκαν από τους λόφους της περιοχής με σκοπό να την καμουφλάρουν.
Cabin on a Rock, ΗΠΑ, από την I-Kanda
Αυτή η απομακρυσμένη καμπίνα στα Λευκά Όρη του New Hampshire σχεδιάστηκε ως ένα ρουστίκ εξοχικό σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια, με δύο μικρά παιδιά. Η μεγάλη συρόμενη γυάλινη τζαμαρία στο σαλόνι οδηγεί σε μια μακρόστενη ξύλινη βεράντα που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην κοιλάδα. Ποιος θα φανταζόταν ότι σ'ένα τόσο άγριο σκηνικό βρίσκει κανείς ένα απόλυτα κατοικήσιμο σπίτι.
Alpine Shelter Skuta, Σλοβενία, από το OFIS
Χτισμένο σε μια βραχώδη προεξοχή κάτω από το βουνό Skuta, το καταφύγιο αυτό είναι επίσης σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό studio Ofis και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και οκτώ ορειβάτες. Είναι βασισμένο στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Άλπεων, έχει στέγη με έντονη κλίση και ζεστές ξύλινες λεπτομέρειες. Το καλύτερο; Τα γυάλινα ανοίγματα προσφέρουν μαγευτική θέα προς τη σλοβενική οροσειρά!
Concrete Cabin, Ελβετία, από τους Nickisch Sano Walder Architects
Τοποθετημένο στις Ελβετικές Άλπεις, αυτό το άκαμπτο «κρησφύγετο» από σκυρόδεμα σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό studio Nickisch Sano Walder Architects ως ένα «καταφύγιο, χώρος αναπαύσεως και αναψυχής». Έχει minimal εσωτερικούς χώρους που έρχονται σε αντίθεση με το έντονο εξωτερικό του, το οποίο χτίστηκε από τα κομμάτια μιας παλιάς ξύλινης καμπίνας.
Tubakuba Mountain Hub, Νορβηγία, από τον Espen Folgerø
Αυτή η καμπίνα ήταν το αποτέλεσμα ενός πειράματος από τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής της Σχολής Μπέργκεν της Νορβηγίας σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα Espen Folgerø, ο οποίος εξερεύνησε το ξύλο ως οικοδομικό υλικό. Βρίσκεται δίπλα σε ένα βουνό στην πόλη Μπέργκεν της Νορβηγίας και η είσοδός του μοιάζει σαν μια ξύλινη σήραγγα, που έχει το σχήμα ενός χάλκινου πνευστού μουσικού οργάνου.