Τα ζυμαρικά αποτελούν την τέλειο go-to πρόταση για ένα date night στο σπίτι, ή για ένα καλοκαιρινό Κυριακάτικο μεσημεριανό με οικογένεια ή φίλους. Ποιος δεν αγαπάει ένα νόστιμο πιάτο μακαρόνια; Το καλύτερο από όλα, είναι εύκολα να τα μαγειρέψετε και φυσικά έρχονται σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με τις μαγειρικές σας ικανότητες, εμείς σας συστήνουμε τα 10 must-know tips που θα σας «στέψουν» σε βασίλισσα ή βασιλιά της μακαρονάδας!
1. Μη βάζετε λάδι στο νερό ή στα ζυμαρικά σας
Προσθέτοντας λάδι στο νερό ή σε ήδη βρασμένα ζυμαρικά (για να μην κολλήσουν συνήθως) θα κάνει τη σάλτσα σας να μην «κάθετε» σωστά. Θα καταλήξετε επίσης με λιπαρά ζυμαρικά με μέτρια γεύση, που θα έχει χάσει την ιδιαιτερότητά της.
2. Γεμίστε σωστά την κατσαρόλα σας
Χρησιμοποιήστε κρύο, φρέσκο νερό ώστε μόλις τα ζυμαρικά αρχίσουν να μαγειρεύονται και να διογκώνονται, να υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για να κινούνται ελεύθερα. Προσθέστε επίσης κι άλλο κρύο νερό για να εξισορροπήσετε τη θερμότητα μόλις τα προσθέσετε μέσα στην κατσαρόλα, επιτρέποντάς τα να βράσουν ξανά γρήγορα. Ο εμπειρικός κανόνας είναι τουλάχιστον τρία λίτρα νερό για κάθε 250 γραμμάρια ζυμαρικών.
3. Αλατίστε σωστά το νερό σας
Το αλάτισμα του νερού είναι η μοναδική σας ευκαιρία να καρυκεύσετε - κατά κάποιον τρόπο - τα ίδια τα ζυμαρικά. Το νερό πρέπει να έχει «γεύση σαν τη θάλασσα», για να τα αρωματίσει σωστά. Θυμηθείτε ότι τρία λίτρα νερό απαιτούν τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
4. Βράστε γρήγορα το νερό πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά
Το άμυλο απορροφά αμέσως νερό κι εσείς θέλετε η θερμοκρασία του να είναι εξαιρετικά ζεστή για να αρχίσετε να μαγειρεύετε σωστά τα ζυμαρικά. Τα pasta που προστίθενται πολύ νωρίς στην κατσαρόλα, συνήθως καταλήγουν «μουσκεμένα» και ακατάλληλα μαγειρεμένα.
5. Ρίξτε και ανακατέψτε
Μόλις ρίξετε τα ζυμαρικά σας στο νερό, ανακατέψτε τα αμέσως. Αυτό τα εμποδίζει από το να κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας ή στις σε κάποιες πλευρές της. Ανακατεύετε περιστασιακά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.
6. Ελέγξτε τη συσκευασία για οδηγίες
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να ελέγξετε εάν τα ζυμαρικά είναι σωστά μαγειρεμένα, αλλά η καλύτερη είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες στη συσκευασία. Κάθε ποικιλία και μάρκα ζυμαρικών ορίζει τον κατάλληλο χρόνο ψησίματος και αυτός αναγράφεται στη συσκευασία. Τα σπαγγέτι τείνουν να μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, ενώ τα μικρά πιο πυκνά ζυμαρικά συνήθως χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Ξεκινήστε να δοκιμάζετε τα ζυμαρικά σας περίπου δύο λεπτά πριν από την υποδεικνυόμενη ώρα, για να είστε ασφαλείς. Αναζητάτε το «al dente» που σημαίνει τρυφερό αλλά «σταθερό» στο δόντι. Εάν τα ζυμαρικά σας ψήνονται περαιτέρω σε μια κατσαρόλα με σάλτσα, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το νερό λίγο πριν το στάδιο al dente.
7. Εξοικονομείτε πάντα λίγο νερό από το μαγείρεμα
Πριν στραγγίσετε τα ζυμαρικά σας, ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό από τα μακαρόνια σας σε ένα μπολ ή αποθηκεύστε μια μεζούρα και κρατήστε το για τη σάλτσα σας. (Θα επανέλθουμε σε αυτό.)
8. Στραγγίστε, μην «στεγνώσετε»
Στραγγίστε τα ζυμαρικά σας αρκετά ώστε να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους, αλλά μην αφήσετε τα στραγγισμένα ζυμαρικά να καθίσουν και να «στεγνώσουν». Καθώς κρυώνει, το άμυλο θα σφίξει και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
9. Προσθέστε τα ζυμαρικά στη σάλτσα - όχι το αντίστροφο!
Να έχετε πάντα έτοιμη τη σάλτσα σας, πριν μαγειρέψετε τα ζυμαρικά σας. Το μαγείρεμα τους πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα για την παρασκευή του πιάτου σας. Κρατήστε τη σάλτσα σας ζεστή σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, αρκετά μεγάλη για να προσθέσετε τα ζυμαρικά σας, αμέσως αφού στραγγίσουν.
10. Προσθέστε λίγο από το νερό που περίσσευσε
Η προσθήκη μιας μικρής κούπας νερού από το βράσιμο των ζυμαρικών στη σάλτσα σας, βοηθάει να «δένει» καλύτερα με τα μακαρόνια. Το νερό προσθέτει πλούσια γεύση και μιας πιο «γεμάτης» υφής που θα προκαλέσει εκρήξεις νοστιμιάς στον ουρανίσκο σας.