fbpixel

Search icon
Search
Ζωή Γιαννοπούλου-Στεφάνου: Ο καθοριστικός ρόλος της διαμεσολάβησης στις επιχειρηματικές σχέσεις
MAGAZINE

Ζωή Γιαννοπούλου-Στεφάνου: Ο καθοριστικός ρόλος της διαμεσολάβησης στις επιχειρηματικές σχέσεις

Η Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια κι Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης αναλύει τη σηµασία της ∆ιαµεσολάβησης στην επίλυση των διεθνών εµπορικών διαφορών


Η διεθνοποίηση των εµπορικών συναλλαγών και συνακόλουθα η πολυπλοκότητα των νοµικών θεµάτων που ενδέχεται ν’ αναφύονται σε τέτοιου είδους διαφορές καθιστούν συχνά αναπόφευκτη την προσφυγή σε µεθόδους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, οι οποίες ξεφεύγουν από τo πλαίσιo της τακτικής διακαιοσύνης κι εξυπηρετούν τις ανάγκες ταχύτητας και απλότητας που χαρακτηρίζουν την επιχειρηµατική δραστηριότητα. 

Ο µακρύς κατάλογος των πλεονεκτηµάτων των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης ∆ιαφορών τις καθιστούν πλέον κατάλληλες για τις διενέξεις του εµπορικού επιχειρηµατικού τοµέα και γι’ αυτό αναµένεται να πρωταγωνιστήσουν στο µέλλον, διαµορφώνοντας µία νέα δικαιική πραγµατικότητα. Συνηθέστερες µέθοδοι επίλυσης διαφορών αποτελούν η διεθνής εµπορική διαιτησία και η διαµεσολάβηση. Βασική διαφορά που διέπει τις δύο µεθόδους είναι ότι η διαιτησία είναι µία αποφαντική διαδικασία, στην οποία τα µέρη προσφεύγουν συναινετικά και της οποίας το αποτέλεσµα -η απόφαση του διαιτητή- επιβάλλεται στα µέρη, ενώ η διαµεσολάβηση είναι υποβοηθούµενη από έναν ουδέτερο τρίτο, διαπραγµάτευση.

Επίλυση διεθνών συµφωνιών 

shutterstock-1068519821.jpg

Με την οµοιόµορφη καθιέρωση του θεσµού στις έννοµες τάξεις των κρατών- µελών µέσω της κοινοτικής οδηγίας 52/2008 παρέχεται η δυνατότητα στα µέρη µίας διαφοράς ιδιωτικού δικαίου, τα οποία κατοικούν σε διαφορετικά κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επιλύσουν εξωδικαστικά. Πώς µπορεί, όµως, µία επιχείρηση που συναλλάσσεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσει τις διαφορές της εξωδικαστικά µε µία επιχείρηση που εδρεύει, για παράδειγµα, στην Κίνα και να µπορέσει να εκτελέσει τη Συµφωνία της ∆ιαµεσολάβησης;

Στις 7 Αυγούστου 2019, υπεγράφη στην Σιγκαπούρη από 46 κράτη η Σύµβαση για τις ∆ιεθνείς Συµφωνίες ∆ιακανονισµού που προκύπτουν από ∆ιαµεσολάβηση -γνωστή και ως Σύµβαση της Σιγκαπούρης. Η Σύµβαση της Σιγκαπούρης επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της εκτελεστότητας των διεθνών Συµφωνιών που προκύπτουν από διαµεσολαβήσεις (International Mediation Settlement Agreements iMSAs) και αποτελεί αντικείµενο εργασιών της Επιτροπής των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ιεθνές Εµπορικό ∆ίκαιο (UNCITRAL). 

Όπως επέδρασε η Σύµβαση της Νέας Υόρκης στην εφαρµογή της διεθνούς διαιτησίας, αντίστοιχα και η Σύµβαση της Σιγκαπούρης θα οδηγήσει αναµφισβήτητα σε αύξηση της χρήσης της διαµεσολάβησης στα επόµενα 10 χρόνια, καθώς η ύπαρξη ενός διεθνούς µηχανισµού αναγνώρισης και εκτελεστότητας των εµπορικών συµφωνιών αποτελεί κίνητρο προσφυγής σε αυτήν. Με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη να αποτελούν µερικές από τις πρώτες υπογράφουσες χώρες, περισσότερο από το ήµισυ της παγκόσµιας οικονοµίας έχει υπογράψει τη Σύµβαση.

Ο ρόλος της Ασίας 

Η σηµασία της υπογραφής της Σύµβασης στη Σιγκαπούρη είναι περισσότερο από συµβολική και δεν αποτελεί σύµπτωση ότι επιλέχθηκε ασιατική δικαιοδοσία για να φιλοξενήσει την υπογραφή της. Η Ασία έχει την πλέον ταχέως αναπτυσσόµενη µεσαία τάξη στον κόσµο και αποτελεί βασικό µοχλό της παγκόσµιας οικονοµίας. Οι ασιατικές κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι σαφείς: η ανάπτυξη µίας εκτεταµένης δοµής παροχής υπηρεσιών διαµεσολάβησης υψηλών προδιαγραφών, η εδραίωση σε διεθνές επίπεδο της διαµεσολάβησης και η δηµιουργία µιας παγκόσµιας πλατφόρµας επίλυσης διαφορών συµβατής µε τις ασιατικές αξίες και τα πρότυπα των ασιατικών υπερδυνάµεων. Πριν από την υπογραφή της Σύµβασης, οι κινέζοι αξιωµατούχοι είχαν τονίσει ότι η διαµεσολάβηση θα αποτελεί σηµαντικό αντικείµενο του ∆ιεθνούς Εµπορικού ∆ικαστηρίου της Κίνας για την επίλυση των διαφορών που προκύπτουν από τον λεγόµενο ∆ρόµο του Μεταξιού, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας έχει, επίσης, νοµοθετήσει υποχρεωτικό προστάδιο διαµεσολάβησης των εµπορικών διαφορών.

Ένα άλλο σηµαντικό στοιχείο που συνδέεται µε τον ανερχόµενο ρόλο της Ασίας στη διαµεσολάβηση είναι η αυξανόµενη επιρροή της ψηφιακής τεχνολογίας. Με δεδοµένο το άλµα στην τεχνητή νοηµοσύνη, νέες εφαρµογές αναπτύσσονται στην Ασία, κάνοντας τη διαδικασία της διαµεσολάβησης πιο ευέλικτη, πιο γρήγορη και πιο οικονοµική.

Η νέα πραγµατικότητα 

Ο βαθµός και η ένταση µε την οποία ενώνεται ο κόσµος διαµορφώνουν µία νέα παγκοσµιοποιηµένη αγορά. Είναι κάτι παραπάνω από αληθές ότι η πολυπλοκότητα του παγκόσµιου επιχειρηµατικού περιβάλλοντος απαιτεί µία νέα προσέγγιση στη διαχείριση των διεθνών εµπορικών διενέξεων. Η διεθνής εµπορική διαµεσολάβηση, καθώς και η διεθνής διαιτησία υπόσχονται να προσφέρουν σηµαντικά εργαλεία που θα επεκτείνουν τη δυναµική για ένα νέο δικαιικό σύστηµα στην παγκόσµια κοινότητα. Συγκεκριµένα, η διαµεσολάβηση βρίσκεται σε αρµονία µε τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των εµπορικών συναλλαγών στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, βρίσκεται σε αρµονία µε µία εµπορική τάξη που αποτελεί αποτέλεσµα διαπραγµάτευσης και όχι επιβολής.

gian.jpg

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 154 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019