Η στιγμή του ύπνου συγκαταλέγεται στις βασικότερες ανάγκες μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι μια από τις καλύτερες άμυνες για την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά συμβάλει και στην ενίσχυση της μνήμης μας.Είναι η στιγμή που βρισκόμαστε σε πλήρη αποφόρτιση, έτοιμοι να μαζέψουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Τι συμβαίνει όμως όταν διάφορες σκέψεις μας αναδύονται σαν πυροτεχνήματα, κρατώντας μας άγρυπνους; Μήπως εκείνη την στιγμή δοκιμάσατε να βάλετε μουσική για να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε; Αν όχι, παρακάτω υπάρχουν μερικοί λόγοι που θα σας πείσουν να το τολμήσετε την επόμενη φορά.
Το μυαλό μας είναι «σχεδιασμένο» για να ανταποκρίνεται στα ποικίλα μουσικά ακούσματα, καθώς έχει την ικανότητα μέσω αυτών να στέλνει σήματα σε κάθε μέρος του σώματός μας, επηρεάζοντας την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς μας ανάλογα με το ρυθμό κάθε τραγουδιού. Η ακρόαση μουσικής καταφέρνει και ενεργοποιεί και την αριστερή (δημιουργική) και τη δεξιά (λογική) πλευρά του εγκεφάλου μας, αυξάνοντας την ικανότητά μας να επιλύουμε γρηγορότερα τα προβλήματα. Πόσο μπορεί, λοιπόν, να μας βοηθήσει η μουσική πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου;
1. Ενίσχυση ποιότητας και διάρκειας ύπνου
Επιλέγοντας τραγούδια που μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί και χαρούμενοι θα πετύχουμε να κοιμηθούμε σε συντομότερο χρόνο αλλά και να ξεκουραστούμε. Αν βάζουμε μουσική σε συχνή βάση, ως μέρος της νυχτερινής μας ρουτίνας, τα θετικά αποτελέσματα μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν. Από τη μία μεριά η μελωδία θα μας οδηγήσει σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης, αλλά και η διαδικασία της επανάληψης αναπαραγωγής τραγουδιών πριν κοιμηθούμε, θα εκπαιδεύσει το σώμα μας στέλνοντας του μηνύματα ότι έφτασε η στιγμή της ξεκούρασης.
2. Χαλάρωση
Η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, κυρίως όταν το τραγούδι είναι αρκετά οικείο και το απολαμβάνουμε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αργές μελωδίες των 60 έως 80 BPM (ρυθμοί ανά λεπτό) είναι οι καταλληλότερες για να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρυθμός αυτός ταιριάζει περισσότερο με τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας μας και ως εκ τούτου μας καταπραΰνει σε βιολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά το μουσικό άκουσμα με το οποίο μπορεί να χαλαρώσει καθένας από εμάς είναι εντελώς υποκειμενικό. Τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να φανούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ακρόαση μουσικής χρειάζεται να γίνει συνήθεια για το σώμα μας.
3. Κοιμηθείτε γρηγορότερα
Η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει, αποσπώντας την προσοχή και ως επακόλουθο το μυαλό μας, αντί να σκεφτόμαστε λίγο πριν κοιμηθούμε όλα τα προβλήματα που μας περιτριγυρίζουν καθημερινώς. Έτσι η μελωδία έχει την ικανότητα να στρέφει το μυαλό μας να επικεντρωθεί σε αυτήν στο τέλος μιας αγχωτικής μέρας, μειώνοντας κατά πολύ το χρονικό διάστημα στο οποίο παραμένουμε ξύπνιοι.
4. Παράγει καλές χημικές ουσίες
Η μουσική που απολαμβάνουμε αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, την ευχάριστη, «αίσθηση καλής» χημικής ουσίας στον εγκέφαλό μας. Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη έχουν ανεπάρκεια σεροτονίνης, οπότε είναι λογικό ότι αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης μας φυσικά.Είναι πολύ πιο εύκολο να να απολαύσει κάποιος έναν ύπνο χωρίς διακοπές όταν είναι σε χαρούμενη διάθεση, επομένως επιλέξτε το αγαπημένο σας album, ώστε να σας βοηθήσει να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο.
Μπορεί η μουσική να επηρεάσει τα όνειρα μας;
Η απάντηση είναι πως οτιδήποτε βρίσκεται στο εξωτερικό μας περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τα όνειρα μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν υπάρχει ένα τραγούδι που παίζει στο δωμάτιο που βρίσκεστε την ώρα που ονειρεύεστε, είναι αρκετά πιθανό να ακούσετε το τραγούδι αυτό στα όνειρα σας.