fbpixel

Search icon
Search
Yoga VS Pilates: Ποια γυμναστική σας ταιριάζει καλύτερα;
WELLNESS

Yoga VS Pilates: Ποια γυμναστική σας ταιριάζει καλύτερα;

Τα οφέλη, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητα τους. Δύο από τις πιο γνωστές και δημοφιλής πρακτικές εκγύμνασης είναι η Yoga και το Pilates. Πρόκειται για δύο είδη, τα οποία εστιάζουν στη σύνδεση του σώματος με τον νου, προσφέροντας πολλά οφέλη, τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία. Είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων από τους πιο αρχάριους μέχρι τους πιο προχωρημένους. Βοηθούν τόσο στην απώλεια βάρους - πάντοτε συνοδευόμενη από σωστή διατροφή - αλλά και στην ενδυνάμωση του σώματος. 

shutterstock-289744643.jpg

Πολλοί συχνά βρίσκονται σε δίλημμα για το ποια μέθοδο πρέπει να διαλέξουν. Γι' αυτό κι εμείς σας παραθέτουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, τόσο για τη Yoga όσο και για το Pilates, έτσι ώστε να πάρετε την καλύτερη απόφαση και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. 

Ανακαλύψτε τα!

Yoga VS Pilates: Ποιες είναι οι διαφορές 

Ο Joseph Pilates εφηύρε τη μέθοδο Pilates τη δεκαετία του 1920. Έχει σχεδιαστεί για να τεντώνει, να ενδυναμώνει και να εξισορροπεί το σώμα μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων και εστιασμένης αναπνοής. Τα είδη Pilates είναι δύο και αποτελούνται από το στρώμα και από το reformer - το οποίο είναι ένα ειδικό μηχάνημα άσκησης, ένα συρόμενο κρεβάτι με αντιστάσεις και ιμάντες και διαθέτει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. 

Το Pilates δίνει μεγάλη έμφαση στον νευροκινητικό έλεγχο και στην εκπαίδευση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ώστε να είναι σε θέση να συντονίζει και να ελέγχει τις κινήσεις με ακρίβεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

shutterstock-1223884555.jpg


Η yoga ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και είναι μια άσκηση σώματος-μυαλού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στιλ yoga, ωστόσο όλα περιλαμβάνουν την κίνηση μέσα από διαφορετικές σωματικές στάσεις. Η yoga ενσωματώνει διαφορετικές τεχνικές αναπνοής. Ορισμένα είδη περιλαμβάνουν και τον διαλογισμό.

Το pilates είναι πολύ επαναλαμβανόμενο και επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μικρών σταθεροποιητικών μυών. Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτερη καταπόνηση στους μύες ενώ η yoga τείνει να είναι λίγο πιο ρευστή. Η αναπνοή είναι αυτή που κατευθύνει κάθε άσκηση και την έντασή της. 

Τα οφέλη της Yoga 

Είναι πολύ καλή τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Η yoga υποστηρίζει την επίγνωση του σώματος, τη δύναμη, την ισορροπία, την ευλυγισία και την κινητικότητα. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει στον πόνο στην πλάτη, ανακουφίζει την αρθρίτιδα και μαθαίνει στους ανθρώπους να αναπνέουν με το διάφραγμά τους, γεγονός που αυξάνει τον πνευμονογαστρικό τόνο, δηλαδή τη σύνδεσή με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που βοηθάει στην ξεκούραση και την πέψη.

shutterstock-1323042545.jpg

Ένα από τα σημαντικά οφέλη της είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του χρόνιου άγχους, ενώ παράλληλα προστατεύει τη λειτουργία τους εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές. Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Health η yoga βοηθά στην ανάπτυξη μιας εσωτερικής επίγνωσης. Τέλος, έχει θετικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της καρδιάς, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ παράλληλα συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη των Pilates 

Το «κάψιμο» που θα νιώσει κάποιος κατά τη διάρκεια της εξάσκησης αξίζει για την τόνωση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού που σας προσφέρει. Δραστηριοποιεί τους μύες σε όλο το σώμα με κινήσεις που βοηθούν στην ισορροπία και την ενδυνάμωση και φυσικά βελτιώνουν την ευλυγισία. Αυτό συνεπάγεται με χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, ενώ βοηθάει στην βελτίωση της κακής στάσης του σώματος.

shutterstock-610195004.jpg

Το Pilates απελευθερώνει την ένταση και διδάσκει τον έλεγχο, την ακρίβεια και την ισορροπία. Ενισχύει την ενσυνειδητότητα και την αισθητηριακή επίγνωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση, αίσθημα μεγαλύτερης χαλάρωσης και μείωση του στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dance & Somatic Practices. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το Pilates ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση.

Έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Γυναίκες που έκαναν πιλάτες τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες έχασαν βάρος και πόντους στη μέση τους και βελτίωσαν τον ΔΜΣ ( δείκτης μάζας σώματος) τους, σε μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Pamukkale στην Τουρκία.

Yoga ή Pilates; 

Η αλήθεια είναι πως αυτό το ερώτημα απασχολεί αρκετούς, κυρίως αυτούς που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τις συγκεκριμένες πρακτικές. Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση για το τι πρέπει να διαλέξετε ή τι σας ταιριάζει. Μπορούν να ταιριάξουν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους σώματος και σε όλους τους διαφορετικούς τύπους ικανοτήτων. Ανάλογα με τους στόχους και τους τραυματισμούς που έχετε στο «βιογραφικό» σας, η μία μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα από την άλλη. 

shutterstock-1667057452.jpg

Αν ανήκετε στην κατηγορία των αθλουμένων που σας αρέσει περισσότερο η δύναμη και η ένταση τότε το Pilates θα σας ταιριάξει καλύτερα, ενώ αν είστε λάτρεις της ρευστής, ολόσωμης κίνησης, τότε δοκιμάστε να προπονηθείτε στη yoga. 

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας και να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον γυμναστή που θα σας αναλάβει. 

Καλή αρχή!