fbpixel

Search icon
Search
Moon Yoga: Πώς η κατανόηση του σεληνιακού κύκλου ενισχύει τη ρουτίνα ευεξίας σας
WELLNESS

Moon Yoga: Πώς η κατανόηση του σεληνιακού κύκλου ενισχύει τη ρουτίνα ευεξίας σας

Δοκιμάστε το


Αν έχετε δοκιμάσει τη yoga του προσώπου (face yoga), τη yoga με βάση το τραύμα (trauma-informed yoga), ακόμη και τη yoga του κουταβιού (puppy yoga), επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε την τελευταία τάση στον κόσμο της yoga που βασίζεται σε μια από τις αρχαίες πρακτικές: την moon yoga, που πραγματοποιείται με βάση τον σεληνιακό κύκλο. 

«Καθώς το φεγγάρι μεγαλώνει και μικραίνει, πηγαίνει από την πανσέληνο στο σκοτάδι, μπορεί κανείς πραγματικά να νιώσει την ενέργεια να αυξομειώνεται ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται», εξηγεί η Lisa Hood, συγγραφέας του βιβλίου Moon Yoga: Poses, Flows and Rituals to Help You Move with the Moon. Η σεληνιακή yoga είναι μια αναγνώριση και κατανόηση των ενεργειακών διαφορών μεταξύ των φάσεων από τις οποίες κινείται το φεγγάρι. 

Για παράδειγμα, όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο, είναι πιο κοντά στη γη, οπότε θα νιώσετε άμεσα περισσότερη από την ενέργειά του - σκεφτείτε ότι ακόμη και τα φυτά και τα ζώα αντιδρούν, οπότε είναι λογικό να νιώθετε ένα επιπλέον vibe εκείνες τις μέρες. 

Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτήν την ενέργεια μέσα από στάσεις yoga, πρακτική journaling και διάφορες τελετουργίες. Από την άλλη, μπορείτε απλώς να νιώσετε πιο γειωμένοι, πιο ήρεμοι, πιο υπομονετικοί και πραγματικά ευθυγραμμισμένοι με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Πώς μπορεί η moon yoga να αλλάξει τη ζωή μας

shutterstock-1762006430.jpg

Η moon yoga δίνει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ζήσετε μια πιο αρμονική και ισορροπημένη ζωή. Προσφέρει εκείνον τον χρόνο, όπου πραγματικά μπορεί να διαθέσει κάποιος για να ξεκουραστεί και να σκεφτεί, ενώ στη συνέχεια σε προετοιμάζει για να κάνεις πράξεις τις προθέσεις σου, τα σχέδια δράσης και την εκτέλεση αυτών.

Αυτό το είδος πρακτικής δίνει την ευκαιρία να ελέγξει κανείς τον εαυτό του για το πώς αισθάνεται, να κινήσει το σώμα του και να παρατηρήσει τι πρέπει να κάνει ή να αφήσει. 

Ποια είναι τα οφέλη της;

shutterstock-1426603991.jpg

Ζώντας σε αρμονία και συγχρονισμό με τη φύση, ανακαλύπτοντας στιγμές ξεκούρασης και γαλήνης, επανασυνδέοντας τον εαυτό σας με την κίνηση και την τελετουργία του πλανήτη και εκδηλώνοντας τις προθέσεις και τους στόχους σας. Υπάρχουν διάφορες επιλογές πρακτικής και σκοπός δεν είναι να τις εξασκήσετε όλες ταυτόχρονα.

Παρακάτω, καταγράψαμε για εσάς μια απλή προθέρμανση μπορεί να γίνει πριν προχωρήσετε στις κύριες στάσεις για κάθε φάση και ροή του φεγγαριού. Είναι κατάλληλη για όλες τις ενεργειακές φάσεις του φεγγαριού και είναι εδώ για να κινητοποιήσει τις αρθρώσεις, να σας κάνει να νιώσετε «ζεστές» και να αφυπνίσετε τις αισθήσεις σε όλο το σώμα σας.

Τhe work out

shutterstock-1223884714.jpg

Ξεκινήστε με τη στάση του παιδιού. Τα γόνατα μπορούν να είναι ανοικτά ή ενωμένα. Μείνετε για λίγο κοντά στο έδαφος και δείτε πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή. Νιώστε ελεύθεροι να μείνετε όσο θέλετε, δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη.

Όταν είστε έτοιμοι, ελάτε στα τέσσερα και αρχίστε να κάνετε μερικούς κύκλους με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, νιώθοντας το βάρος να μετατοπίζεται από πλευρά σε πλευρά και από μπροστά σε πίσω. Όταν έχετε κάνει ίσως πέντε ή έξι, κάντε τον κύκλο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στα τέσσερα, προσπαθήστε να σταθεροποιηθείτε και σηκώστε το δεξί σας χέρι προς τον ουρανό. Περάστε το δεξί σας χέρι κάτω από το αριστερό, αφήστε το δεξί σας αυτί και τον ώμο να αγγίξουν τη γη, το αριστερό χέρι μπορεί να είναι ακριβώς μπροστά από το πρόσωπο ή ίσως να φτάνει προς την κορυφή του στρώματος. Μείνετε εκεί για λίγες αναπνοές, και μετά, όταν είστε έτοιμοι, γυρίστε στα τέσσερα. Σηκώστε το αριστερό χέρι ψηλά και περάστε το κάτω από το δεξί για να κάνετε την ανεστραμμένη στάση παιδιού.

Με το αυτί σας στη Γη, αφήστε τον εαυτό σας να αφουγκραστεί, εμβαθύνετε την αναπνοή και ακούστε το σώμα σας.

Όταν είστε έτοιμοι, επιστρέψτε στα τέσσερα και στη συνέχεια αρχίστε να κάνετε τη στάση του σκύλου με το πρόσωπο προς τα κάτω. Αρχίστε να πετάτε τα πόδια λίγο έξω, να μετακινείτε πραγματικά τους γοφούς σας από τη μία πλευρά στην άλλη, ίσως σηκώστε το ένα πόδι και μετά το άλλο. Κινηθείτε με έναν τρόπο που σας κάνει καλό. Όταν είστε έτοιμοι, περπατήστε με τα πόδια σας στην κορυφή του στρώματος. Τα πόδια κάτω από τους γοφούς, τα δάχτυλα των ποδιών δείχνουν προς τα εμπρός, αφήστε το κεφάλι να κρέμεται, πιάστε τους αντίθετους αγκώνες και ταλαντώστε τον κορμό από τη μία πλευρά στην άλλη. Βεβαιωθείτε ότι κινείτε τον κορμό σας, όχι μόνο τα χέρια σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και βγάλτε έναν μεγάλο αναστεναγμό, μετά άλλη μια μεγάλη εισπνοή, φουσκώνοντας τα χείλη στην εκπνοή.

Αφήστε τα χέρια να πέσουν προς τη Γη και στη συνέχεια κυλήστε τη σπονδυλική στήλη προς τα πάνω, έναν σπόνδυλο τη φορά, με το κεφάλι να ανεβαίνει τελευταίο.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα καθώς σηκώνετε τα χέρια σας ψηλά στο κεφάλι και στην εκπνοή φέρνετε τα χέρια σας σε προσευχή στο κέντρο της καρδιάς σας. Κάντε άλλες δύο φορές έτσι, εισπνέοντας με τα χέρια ψηλά, εκπνέοντας με τα χέρια στην καρδιά. Την τρίτη φορά, τοποθετήστε τα χέρια στην καρδιά σε προσευχή και θέστε από μέσα σας μια πρόθεση-στόχο. Μπορεί να είναι ό,τι θέλετε, ίσως απλά το πώς θέλετε να αισθάνεστε στο τέλος!