fbpixel

Search icon
Search
Pilates: Aντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη & τη μέση τώρα που μένουμε σπίτι
WELLNESS

Pilates: Aντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη & τη μέση τώρα που μένουμε σπίτι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό το είδος γυμναστικής


Οι δραματικές αλλαγές με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος, ο εγκλεισμός και η οικονομική ύφεση έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση σωματικών και ψυχικών προβλημάτων. Η καθημερινή σωματική άσκηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τα πολλαπλά οφέλη που έχει η άσκηση τόσο για την αντιμετώπιση του άγχους και των σωματικών πόνων που δημιουργεί η καθιστική στάση, καθώς και τον έλεγχο του βάρους, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης αίματος, παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών και σακχαρώδη διαβήτη.

Έρευνες έχουν δείξει πως μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε τηλεργασία έχουν παραπονεθεί για πόνους στην πλάτη και στον αυχένα λόγω της λανθασμένης στάσης που έχουν. Η αλλαγή της στάσης σώματος και η έλλειψη εργονομικής θέσης επιβαρύνουν επιπλέον την σπονδυλική στήλη.

Η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση των μυών του κορμού και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, το οποίο θα μειώσει τα φορτία που δέχεται η σπονδυλική στήλη!
shutterstock-608229530.jpg

Η μέθοδος Pilates αποτελεί μια ασφαλή μορφή άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα επίπεδα των ασκουμένων και έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των μυών του κορμού καθώς και την πλήρη κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης προς όλα τα επίπεδα και τους άξονες κίνησης. 

Αναφορικά, η μέθοδος βοηθάει:

  • Στην αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας.
  • Τη συνολική ενδυνάμωση του σώματος και κυρίως του κορμού, σεβόμενη τα φυσιολογικά όρια της σπονδυλικής στήλης.
  • Συμβάλει στην μυϊκή συναρμογή και ισορροπία καθώς δεν υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
  • Συντονίζει σώμα και πνεύμα.
  • Αποτελεί ένα άριστο σύστημα λειτουργικής προπόνησης.
shutterstock-1223884555.jpg

Η μοναδικότητα του pilates στηρίζεται σε 6 βασικές αρχές που διέπουν τη μέθοδο και χωρίς αυτές τα μαθήματα pilates θα έμοιαζαν με μια σειρά από ασκήσεις κοιλιακών και διατάσεις:

  • Αναπνοή: ο Pilates ανέπτυξε μια τεχνική αναπνοής που όχι μόνο θα είναι λειτουργική κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αλλά και στην καθημερινότητα. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες οδηγίες ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωση στο ασκήσιολογιο και βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
  • Κέντρο: το κέντρο του σώματος μας συντονίζει όλες τις κινήσεις, καθώς η ενέργεια που πηγάζει από το κοιλιακό πλέγμα μεταφέρεται προς τα άκρα (the powerhouse). Εάν το κέντρο μας δεν είναι συγκρατημένο δεν μπορούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του ασκησιολογίου.
  • Ροή: η μέθοδος pilates είναι αυτοβιωματική και αφού την εφάρμοσε πρώτα ο Joseph στον εαυτό του έγινε αργότερα ευρέως γνωστή στους χορευτές. Γι' αυτόν το λόγο οι ασκήσεις βρίσκονται σε μια συνεχόμενη αλληλουχία μεταξύ τους, επιτρέποντας το σώμα να κινείται ελεύθερα χωρίς όμως να χάνεται ο έλεγχος των κινήσεων.
  • Έλεγχος: η μέθοδος αρχικά ονομαζόταν "contrology". Το σώμα μέσω στη μέθοδο pilates μαθαίνει να κινείται με έλεγχο, ενισχύοντας τόσο την ασφάλεια των ασκούμενων όσο και την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων.
  • Ακρίβεια: γνωρίζοντας την αρχή και το τέλος κάθε κίνησης επιτυγχάνεται η καλύτερη κατανόηση των ασκήσεων και σωστή εκτέλεση τους.
  • Αυτοσυγκέντρωση: το σώμα και το πνεύμα λειτουργούν αρμονικά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων pilates, διότι οι ασκούμενοι βρίσκονται σε ένα συνεχή εσωτερικό διάλογο ώστε να αντιληφθούν ποιους μύες επιστρατεύουν και ποια κίνηση θα εκτελέσουν.
shutterstock-1602894142.jpg

O εμπνευστής της μεθόδου Joseph Pilates έλεγε χαρακτηριστικά πως «η αλλαγή επέρχεται μέσω της κίνησης και η κίνηση θεραπεύει». Εφαρμόζοντας σωστά τη μέθοδο με τη βοήθεια έμπειρων γυμναστών, τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε είναι πολλαπλά. Μερικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των πρακτικών είναι οι εξής:

  • Στοχεύστε στην ποιότητα της κίνησης και όχι στις επαναλήψεις.
  • Διατηρήστε μια σταθερή συχνότητα προπονήσεων, περίπου 3 την εβδομάδα.
  • Ενδυναμώστε τους ραχιαίους και τους πλάγιους κοιλιακούς, μυϊκά γκρουπ που συμμετέχουν σε όλες τις στροφικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης.
  • Δώστε έμφαση στις διατάσεις και την κινητικότητα των ισχίων.
"It magically works!"