fbpixel

Search icon
Search
 Υαλουρονικό οξύ: Aυτά είναι τα οφέλη του για την επιδερμίδα
MAGAZINE

Υαλουρονικό οξύ: Aυτά είναι τα οφέλη του για την επιδερμίδα

Ο Πλαστικός Χειρουργός, Νικόλαος Μπέσκος, μας μιλάει για ένα πρόσωπο αψεγάδιαστο, που δε χρειάζεται φίλτρα


Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα φυσικά συστατικά του οργανισμού μας, το οποίο βρίσκεται στο δέρμα, στα μάτια και στις αρθρώσεις μας. Ως ενέσιμο προϊόν (filler) για αισθητική χρήση, παρασκευάζεται στο εργαστήριο από βακτήρια, είναι πλήρως βιοδιασπώμενο κι έχει τη μορφή γέλης (gel). Ουσιαστικά, πρόκειται για μία υδρόφιλη πρωτεΐνη (γλυκοζοαμινογλυκάνη), που μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού 100 φορές μεγαλύτερη του βάρους της. Ο ρόλος του είναι να ενυδατώνει, να λιπαίνει και να διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος και μαζί με το κολλαγόνο και την ελαστίνη αποτελεί ένα από τα κύρια δομικά συστατικά του.

Σήμερα, στη διάθεση της Αισθητικής Ιατρικής υπάρχουν ενέσιμα υαλουρονικά οξέα (fillers) διαφορετικής ρευστότητας και πυκνότητας, τελευταίας γενιάς, τα οποία χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν όγκο, να διαμορφώσουν το σχήμα και να ενυδατώσουν. Εγχέονται σε πρόσωπο και σώμα, αναδομώντας και γεμίζοντας ελλείμματα. Τα τελευταίας γενιάς fillers μάς επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τεχνικές τέτοιες, ώστε να κάνουμε ένα είδους “photoshop” στα σημεία που το χρειάζονται, δηλαδή να τα σμιλεύσουμε, δημιουργώντας γωνίες και καμπύλες, διώχνοντας ταυτόχρονα τις σκιές. Άλλωστε, η φιλοσοφία πλέον είναι να μην «κυνηγάμε» να γεμίσουμε τις ρυτίδες του προσώπου, αλλά να εστιάζουμε στο να του χαρίσουμε τον όγκο που του λείπει, να διαμορφώσουμε το περίγραμμά του, να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά του και να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα του. Αυτή η προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα μια πιο φυσική όψη αυτού, νεανική και ξεκούραστη, ενώ διατηρεί πάντα την αρμονία και τη συμμετρία των χαρακτηριστικών του.

tender-portrait-of-a-girl.jpg

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορεί να γίνει παντού στο δέρμα του προσώπου, όμως για να επιτύχουμε ένα νεανικό αποτέλεσμα το προσθέτουμε κυρίως: στα ζυγωματικά, ώστε να τονίσουμε και να ανορθώσουμε το οβάλ και το σχήμα του, στις παρειές για να στηρίξουμε την περιοχή των ματιών δίνοντάς τους μια πιο ξεκούραστη εικόνα, στους κροτάφους, κατά μήκος της κάτω γνάθου, στο πιγούνι και στα χείλη. Αυτό γίνεται είτε με βελόνη είτε με κάνουλα, για να αποφύγουμε τυχόν οιδήματα και εκχυμώσεις μετά την εφαρμογή. Μάλιστα, η χρήση ατραυματικής κάνουλας μάς επιτρέπει να εγχύσουμε το υλικό πιο ομοιόμορφα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, χρησιμοποιούμε fillers διαφόρων πυκνοτήτων και ρευστότητας, με τα πιο παχύρρευστα να τοποθετούνται βαθύτερα -κοντά στο οστό-, προσφέροντας και μεγαλύτερη διάρκεια, και τα λεπτόρρευστα, πιο επιφανειακά. Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και μας επιτρέπει τη σχηματοποίηση του προσώπου, τη δημιουργία γωνιών και καμπύλων, καθώς και την αποκατάσταση του όγκου του. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπο αποκτά μια φυσική, νεανική και ξεκούραστη όψη. Ο γενικός κανόνας για το πόσο υλικό χρειάζεται -γνωρίζοντας ότι 1 ml περιέχεται συνήθως σε μία προγεμισμένη σύριγγα κι αντιστοιχεί σε ποσότητα τόση όσο κι ένα μύρτιλο-, ορίζει πως για κάθε δεκαετία ζωής μετά τα 40 απαιτούνται δύο σύριγγες υαλουρονικού οξέος. Σε περίπτωση που χρειαστεί να διαλυθεί το προϊόν, αυτό γίνεται με τη χρήση υαλουρονιδάσης.

Οι συνεδρίες είναι ανάλογες της ποσότητας και των στόχων, ενώ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά κι άμεσα, και η διαδικασία απόλυτα ασφαλής, εφόσον γίνεται από εκπαιδευμένο κι έμπειρο ειδικό ιατρό.

img-95d776e4903b7a285459dfb1f81732a9-v.jpg

Ευχαριστούμε τον Νικόλαο Μπέσκο για τις πληροφορίες.

Info: Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένος ειδικός Πλαστικός Χειρουργός της Ελληνικής Επιτροπής Πλαστικής Χειρουργικής.Από το 2012 εργάζεται ως ιδιώτης Πλαστικός χειρουργός σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.Εκπαιδευτής ιατρών ενέσιμων εφαρμογών και νημάτων από το 2019.

Διεύθυνση: Ζεύξιδος 1 και Ικτίνου, ημιόροφος, Θεσσαλονίκη, τηλ 2314010087, www.beskos-plasticsurgery.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022