fbpixel

Search icon
Search
Women power: Αυτές είναι οι ισχυρές γυναίκες που πρωταγωνίστησαν μέσα στο 2022
PEOPLE & MOMENTS

Women power: Αυτές είναι οι ισχυρές γυναίκες που πρωταγωνίστησαν μέσα στο 2022

Σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους


Το 2022 ήταν μία χρονιά γεμάτη με στιγμές, αλλά και με σημαντικά σκαμπανεβάσματα. Μία χρονιά με πολλά πρόσωπα και πολλά διαφορετικά χρώματα. Ήταν η χρονιά της συνειδητοποίησης, της εξέλιξης. Πάνω από όλα όμως, ήταν η χρονιά των γυναικών που μπόρεσαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, να παλέψουν και να διεκδικήσουν ό,τι τους αξίζει, να ζήσουν! Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους μέσα στο 2022 και σας τις παρουσιάζουμε.

Ισχυρές γυναίκες με μεγάλη δυναμική!

Sanna Marin

20220913pht40303-original.jpeg

Tο 2019 έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών, αναλαμβάνοντας μία σπουδαία, ηγετική θέση στην Φινλανδία και τον Αύγουστο του 2022 είδε πολλούς ανθρώπους, ακόμη και μερικούς που φαινομενικά στην αρχή ήταν στο... πλευρό της, να βρίσκονται απέναντί της και να την κατηγορούν για ένα πάρτι, εξαιτίας video που διέρρευσαν. Η Sanna Marin, είναι μία ακόμη γυναίκα-θύμα φυλετικού ρατσισμού, που κλήθηκε να δώσει τη δική της μάχη και να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές άλλες, αυτή δεν σιώπησε κι απάντησε σε όλους, άνδρες και γυναίκες, όσους την κατηγόρησαν αδίκως, γία μία πολύ ανθρώπινη στιγμή. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, βρέθηκε στο στόχαστρο για κάτι που έχουν κάνει δεκάδες ηγέτες άλλων κρατών, χωρίς ποτέ να συμβεί το ίδιο, ενώ την κατηγόρησαν ακόμη και για χρήση ναρκωτικών ουσιών, με τα tests να τη δικαιώνουν. «Αυτά τα video είναι προσωπικά και τραβήχτηκαν σε ιδιωτικό χώρο. Δε μου αρέσει καθόλου το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν. Πέρασα μια νύχτα με τους φίλους μου. Δε θα αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρομαι. Φυσικά πρέπει να προσέχω τι λέω, γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιπροσωπεύω ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά παραμένω και άνθρωπος κι αυτό δε θα αλλάξει στο μέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων και κάπως έτσι, έδειξε σε όλους πως και οι γυναίκες έχουν φωνή και δικαιούνται να ζουν όπως θέλουν.

Mette Frederiksen

mette.png

Υπήρξε ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών από το 2015 κι από τις 27 Ιουνίου του 2019, ανέλαβε και τη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας, διαδεχόμενη τον Lars Løkke Rasmussen. Η Mette Frederiksen, έγινε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά την Helle Thorning-Schmidt κι η νεότερη συνολικά στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών. Η θητεία της δεν ήταν καθόλου εύκολη εξ αρχής κι εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με το... καλημέρα, συνάντησε και τεράστιες προκλήσεις, όπως η πανδημία. Διαχειρίστηκε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και με σκληρή δουλειά, κατάφερε να βρει απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν. Η Frederiksen είναι μία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα και πολύ συγκεκριμένες θέσεις, που πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο, με τους πολιτικούς της αντιπάλους να την «χτυπούν» με κάθε τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την πολιτική και τις απόψεις της, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για μία ηγετική μορφή που παλεύει, που υπομένει πολλά κι επιμένει και προσπαθεί να υπερασπιστεί πάντα τις θέσεις της και τα «πιστεύω» της. Η δύναμη πηγάζει από μέσα της κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι γυναίκες.

Olena Zelenska

809d8fd8d1b8117562c2bf33f415b4e9-1662215457-extra-large.jpeg

Όταν ο Vladimir Putin προανήγγειλε μέσω διαγγέλματος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών στην ώρα άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη. Σε μερικές εβδομάδες θα συμπληρωθεί ένας χρόνο πολέμου, με τους Ουκρανούς να δίνουν μία τεράστια μάχη, την ώρα που ο Volodymyr κι η Olena Zelensky βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, δίπλα τους. Ο Πρόεδρος της χώρας κι η Πρώτη Κυρία, που αποτέλεσαν κι αποτελούν στόχο της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν -αρχικά- σε μυστική τοποθεσία μαζί με τα δύο τους παιδιά κι από εκεί, έστελναν όλο αυτό το διάστημα τα δικά τους μηνύματα στο λαό τους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι αν για τον Volodymyr Zelensky τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, για την Olena Zelenska η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Είναι σύζυγος, είναι μητέρα, είναι κι η Πρώτη Κυρία μίας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά δε λυγίζει κι όλους αυτούς τους μήνες τοποθετείται δημόσια κι είναι αυτή που στέλνει κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες της. «Αγαπημένοι μου Ουκρανοί, σας βλέπω όλους. Στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο διαδίκτυο. Βλέπω τις αναρτήσεις σας και τα βίντεο. Και ξέρετε κάτι; Είστε απίστευτοι. Είμαι περήφανη που ζω ανάμεσά σας και στην ίδια χώρα. Σήμερα δε θα κλάψω και δε θα πανικοβληθώ. Τα παιδιά μου βρίσκονται μπροστά μου. Θα είμαι δίπλα τους και δίπλα στον άνδρα μου. Δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ, σε αγαπώ Ουκρανία!», ανέφερε σε ένα από τα πρώτα μηνύματά της και κάπως έτσι, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων...

Βασίλισσα Ελισάβετ

elisabet-vasilissa.jpeg

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν μία σπουδαία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα που επί σειρά δεκαετιών βρισκόταν στο επίκεντρο. Ήταν η γυναίκα-σύμβολο για τους Βρετανούς, η φωνή που τους εξέφραζε. Στάθηκε «βράχος» σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, ύψωσε το ανάστημά της κι άφησε το στίγμα της στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας κι όχι μόνο. Έζησε μία γεμάτη ζωή κι είδε ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να τη λατρεύουν κι άλλους να στέκονται απέναντί της, αναγνωρίζοντας πάντως σε κάθε περίπτωση την τεράστια δυναμική της. Η μονάρχης απεβίωσε στα 96 της χρόνια τον περασμένο Σεπτέμβρη και πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω της μία σπουδαία παρακαταθήκη, με τον γιο της, Κάρολο να τη διαδέχεται και να αναλαμβάνει τα ηνία. Η Ελισάβετ δεν ήταν ένας εύκολος χαρακτήρας και πολλές φορές, οι πράξεις και η στάση της προκάλεσαν οργή κι ερωτηματικά, ωστόσο, ήταν σίγουρα μία γυναίκα που ήξερε πώς να διατηρήσει τη θέση της και να διαχειριστεί ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήταν μία ηγετική μορφή, που άξιζε τον σεβασμό κι αποτελούσε -ίσως να αποτελεί ακόμα- πρότυπο, γι' αυτό και παραμένει ζωντανή στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων που την αγαπούσαν και την θαύμαζαν.

Γυναίκες του Ιράν

mallina-iran.jpeg

Όταν η «αστυνομία ηθών» του Ιράν σκότωσε ένα νεαρό κορίτσι επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της, η οργή ξεχείλισε κι εκατομμύρια γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν, για να διαδηλώσουν, να εκφράσουν την οργή τους. Η Mahsa Amini άφησε την τελευταία της πνοή μετά από πολλά βασανιστήρια, αλλά αποτέλεσε σύμβολο για μικρά κορίτσια, για μητέρες, για αδερφές, για όλες αυτές που θέλουν επιτέλους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την πρώτη στιγμή, βρήκαν συμπαραστάτες σε κάθε γωνιά του κόσμου, ωστόσο, μέσα στο 2022 αυτές που πραγματικά πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν με κάθε τρόπο και μέσο, είναι οι γυναίκες του Ιράν κι αυτές οφείλουμε να ξεχωρίσουμε κι αν όντως έρθει η στιγμή της αλλαγής και πάρουν όλα όσα δικαιούνται, θα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Το Ιράν εξακολουθεί να βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, αλλά η ελπίδα και η ψυχή όλων αυτών των γυναικών δε σβήνουν! 

Μέσα από τη δράση και τη στάση τους, όλες τους -και η καθεμία ξεχωριστά- δείχνουν πως οι γυναίκες είναι ισχυρές κι ικανές να αναλάβουν κομβικές θέσεις και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Σε μία κοινωνία που συνεχώς -θα έπρεπε να- εξελίσσεται, οι γυναικείες φιγούρες αυξάνονται και δίνουν δύναμη σε εκατομμύρια άλλες, που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και διεκδικούν ακόμη τα αυτονόητα...