fbpixel

Search icon
Search
Olena Zelenska: Αυτή είναι η γυναίκα που στέκεται βράχος στο πλευρό του Volodymyr Zelensky
LIFE & CAREER

Olena Zelenska: Αυτή είναι η γυναίκα που στέκεται βράχος στο πλευρό του Volodymyr Zelensky

Μία πραγματική μαχήτρια που αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες γυναίκες


Δυναμικές, με ισχυρή προσωπικότητα, με αποφασιστικότητα και τόλμη. Μητέρες, σύζυγοι, επαγγελματίες. Όλες οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους και τα φώτα στρέφονται επάνω τους. Στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε όλες. Όπου κι αν βρισκόμαστε, ό,τι κι αν κάνουμε. Φέτος -όμως- ας θυμηθούμε κι ας τιμήσουμε λίγο περισσότερο όλες αυτές, που παλεύουν για τη ζωή και την ελευθερία τους. Τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή κι οπουδήποτε δεν υπάρχει ειρήνη αυτή τη στιγμή. Η δύναμή τους είναι τεράστια κι η ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη μεγαλύτερη. 

Μία από αυτές, είναι κι η Olena Zelenska, η σύζυγος του Volodymyr Zelensky, που βρίσκεται στο πλευρό του τώρα, στα δύσκολα, εν μέσω πολέμου. Είναι δίπλα του και μαζί τους, είναι και τα παιδιά τους, ηλικίας 17 και 9 ετών. Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας δε μένει στο περιθώριο και προσπαθεί κι αυτή με κάθε τρόπο να στείλει τα δικά της μηνύματα στο λαό της πατρίδας της. Δεν εγκατέλειψε τους συμπατριώτες της, γιατί είναι μία αγωνίστρια και μάχεται κι αυτή με τον τρόπο της. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύζυγο του Ουκρανού Προέδρου.

Ένα πραγματικό πρότυπο!

Who is who

olena-zelenska-the-first-lady-of-ukrainejpg.webp

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1978 στο Kryvyi Rih της Ουκρανίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Kryvyi Rih National, ωστόσο, το πάθος της ήταν η συγγραφή και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το όνειρό της. Πάτησε στα πόδια της και πάλεψε σκληρά για να τα καταφέρει. Στα χρόνια της ως φοιτήτρια, μπήκε στη ζωή της ο Volodymyr Zelensky. Εκείνος σπούδαζε Νομική κι εργαζόταν ως κωμικός ηθοποιός, ωστόσο δεδομένου ότι είχαν πολλούς κοινούς γνωστούς, πολύ σύντομα ανέπτυξαν μία πιο στενή σχέση. Το 2015 έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά «Servant of the People», με τον Zelensky να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να συγκεντρώνει επάνω του όλα τα βλέμματα, ενώ η Οlena, ήταν αυτή που έγραψε το σενάριο. Ο λαός της Ουκρανίας λάτρεψε τον Volodymyr, η σειρά πήγε εξαιρετικά καλά και κάπως έτσι, όλα πήραν το δρόμο τους.

Όταν ο Volodymyr εξέφρασε την επιθυμία του να ασχοληθεί με την πολιτική το 2019, αφήνοντας στην άκρη το χώρο του θεάματος, η σύζυγός του, ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, όμως στάθηκε στο πλευρό του. Πίστεψε σε αυτόν και στο όραμά του κι ήταν δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, πήρε μέρος και στις προεκλογικές του καμπάνιες κι έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, συγκεντρώνοντας πολλά διθυραμβικά σχόλια τόσο για την άψογη εμφάνισή της και το αψεγάδιαστο στιλ της, όσο και για τη γενικότερη στάση της. Ο λαός της Ουκρανίας τη λάτρεψε κι ενδεικτικό της αγάπης και της στήριξής του, είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 Ουκρανούς με τη μεγαλύτερη επιρροή από το περιοδικό Focus, καταλαμβάνοντας την 30η θέση, σε μία ιδιαίτερη -για την ίδια- στιγμή. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Aleksandra και τον Kirill και συνεχίζει μέχρι και σήμερα την κοινή του πορεία, προσπαθώντας να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. 

screen-shot-2022-03-04-at-94018-am.png

«Ο σύζυγός μου είναι μπροστά κι εγώ νιώθω πιο άνετα να είμαι στη σκιά. Δεν είμαι η ψυχή του πάρτι. Δε μου αρέσει να λέω αστεία. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Αλλά βρήκα λόγους για να είμαι στο προσκήνιο. Ένας από αυτούς είναι η ευκαιρία να προκαλώ την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα», έχει πει στο παρελθόν σε συνέντευξή της. Δε φοβάται να τοποθετηθεί δημόσια κι εκφράζει τα δικά της «πιστεύω». Έχει πει -επίσης- πως η σχέση της με τον σύζυγό της δυναμώνει μέσα από τις δυσκολίες. Αυτή τη φορά, απέναντί τους είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι, αλλά μοιάζουν αποφασισμένοι να μην τα παρατήσουν...

Μία γυναίκα που δε λυγίζει

a.jpg

Όταν ο Vladimir Putin προανήγγειλε μέσω διαγγέλματος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι περισσότεροι πίστεψαν πως ο Πρόεδρος της χώρας κι η Πρώτη Κυρία θα εγκατέλειπαν τον λαό τους, όπως έχει συμβεί πολλάκις σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην περίπτωσή τους -ωστόσο- τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το ζευγάρι βρέθηκε στο στόχαστρο κι όπως αποκαλύφθηκε, αποτέλεσε κι αποτελεί στόχο της Ρωσίας, όμως δεν έφυγε από την Ουκρανία. Ο Volodymyr κι η Olena μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία μαζί με τα δύο τους παιδιά κι από εκεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στο λαό της χώρας τους. Η πατρίδα τους δέχεται ισχυρά χτυπήματα, με τον Ρώσο Πρόεδρο να μην κάνει πίσω, ενώ για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει κάπου τις δύο χώρες.

«Αγαπημένοι μου Ουκρανοί, σας βλέπω όλους σήμερα. Στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο διαδίκτυο. Βλέπω τις αναρτήσεις σας και τα βίντεο. Και ξέρετε κάτι; Είστε απίστευτοι. Είμαι περήφανη που ζω ανάμεσά σας και στην ίδια χώρα. Σήμερα δε θα κλάψω και δε θα πανικοβληθώ. Τα παιδιά μου βρίσκονται μπροστά μου. Θα είμαι δίπλα τους και δίπλα στον άνδρα μου. Δίπλα σε εσάς. Σας αγαπώ, σε αγαπώ Ουκρανία!», αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μηνύματά της μετά την επίθεση της Ρωσίας. Η φρίκη του πολέμου απλώθηκε σε όλη τη χώρα κι η Olena εξέφρασε την στήριξή της σε όσους κλήθηκαν να πολεμήσουν, αλλά και στις γυναίκες και τα παιδιά που έμειναν πίσω, στα καταφύγια, στο σκοτάδι. Οι στιγμές που βιώνει είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ακόμη και τώρα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να είναι αυτή που θα κρατήσει όρθιους τους συμπατριώτες της. Άλλωστε, γνωρίζει καλά πως αν χαθεί η ελπίδα, τότε κανείς δε θα μπορεί να παλέψει για τίποτα.


Ο κίνδυνος και το συγκλονιστικό μήνυμα

zelenskyy-olena-gty-rc-220224-1645721084277-hpembed-17x12-992.jpg

Οι απειλές από τη Ρωσία συνεχίζονται κι είναι πια ξεκάθαρο, πως ούτε ο Volodymyr Zelensky, ούτε και τα μέλη της οικογένειάς του είναι ασφαλείς. Αυτός ήταν κι ο λόγος που μεταφέρθηκαν σε μία ειδική τοποθεσία, που προφανώς παραμένει άγνωστη για όλους τους υπόλοιπους. Η Olena δεν έχει σταματήσει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και προσπαθεί συνεχώς να στέλνει τα δικά της μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Με τη βοήθεια των Πρώτων Κυριών της Λετονίας και της Λιθουανίας, απευθύνθηκε στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών και τα λόγια της συγκλόνισαν τους πάντες.

«Οι Πρώτες Κυρίες με ρωτάνε αυτές τις ημέρες πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία. Η απάντησή μου είναι να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Μιλήστε! Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι μία ειδική στρατιωτική αποστολή, όπως ο Putin λέει, αλλά ένας πόλεμος μεγάλου μεγέθους, όπου αυτός που επιτίθεται είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Μιλήστε! Παιδιά της Ουκρανίας πρέπει να μένουν και να διαβάζουν σε καταφύγια και νοσοκομεία πρέπει να φροντίζουν τους ασθενείς τους στα υπόγεια. Παρ'όλες τις διαβεβαιώσεις της Ρώσων προπαγανδιστών και τα φερέφωνα του Κρεμλίνου, υπάρχουν ήδη ντουζίνες θυμάτων που είναι Ουκρανοί πολίτες», ανέφερε αρχικά, για να συνεχίσει:

Πείτε στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών, πως οι γιοι τους δε βρίσκονται σε στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά πεθαίνουν, προσπαθώντας να κατακτήσουν την Ουκρανία. H Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη. Ωστόσο, θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και δε θα υποχωρήσει ποτέ»Παρακινεί όλους τους ανθρώπους, Ουκρανούς και μη, να μιλήσουν. Προσπαθεί κι αυτή από τη μεριά της να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Οι επιθέσεις στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίζονται κι ο λαός της, προσπαθεί να αντισταθεί. Η Olena δεν το βάζει κάτω κι επιμένει. Παίρνει θέση για όλα, στέκεται δίπλα σε όλους και κυρίως, στον σύζυγο και τα παιδιά της. Μητέρα, σύζυγος, Πρώτη Κυρία. Είναι μία γυναίκα που παλεύει και μας κάνει να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της...