fbpixel

Search icon
Search
To Κίεβο φλέγεται κι ο Vladimir Putin σκληραίνει την στάση του με τις φονικές επιθέσεις να συνεχίζονται
PEOPLE & MOMENTS

To Κίεβο φλέγεται κι ο Vladimir Putin σκληραίνει την στάση του με τις φονικές επιθέσεις να συνεχίζονται

Ο πόλεμος μαίνεται κι η κατάσταση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη


24 Φεβρουαρίου του 2022: Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin διατάσσει στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, μέσα από ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως δεν ανέχεται άλλο τις «απειλές» από την Ουκρανία. Ο πόλεμος είναι γεγονός κι αυτό που πίστευαν όλοι πως δεν επρόκειτο να συμβεί, αποτελεί πραγματικότητα. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις κι εκεί που φάνηκε πως υπάρχει μία μικρή ελπίδα, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα.

Το κλίμα βάρυνε σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες ημέρες κι η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, με τον Putin από τη δική του μεριά να «απαντά» με ένα φονικό κύμα πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο έπληξε αρκετές ουκρανικές πόλεις ανάμεσά τους και το Κίεβο, που μέχρι τώρα έμοιαζε το πιο ασφαλές μέρος για τους Ουκρανούς πολίτες. Στο «κάδρο» μπαίνει κι η Λευκορωσία και τα δείγματα, δεν είναι καθόλου αισιόδοξα...

Πότε θα μπει ένα τέλος;

Το Κίεβο στο στόχαστρο

shutterstock-2101980259.jpg

Αν υπήρχε μία πόλη, που έμοιαζε να είναι ασφαλέστερη για τους Ουκρανούς πολίτες, αλλά κι όλους όσους μείνει μέχρι και τώρα στη χώρα, αυτό ήταν το Κίεβο. Η πρωτεύουσα της χώρας, είχε μία διαφορετική εικόνα, ωστόσο, ακόμη κι εκεί η κατάσταση τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, προκάλεσε την οργή του Vladimir Putin και κάπως έτσι, ο Ρώσος Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο το Κίεβο, μετά από αρκετούς μήνες, δίνοντας εντολή για μία σειρά από φονικούς βομβαρδισμούς. Ήδη, έχει ανακοινωθεί μία λίστα με 8 νεκρούς και 24 τραυματίες σε συνοικία της πόλης, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι νεκροί και τραυματίες θα είναι πολλοί περισσότεροι. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει λίγο νωρίτερα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες, υποστήριξαν πως αρχικά ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, που συνοδεύτηκαν από μαύρο καπνό.

Από τη δική του μεριά, ο Vitali Klitschko κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να παραμείνουν στα καταφύγια μετά την πρωινή αεροπορική επιδρομή, καθώς η απειλή είναι διαρκής, με τον δήμαρχο του Κιέβου να σημειώνει πως: «Η πρωτεύουσα δέχεται επίθεση από Ρώσους τρομοκράτες. Οι πύραυλοι χτύπησαν το κέντρο της πόλης και στην περιοχή Σολομιάν. Εάν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, είναι καλύτερα να μην πάτε στην πόλη σήμερα. Ζητώ επίσης από τους κατοίκους των προαστίων να μην επισκεφθούν καθόλου το κέντρο της πόλης σήμερα. Οι κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί από δυνάμεις ασφαλείας και διασώστες». Οι εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έρχονται μια ημέρα αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική πράξη» και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Κίεβο, που έμοιαζε αρκετά ασφαλές από την αρχή του πολέμου. Μάλιστα, ήδη στα social media κυκλοφορούν διάφορα videos από τις εκρήξεις, με τους πολίτες να τρέψουν πανικόβλητοι ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους, ενώ ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο έζησε την στιγμή της έκρηξης την ώρα που μετέδιδε ζωντανά τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία, σε μία συγκλονιστική στιγμή.

Στο «κάδρο» κι η Λευκορωσία

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη κι ο Volodymyr Zelensky έστειλε το δικό του μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, θέλοντας να δώσει το στίγμα του για τα νέα δεδομένα. «Το πρωί είναι δύσκολο γιατί έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Δεκάδες βλήματα έπληξαν τη χώρα. Οι στόχοι είναι δύο. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, στο Κίεβο, στο Χμελνίτσκι, στο Λβιβ, στο Ντνίπρο, στη Βινιτσκά, στην περιοχή Φρανκίβ, στη Ζαπορίζια, στην περιοχή Σούμι, στο Χάρκοβο, στο Ζιτομίρ και στη Κιροβόχραντσκα. Θέλουν πανικό και χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα. Είναι απελπισμένοι», ανέφερε αρχικά ο Ουκρανός Πρόεδρος και συνέχισε: «Ο δεύτερος στόχος είναι οι άνθρωποι. Ο χρόνος και οι στόχοι επιλέχθηκαν ειδικά για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. Μείνετε σε καταφύγια σήμερα. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας. Και να θυμάστε πάντα: η Ουκρανία υπήρχε πριν εμφανιστεί αυτός ο εχθρός, η Ουκρανία θα τον κυνηγήσει». Ο φόβος κι ο τρόμος έχουν επιστρέψει κι αυτή τη φορά, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τεράστιο κίνδυνο, με την πρωτεύουσά της να είναι στο στόχαστρο.


Ο Zelensky απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας του, την ώρα που ο Αleksandr Lukashenko, έδωσε νέα διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, σημείωσε πως η χώρα του και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια στρατιωτική ομάδα, με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες και την ένταση στην περιοχή να κλιμακώνεται, αναφέροντας: «Αυτά όλα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αν το επίπεδο απειλών φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, τότε θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε κοινές μονάδες». Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Vladimir Putin, που παίρνει ξεκάθαρα θέση -ξανά- κι έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, ενώ κι ο Ρώσος Πρόεδρος εκτόξευσε νέες απειλές, επιβεβαιώνοντας τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε μία πρωτεύουσα γεμάτη με αμάχους. Ο Putin προειδοποίησε ότι θα υπάρξει σκληρή απάντηση, εφόσον γίνει περαιτέρω τρομοκρατική ενέργεια στο ρωσικό έδαφος, μιλώντας σε αυστηρό ύφος και τόνο. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με τεράστιους κινδύνους και καλείται να σταθεί όρθια, σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η συνέχεια, κανείς δε γνωρίζει αν θα μπορέσει να μπει επιτέλους ένα οριστικό τέλος, σε αυτόν τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώες ψυχές. Οι απειλές συνεχίζονται, το ίδιο κι οι αλληλοκατηγορίες, όμως, σημασία έχει πως κανείς εντός κι εκτός Ουκρανίας, δεν αισθάνεται ασφαλής...