fbpixel

Search icon
Search
Women leaders: Οι ισχυρές γυναίκες που κυριαρχούν στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή
LIFE & CAREER

Women leaders: Οι ισχυρές γυναίκες που κυριαρχούν στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή

Αποτελούν πρότυπα και πηγή έμπνευσης


Yπάρχουν γυναίκες που είναι γεμάτες με δύναμη κι αποφασιστικότητα. Γυναίκες που μάχονται πάντα και προσπαθούν να υψώσουν το ανάστημά τους, απέναντι σε οτιδήποτε κι οποιονδήποτε προσπαθεί να τις φιμώσει. Γυναίκες που αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις και βρίσκονται στο επίκεντρο, για πολύ σημαντικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά τέτοια πρόσωπα, πολλά φωτεινά παραδείγματα για όλες εμάς. Εμείς, ξεχωρίσαμε τα απόλυτα γυναικεία πρότυπα, τις woman-leaders που πρωταγωνιστούν και γράφουν τη δική τους ιστορία, η καθεμία στον δικό της τομέα.

Σπουδαίες προσωπικότητες!

Liz Truss

liz-truss-3-e5Xhg.webp

Η Μεγάλη Βρετανία, που βιώνει μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες μετά τον θάνατο της Queen Elizabeth, πριν από μερικές εβδομάδες είδε μία γυναίκα με όραμα και πολύ συγκεκριμένες ημέρες να αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού, διαδεχόμενη τον Boris Johnson. Στην ηλικία των 47 ετών, η Liz Truss, έγινε η νέα πρωθυπουργός της χώρας κι αποτελεί την τρίτη γυναίκα της Downing Street στην ιστορία της Αγγλίας, συγκεντρώνοντας 81,326 ψήφους έναντι 60,399 του πολιτικού της αντιπάλου και Βρετανού Πολιτικού του Συντηρητικού Κόμματος, Rishi Sunak. Στις πρώτες της δηλώσεις, η Βρετανίδα σημείωσε ότι είναι τιμή της που εξελέγη αρχηγός και ευχαρίστησε το προσωπικό του κόμματος, ενώ μοίρασε συγχαρητήρια ακόμη και στους αντιπάλους της. Η Liz, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1975 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ πριν από την πολιτική, υπήρξε εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil and Gas Company, αφήνοντας τη θέση της επικεφαλής οικονομικών θεμάτων σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Είχε ξεκάθαρη στόχευση, ήθελε πάντα να εξελίσσεται και τώρα, αναλαμβάνει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή της -μέχρι τώρα- με τον βρετανικό λαό να έχει το βλέμμα του στραμμένο επάνω της. Πολλές φορές στην μέχρι τώρα καριέρα της, την έχουν παρομοιάσει με την Margaret Thatcher. Θα καταφέρει κι η Liz Truss να αφήσει το στίγμα της στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη;

Christine Lagarde

2.png

Για πολλούς, δεν αποτελεί μία ιδιαίτερα συμπαθητική φιγούρα, καθώς το όνομά της έχει συνδυαστεί με την οικονομική κρίση κι ύφεση στην Ευρώπη κι όχι μόνο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Christine Lagarde είναι -πραγματικά- μία γυναίκα με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, που ξέρει να επιβάλλεται και να στέλνει τα δικά της μηνύματα, ακόμη και σε όσους αρνούνται πεισματικά να τα ακούσουν. Αν τίθεται θέμα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, τότε η Lagarde αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα! Αρχικά, ήταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία από το 2007 μέχρι και το 2011, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το 2019. Πλέον, είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καλείται -σε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο- να βρει σημαντικές λύσεις, με φόντο την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τοποθετείται δημόσια μιλάει πάντα με ρεαλισμό, δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις, δεν κρύβεται πίσω από κανέναν κι από τίποτα. Για μερικούς είναι σκληρή, για άλλους απλά ρεαλίστρια. Το σίγουρο είναι, πως η Γαλλίδα έχει τις δικές της ιδέες και παλεύει με βάση αυτές.

Sanna Marin

titlo-7vydr.jpg

Η Sanna Marin βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πιο σκληρή μορφή του φυλετικού ρατσισμού. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατηγορήθηκε από πολλούς -εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας της- επειδή έκανε το αυτονόητο, το πιο ανθρώπινο πράγμα. Επειδή διασκέδασε μαζί με τους αγαπημένους της ανθρώπους, όπως κάνει καθημερινά ο καθένας από εμάς. Στη δική της περίπτωση, η κατακραυγή ήταν τεράστια όταν διέρρευσε στα social media ένα video που την έδειχνε να διασκεδάζει με φίλους της σε ένα private party. Το 2019, η Φινλανδή έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών και τώρα, εν έτη 2022 είδε πολιτικούς της αντιπάλους, δημοσιογράφους και σχολιαστές να την κατηγορούν ακόμη και για χρήση ναρκωτικών. Έκανε όλα τα απαραίτητα tests κι απέδειξε πως δε συνέβη τίποτα από όλα αυτά, για τα οποία την κατηγορούσαν κι έκανε ένα step μπροστά, υψώνοντας τη φωνή της προκειμένου να ακουστεί παντού. «Αυτά τα video είναι προσωπικά και τραβήχτηκαν σε ιδιωτικό χώρο. Δε μου αρέσει καθόλου το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν. Πέρασα μια νύχτα με τους φίλους μου. Δε θα αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρομαι. Φυσικά πρέπει να προσέχω τι λέω, γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιπροσωπεύω ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά παραμένω και άνθρωπος κι αυτό δε θα αλλάξει στο μέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων κι αυτό είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Η Sanna Marin βγήκε και είπε αυτό που θέλει να πει η κάθε γυναίκα. Όλοι, άνδρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, ίδιες ελευθερίες και δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί ποτέ και πουθενά! Είναι μία ακόμη ισχυρή γυναίκα, που ανέλαβε έναν ηγετικό ρόλο και για την ώρα, δικαιώνει όσους την επιστεύθηκαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ursula Gertrud von der Leyen

3-ciI6J.jpg

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ξεχάσει την αδιανόητη στάση του Recep Tayyip Erdoğan απέναντι στην Ursula Gertrud von der Leyen, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν -παρουσία και του Charles Michel- στην Άγκυρα; Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είδε τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας να της συμπεριφέρεται σαν να είναι κατώτερή του, αλλά η ίδια, απάντησε με απίστευτη ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, με την στάση της να αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, άνδρες ή γυναίκες. Ακόμη κι ηγέτες άλλων χωρών σχολίασαν πολύ αρνητικά την κίνηση του Erdoğan κι ο κόσμος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του κυρίως μέσα από τα social media. Σε κάθε περίπτωση, αν όλοι κράτησαν κάτι από εκείνη τη συνάντηση, ήταν η αντίδραση της Ursula Gertrud von der Leyen. Μίας γυναίκας που ζήσει πολλά στη ζώη κι έχει βρεθεί σε θέσεις με τεράστια ισχύ, καθώς από το 2013 έως το 2019 υπήρξε Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας στην τρίτη και στην τέταρτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τον Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ σημαντική προσωπικότητα, πολύ ισχυρή παρουσία σε μία αρένα με πολλά... λιοντάρια, που μοιάζουν να είναι πάντα σε πλήρη ετοιμότητα.

Mette Frederiksen

denmark-pm-mette-frederiksen-martin-sylvest-ritzau-scanpixafpgetty-images.jpg

Η Mette Frederiksen είναι ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών από το 2015 και στις 27 Ιουνίου του 2019, ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας, διαδεχόμενη τον Lars Løkke Rasmussen. Κάπως έτσι, έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά την Helle Thorning-Schmidt κι η νεότερη συνολικά στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών. Πρόκειται -αναμφίβολα- για μία ακόμη γυναίκα με πολύ έντονη προσωπικότητα, που ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή που μπήκε ο Covid19 στη ζωή μας, κλήθηκε να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και να βρει λύσεις κι απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν. Οι ανταγωνιστές της και τα μέλη της αντιπολίτευσης, της ασκούν κάτι παραπάνω από σκληρή κριτική και διαρκώς, τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω της, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί συγκεκριμένο κλίμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την πολιτική και τις απόψεις της, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για μία γυναίκα που πιστεύει στον εαυτό της και δεν σταματάει ποτέ να πολεμάει.