fbpixel

Search icon
Search
Liz Truss: Εξελέγη νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας
LIFE & CAREER

Liz Truss: Εξελέγη νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Η μέχρι πρότινος Υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, παίρνοντας τη θέση του Boris Johnson


Μια δυναμική προσωπικότητα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τη σκληρή αρένα της πολιτικής σκηνής. Θερμή υποστηρίκτρια της ισότητας, της ελευθερίας έκφρασης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πολλές φορές στην μέχρι τώρα καριέρα της έχει παρομοιαστεί με την Margaret Thatcher. Η Liz Truss κατάφερε χθες στην ηλικία των 47 χρόνων να διεκδικήσει την πολιτική ηγετική θέση της Μεγάλης Βρετανίας, μέσω της εκλογής της ως νέας πρωθυπουργού της χώρας μετά τον Boris Johnson. H ίδια αποτελεί την τρίτη γυναίκα της Downing Street στην ιστορία της Αγγλίας, μεταφέροντας το σημαντικό μήνυμα όσον αφορά την γυναικεία φύση και την προσπάθειά της για κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη στον συγκεκριμένο χώρο. Η Truss συγκέντρωσε 81,326 ψήφους έναντι 60,399 του πολιτικού της αντιπάλου και Βρετανού Πολιτικού του Συντηρητικού Κόμματος, Rishi Sunak. Συνολικά ψήφισαν 172,437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι.

Σύμφωνα με το "Bloomberg UK", η ίδια, όταν ανέβηκε στη σκηνή, "δήλωσε ότι είναι "τιμή" να εκλεγεί αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος μετά από "μία από τις μεγαλύτερες συνεντεύξεις για δουλειά στην ιστορία". Στη συνέχεια, έδωσε συγχαρητήρια στους αντιπάλους της και τον Sunak, ενώ ευχαρίστησε και τον απερχόμενο ηγέτη του κόμματος, «τον φίλο μου Boris Johnson», συμπληρώνοντας: «Boris, κατάφερες να κάνεις το Brexit. Συνέτριψες τον Jeremy Corbyn, έβγαλες το εμβόλιο και στάθηκες απέναντι στον Vladimir Putin. Σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», με το κοινό να χειροκροτεί για ώρα.

800x-1-1.jpg
Η Liz Truss τη στιγμή της ανακοίνωσης της εκλογής της, Chris Ratcliffe/Bloomberg
«Δεν πρέπει να μας πτοούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όσο ισχυρή και αν είναι η καταιγίδα. Ξέρω ότι ο βρετανικός λαός είναι ισχυρότερος».

Οι κεντρικές της δηλώσεις, όσον αφορά το πλάνο που θα ακολουθήσει, κινήθηκαν γύρω από την ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  αλλά και το φορολογικό σύστημα. Σύμφωνα με το "The Guardian": "Στεκόμενη έξω από την Downing Street 10, υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει "δράση σήμερα και κάθε μέρα" για να μετατρέψει τη χώρα σε αυτό που αποκάλεσε "έθνος των προσδοκιών. Δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας, καθώς και περισσότερα μέτρα για τη στήριξη του NHS και τη βοήθεια των ανθρώπων να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες". 

Η ίδια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να μας πτοούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όσο ισχυρή και αν είναι η καταιγίδα. Ξέρω ότι ο βρετανικός λαός είναι ισχυρότερος. Η χώρα μας χτίστηκε από ανθρώπους που μπορούν να κάνουν πράγματα. Έχουμε τεράστια αποθέματα ταλέντου, ενέργειας και αποφασιστικότητας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα. Μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας και να γίνουμε η σύγχρονη, λαμπρή Βρετανία που ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε».

Παρακολουθήστε το video της ομιλίας της: 



Το στιγμιότυπο που έκανε απευθείας τον γύρο του διαδικτύου ήταν η επίσημη συνάντησή της με την Βασίλισσα Εισάβετ στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας,όπου της ζητήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Boris Johnson, ο οποίος απομακρύνθηκε από τo κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι μετά από μια σειρά σκανδάλων. Μια προσεκτικά χορογραφημένη τελετή που υπαγορεύεται από παράδοση αιώνων. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά στα εβδομήντα χρόνια της βασιλείας της που η παράδοση της εξουσίας έγινε στο Balmoral και όχι στα Ανάκτορα του Buckingham στο Λονδίνο. 


ap22249426105418-custom-df76228fa864e8f9898e3b490305ea980b0448ae-s800-c85.webp
Η νέα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Liz Truss συναντά την Βασίλισσα Ελισάβετ,Jane Barlow/Pool Photo via AP
«Πρέπει να δώσεις εσύ κίνητρο στον εαυτό σου για να προχωρήσει... Κανείς άλλος δεν θα το κάνει».
liz-truss-3.webp
phoho: Elisabeth Hoff
Παλεύει ενάντια στον σεξισμό και τις ποικίλες μορφές του. Είναι δίπλα στο γυναικείο φύλο με ειλικρίνεια και σεβασμό. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1975 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, όπου παρέμεινε έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Από μικρή ηλικία ενστερνίστηκε τις σοσιαλιστικές απόψεις και των δύο γονιών της, του Καθηγητή μαθηματικών, John Kenneth Truss  και της νοσηλεύτριας, Priscilla Mary Grasby. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο (BA) το 1996. Επίσης, είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής. Μετά από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil και στη συνέχεια, εργάστηκε ως οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide.Έχει συγγράψει δύο βιβλία.
 
Κατά τα φοιτητικά της χρόνια, ήταν ενεργό μέλος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems). Μάλιστα διατέλεσε πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Νεολαίας του κόμματος. Το 1996 εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα. Είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Διαμερίσματος του Greenwich στο Λονδίνο, το 1998 και το 2002. Το 2006 κατάφερε να εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος για το Νότιο Eltham 5 του Λονδίνου, παραμένοντας στην έδρα αυτή έως το 2010.

Εξελέγη υπουργός περιβάλλοντος από το 2014 έως το 2016, με την διάσωση του βρετανικού τυριού και χοιρινού να αποτελούν βασικά στοιχεία της πορείας της. Επίσης, συνέβαλε στη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες που ελέγχουν τα λύματα. Αργότερα διετέλεσε υπουργός διεθνούς εμπορίου, συνάπτοντας συμφωνίες με αρκετά κράτη, κυρίως επεκτάσεις υπαρχόντων συμφωνιών με την ΕΕ. Σημαντικό ορόσημο στην πορεία της ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν η επιτυχημένη απελευθέρωση της Nazanin Zaghari-Ratcliffe  από το Ιράν, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση  από τις 3 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν. 
000-32hp4kk-1024x640.jpg


Σε συνέντευξή της πριν τρία χρόνια στο περιοδικό "You", η φράση της που την έκανε να ξεχωρίσει ήταν: «Πρέπει να δώσεις εσύ κίνητρο στον εαυτό σου για να προχωρήσει... Κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Κεντρική φωτογραφία: Rob Pinney/Pool via REUTERS