fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Τι να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη
AGENDA

Week agenda: Τι να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη

Ο ενημερωμένος οδηγός για να απολαύσετε κάθε ημέρα στην πόλη


Η πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη ξεκινάει και μας προσκαλεί σε μια νέα ενδιαφέρουσα εμπειρία στην πόλη. Πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και λαμπερά shows μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο γοητευτικά δρώμενα που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα κάθε ημέρα.

Take a look!

Δευτέρα

Anneke Van Giersbergen "Darkest Skies - Greek Tour 2022" στο Θέατρο Κήπου

anneke-van-giersbergen-940x549.jpg

Έξι χρόνια μετά, η Ολλανδή καλλιτέχνης επιστρέφει στο ελληνικό κοινό της με το solo tour της. Για μια και μοναδική εμφάνιση, θα είναι κοντά μας απόψε το βράδυ στο θέατρο Κήπου. Στις μουσικές της επιτυχίες περιλαμβάνεται ένα ελληνικό section με μια σειρά ιδιαίτερα shows. 

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 21:00

Θέατρο στο Λεωφορείο: Η Λούνα της Ρίκα Μπενβενίστε εν Κινήσει

louna-730x410-djgd3.webp

Από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο μέχρι τον τερματικό σταθμό της Πλατείας Μαβίλη, σε μια διαδρομή λεωφορείου, μια ιστορία Εβραίων της πόλης θα εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας. Με έναν σχεδόν βιωματικό τρόπο, θα μεταφερθούμε πίσω στον χρόνο και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί, στο μικρότερο καφέ της πόλης, το Café Chantant, θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή του έργου με κρασί, ζωντανή μουσική και διάλογο. Πρωταγωνιστούν: Αλέξης Κότσυφας, Ελένη Μακίσογλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σωτήρης Ρουμελιώτης. Η παράσταση συμμετέχει στα 57α Δημήτρια.

Info: Αφετηρία: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ . Βαφόπουλου 3, Ντεπώ, Θεσσαλονίκη, Τερματικός σταθμός: Πλατεία Μαβίλη, κέντρο – το Café Chantant, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 20:00

«Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη στο Θέατρο Metropolitan

pethaino-san-xora-730x410.webp

Ένα έργο, γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει, σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Χίλια χρόνια πολέμου εξουθενώνουν το έθνος, όμως μια νέα εποχή πλησιάζει. Πρωταγωνιστούν: Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή, Αντώνης Σανιάνος, Αλίκη Στενού

Info: Metropolitan Urban Theater, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Φάληρο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στις 21:00

Τρίτη

Έκθεση Ζωγραφικής στη Μνήμη του Λουκά Βενετούλια στο Τελλόγλειο

loykas-venetoulias-730x410.webp
 Περισσότεροι από 80 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, από την Ελλάδα και την Κύπρο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής στη μνήμη του ‘Λουκά Βενετούλια’ και έστειλαν στο Τελλόγλειο τα έργα τους. Κεντρικό θέμα αποτελεί η κλιματική αλλαγή. 


Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Αγίου Δημητρίου 159Α, Τρίτη: 09.00-14.00

Η Σπονδυλωτή Έκθεση «Κοινό Κτήμα» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

koino-ktima.jpg

Μια έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 45 εικαστικοί με 69 έργα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του MOMus την τελευταία διετία, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών και εμπλουτισμού των συλλογών του, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα αναστοχαστικό exhibition που προσεγγίζει τις συλλογικές εμπειρίες, τις διαχρονικές έννοιες και οπτικοποιεί τους συλλογικούς συσχετισμούς και τις θεμελιώδεις αξίες. Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Info: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154, ωράριο λειτουργίας μουσείου: 10:00 - 18:00

«60 λεπτά» του Άνθιμου Κατιρτζόγλου

1000-im.jpg

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας πολιτικός, μία σχεδιάστρια μόδας, ένα μοντέλο, ένας ψυχολόγος και μία θεατρική παραγωγός με τον φαρμακοποιό; Το παιχνίδι ξεκινάει και έχουν λιγότερο από … 60 λεπτά. Ένα διαφορετικό πάρτι γενεθλίων θα εξελιχθεί μπροστά μας. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κανελλόπουλος, Άνθιμος Κατιρτζόγλου, Ηλίας Μποέμ, Ιωάννα Παπάζογλου, Ζακλίν Τσαουσίδου, Ειρήνη Χαριτίδου.

Info: Κινηματοθέατρο Φαργκάνη Art, Αγίου Παντελεήμονος 10, Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 21:00

Τετάρτη

Strangers in the Night

index.jpg

Ο αγαπημένος Έλληνας performer θα είναι κοντά μας για μια και μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παρέα με τους υπέροχους μουσικούς του θα μας ταξιδέψει σε ένα φαντασμαγορικό ταξίδι. O ταλαντούχος καλλιτέχνης πάντα μοιραζόταν την ευαίσθητη και ανθρώπινη πλευρά του απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα, γι΄ αυτό και τα έσοδα της παράστασης θα κατευθυνθούν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, καθώς επίσης και το σύλλογο Αντηρίδα για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και παραλία, Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου στις 20:30

«Η μηχανή του Τούρινγκ» με τον Ορφέα Αυγουστίδη

elg5673-scaled.webp

Ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Ο ίδιος θέλει να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, Τετάρτη στις 21:00

Πέμπτη

Ljiljana Jaric, Ελευθερία Στόϊκου, Μάγδα Ταμμάμ

ljiljana-jaric.jpg

Οι ζωγραφικές και οι σχεδιαστικές απόπειρες της Ljiljana Jaric συναντούν τις “ιχνο-γραφίες” της Ελευθερίας Στόικου και τα “ζωγραφικά cut outs” της Magda Tammam. Μια έκθεση, γεμάτη συνθέσεις και συναισθήματα.

Info: Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52, εγκαίνια Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, 18.00 – 21.30

«Χαλεπάς» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

729761.jpg


Ο "Χαλεπάς" της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο The Boy, έρχεται στο 57ο Φεστιβάλ Δημητρίων για δύο παραστάσεις στις 6 και στις 7 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν "Ροντέν της Ελλάδας" και κάποιοι άλλοι "άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη", συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy. 

Πρωταγωνιστούν: Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και παραλία, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 21:00

«Όνειρο στο Κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία

729676.jpg

Μετά από την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης», η ομάδα θεάτρου Bloom ζωντανεύει ξανά το "Όνειρο στο Κύμα", το ερωτικό "αυτοβιογραφικό" διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία για δύο μόνο παραστάσεις στις 5 και 6 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Παράσχου. Πρωταγωνιστούν: Λίλη Αδρασκέλα, Δημήτρης Γαλανάκης, Άννα-Μαρία Γάτου, Άννα Ρίζου, Βάσια Τσιαούση. Guest star: Μαρία Κεβρεκίδου

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμησκή 136, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 21:15

Παρασκευή

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη Μονή Λαζαριστών

1-nUnUg.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και ανεβάζει τον προσεχή Οκτώβρη στη Μονή Λαζαριστών, το αριστούργημά του συγγραφέα, "Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος". Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, με έναν πολυπληθή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών και συντελεστών, καταπιάνεται με το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του μεγάλου μας δραματουργού, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Info: Μονή Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντίνος, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 21:00

H Άννα Βίσση στο Barbarella Live Party

1-1043-SaiZ2.jpg

Το Barbarella άλλαξε μέρος και την καλύτερη υποδοχή για τον χειμώνα την κάνει η αγαπημένη ερμηνεύτρια, Άννα Βίσση. Η μεγάλη πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου θα είναι η πρώτη γεύση των όμορφων στιγμών, που θα μας συντροφεύουν κάθε νύχτα Παρασκευής και Σαββάτου.

Info: Barbarella Live Party, 26ης Οκτωβρίου 27, ώρα προσέλευσης: 22:30

Σάββατο

Τα τείχη της Θεσσαλονίκης by Thessaloniki Walking Tours

shutterstock-1201778995.jpg

Ιστορία, τέχνη, γεγονότα που γλίστρησαν από τη μνήμη της πόλης, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για μια ξεχωριστή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους. Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours επιστρέφει με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου και θα μας ξεναγήσει στις γοητευτικές γωνιές της Θεσσαλονίκης, συστήνοντάς μας μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική πόλη. 

Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του: Thessaloniki Walking Tours

O John Malkovich "The Music Critic" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

malkovich-hp-25nov15-pr-bt.webp

Ο John Malkovich, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών, καταφθάνει στη χώρα μας με το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ "The Music Critic" που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε σύλληψη και δημιουργία του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Aleksey Igudesman. Στην παράσταση ερμηνεύονται ζωντανά αποσπάσματα από μουσικές των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofiev, Ysaÿe, Kancheli, Piazzolla και του δημιουργού της παράστασης Aleksey Igudesman. Στο εξαιρετικό μουσικό σύνολο που συνοδεύει τον John Malkovich συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο διάσημος πιανίστας, Hyung-ki Joo.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 21:00

Bazar τέχνης paraty

67709143-926570384374125-100573307144400847-n.jpg

Ένα πρωτότυπο bazaar τέχνης μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες Σωκράτη Γιοσμά, Άννα Οικονόμου (Mon zou zou), Λάζαρο Πάντο, Στέλιο Μερτζανίδη. Μια ωδή στην φθινοπωρινή σονάτα που ταιριάζει με την γοητευτική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ορφανοτροφείο Μέλισσα.

Info: Paraty & Loft multispace, Πίνδου 8, Λαδάδικα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου από τις 12.00 μέχρι τις 22.00

Το bazaar θα συνεχιστεί και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 22:00

Κυριακή 

Peter Brook «The Tempest project»

unnamed-b9kfn.jpg

Είναι μία από τις τελευταίες παραστάσεις του δημοφιλούς Άγγλου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, Peter Brook, ο οποίος απεβίωσε στις 2 Ιουλίου. Σημαντική συμβολή στη σκηνοθεσία έχει η Γαλλίδα θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος, Marie-Hélène Estienne. Το έργο "Tempest Project" είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του William Shakespeare που απασχολούσε τον Brook από την Αγγλία του 1957.

Info: Βασιλικό Θέατρο - Θεσσαλονίκης, 30ής Οκτωβρίου 2,  Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 21:00

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο θέατρο Αμαλία από τον Χάρη Φραγκούλη

antigoni-sofokli-730x410.webp

Μία «Αντιγόνη» διαφορετική, θα μας συστήσει ο σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης, στο Θέατρο Αμαλία. Το έργο δουλεύτηκε ομαδικά για πάνω από εννέα μήνες με την ομάδα των 19 ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση. Μια μη τυπική σύνθεση που δημιουργεί στον θεατή την ευτυχή διάθεση της συνύπαρξης και της συμμετοχής.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Ευζώνων, Κυριακή στις 21:15

Have a nice week!