fbpixel

Search icon
Search
Victoria's Secret: Η άνοδος κι η πτώση μίας «χρυσής» αυτοκρατορίας που έκρυβε πολλά μυστικά
PEOPLE & MOMENTS

Victoria's Secret: Η άνοδος κι η πτώση μίας «χρυσής» αυτοκρατορίας που έκρυβε πολλά μυστικά

Τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται...


Ομορφιά, λάμψη, φώτα, fashion shows, λαμπερές collections, πανέμορφα μοντέλα. Ο χρυσός κόσμος της Victoria's Secret έλαμπε δεκαετίες, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά top models των τελευταίων ετών συνέδεσαν το όνομά τους με το brand κι όλα έμοιαζαν ιδανικά. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όλα βγήκαν στο φως. Η αλήθεια ήταν πιο σκληρή από ό,τι ενδεχομένως περίμεναν αρκετοί και γίναμε όλοι μας μάρτυρες μίας τεράστιας πτώσης. Μία ολόκληρη αυτοκρατορία καταστράφηκε σε μία στιγμή, τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν κι ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται κι ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Στην περίπτωση της Victoria's Secret, ισχύει ακριβώς το αντίθετο...

Καταγγελίες που σοκάρουν!

Τα πρώτα χρόνια κι η τεράστια άνοδος

shutterstock-163092788.jpg

Ο πασίγνωστος οίκος ιδρύθηκε το 1977. Ο Roy Reymond ήταν ο άνθρωπος που τον δημιούργησε, μετά από μία δική του επίσκεψη του σε ένα πολυκατάστημα με σκοπό να αγοράσει εσώρουχα για την σύζυγό του, που τον σημάδεψε. Η εμπειρία του δεν ήταν καθόλου ευχάριστη κι έτσι, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει -αρχικά- ένα δικό του κατάστημα, που θα δίνει τη δυνατότητα στους άντρες να αισθάνονται άνετα, ψωνίζοντας εσώρουχα για τις γυναίκες. Το όνομα Victoria Secret δόθηκε από την Βικτοριανή εποχή, η οποία αποτυπώθηκε έντονα στα εσώρουχα του οίκου. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ανέλπιστα καλά, οι πωλήσεις ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές στο ξεκίνημα και μέχρι και το 1982, ο οίκος είχε κέρδος περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Roy Reymond έφτασε μία... ανάσα από τη χρεοκοπία κι ο γνωστός, δισεκατομμυριούχος, Les Wexner ήταν αυτός που του έδωσε τη λύση.

Εξαγόρασε τον οίκο, έγινε αυτός ο νέος ιδιοκτήτης κι έφερε έναν νέο αέρα στο brand. Αρχικά, η γυναίκα ήταν αυτή που έπαιζε πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι ο άντρας και σταδιακά, όλα πήραν το δρόμο τους. Μέχρι το 1990, η Victoria's Secret κατάφερε να γίνει ο πιο γνωστός οίκος εσωρούχων με 350 καταστήματα, ενώ τα top models έδιναν τεράστιο αγώνα προκειμένου να υπογράψουν ένα «χρυσό» συμβόλαιο που θα εκτόξευε την καριέρα τους. Από το 1997 και μετά, ξεκίνησε να δημιουργείται ο μύθος των «αγγέλων» και σπουδαία μοντέλα όπως η Zizel κι η Heidi Klum αποτελούσαν τα πρόσωπα του brand. Και πάλι όμως, η τεράστια άνοδος, συνδυάστηκε και με μία μεγαλειώδη πτώση. Ο Edward Razek που ανέλαβε τα ηνία του marketing ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω απ' όλες αυτές τις αποφάσεις κι ουσιαστικά, αυτός που έφερε την καταστροφή. Γιατί, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά!

Κατηγορίες για μισογυνισμό και παρενοχλήσεις!

shutterstock-754471807.jpg

Την πρώτη φορά το πρόβλημα ήταν καθαρά οικονομικό. Τώρα, είναι πολύ-πολύ βαθύτερο και πιο σοβαρό. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, αποτελούσε κοινό μυστικό το γεγονός ότι οι συνθήκες για όλα τα μοντέλα και τους ανθρώπους που δούλευαν στον οίκο δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Οι φήμες για εξαντλητικές δίαιτες και σκληρές προπονήσεις, που δε θα τις άντεχαν ούτε αθλητές, συνεχώς αυξάνονταν χωρίς ωστόσο να έχει όλο αυτό ουσιαστικό αντίκτυπο στο ίδιο το brand. Όλα αυτά, μέχρι το 2016. Τότε ήταν που ξεκίνησε η μεγάλη πτώση. Σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν στόματα, κορυφαία στελέχη υπέβαλαν την παραίτησή τους κι ήταν φανερό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Δύο χρόνια μετά, μία δήλωση του Razek προκάλεσε ένα ακόμη «χτύπημα». Στο πλαίσιο συνέντευξής του το 2018 στη Vogue, δήλωσε ότι στο brand δε χωράνε transgender μοντέλα. Πήρε πίσω τα λόγια του, ανασκεύασε και παραιτήθηκε, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα πιο βαθύ θέμα. Την ίδια μέρα, προστέθηκε στην «οικογένεια» το trangender μοντέλο, Valentina Sampaio κι έγινε μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ξεχαστεί το σκάνδαλο, χωρίς αποτέλεσμα. Ένα άρθρο των New York Times ήρθε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Μεταξύ άλλων, σε αυτό γινόταν λόγος για σκληρό bullying που έπρεπε να υποστούν τα μοντέλα και για μία «κουλτούρα του μισογυνισμού και της παρενόχλησης». Η αλήθεια βγήκε στο φως! Οι κατηγορίες για ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές συνεχώς αυξάνονταν, μοντέλα βγήκαν και μίλησαν δημόσια για την κακομεταχείριση που υπέστησαν για σειρά ετών κι ο οίκος είδε τις μετοχές του να πιάνουν πάτο. Τα καταστήματα ξεκίνησαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο κι ήταν φανερό ότι ξεκίνησε η αρχή του τέλους. 

razek.jpg
Edward Razek

Μία από τις γυναίκες που βρήκαν τη δύναμη να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να μιλήσουν, ήταν η Bridget Malcolm. Το πανέμορφο μοντέλο από την Αυστραλία προχώρησε σε σοκαριστικές αποκαλύψεις μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram πριν από μερικούς μήνες, θέλοντας να αφυπνίσει τα νεαρά κορίτσια. «Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, είχα ζήσει μόνο σε τρεις χώρες. Ταξίδεψα σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Μου έχουν επιτεθεί σεξουαλικά πολλές φορές. Ο ατζέντης μου, μου είπε να πάρω κοκαΐνη για να χάσω βάρος, μου το έλεγε κάθε εβδομάδα κι έχω υποστεί μεγάλη πίεση για να χάσω βάρος από τα πρακτορεία μου», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια της και συνέχισε: «Πάλευα με αυτοκτονικό ιδεασμό, που ήταν τρομακτικό. Είμαι εντάξει τώρα και γι’ αυτό μιλάω. Είμαι σε σταθερή ανάκαμψη κι αισθάνομαι αρκετά δυνατή. Πιστεύω ότι η βιομηχανία της μόδας πρέπει να αλλάξει. Είμαι ένα από τα τυχερά μοντέλα, μπόρεσα να κάνω μια μεγάλη καριέρα , αλλά το επάγγελμα μου δεν πρέπει να περιλαμβάνει κακοποίηση και γι’ αυτό μιλάω τώρα». Δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τους ανθρώπους του συγκεκριμένου οίκου, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι πολλά βιώματά της συνδέονται με αυτούς.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 μοντέλα ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσω της Model Alliance υπέγραψαν μία επιστολή, η οποία φιλοξενήθηκε στους New York Times, στο πλαίσιο μίας έρευνας με τίτλο «"Angels" in Hell: The Culture of Misogyny Inside Victoria's Secret». Μεταξύ άλλων, έγιναν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα και τους υπαλλήλους, διαπόμπευση των σωμάτων, άσεμνες παρατηρήσεις και πιέσεις για γυμνές φωτογραφήσεις, χωρίς αμοιβή για τις προσωπικές συλλογές των φωτογράφων!

secret-UPeCZ.jpg
Bridget Malcolm

Γιατί μας σοκάρουν όλα αυτά;

Οι καταγγελίες κι οι μαρτυρίες των μοντέλων προκαλούν σοκ, αλλά για ποιο λόγο; Όλη αυτή η εικόνα των «τέλειων» γυναικών, που δεν είχαν καμία ατέλεια δεν έπρεπε δηλαδή να προβληματίσει κανέναν; Τα fashion shows με τα τεράστια φτερά, τη χρυσόσκονη και τη λάμψη έμοιαζαν απόλυτα φυσιολογικά; Τα σώματα ακόμη και των κορυφαίων top models που έμοιαζαν όλο και πιο στεγνά δεν ήταν ικανά να χτυπήσουν ένα... καμπανάκι; Η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονταν μπροστά στα μάτια μας. Απλά, έπρεπε να ακούσουμε και να διαβάσουμε τα λόγια αυτών των κοριτσιών για να αντιληφθούμε ότι όντως αυτό το περιβάλλον ήταν εντελώς άρρωστο.

Ο οίκος κάνει μία προσπάθεια το τελευταίο διάστημα για μία νέα αρχή. Έχει αλλάξει -σε σημαντικό βαθμό- την πολιτική του, έχει αφήσει πίσω του τα «αγγελάκια», τα φτερά και τα πούπουλα κι απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Ανεξαρτήτως ύψους, βάρους, χρώματος και πολλών άλλων. Πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση κι αλλαγή στρατηγικής ή έγινε αναγκαστικά; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε ξανά μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων τα επόμενα χρόνια. Τότε ναι, ίσως ο χώρος του modeling να έχει αλλάξει όντως...