fbpixel

Search icon
Search
Venice Film Festival 2024: Τα highlights της τελετής λήξης και τα βραβεία που απονεμήθηκαν
PEOPLE & MOMENTS

Venice Film Festival 2024: Τα highlights της τελετής λήξης και τα βραβεία που απονεμήθηκαν

Ο μεγάλος κινηματογραφικός θεσμός έριξε αυλαία - Αυτές είναι οι ταινίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο


Το 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε χθες, με πολλές από τις ταινίες που θεωρούνταν φαβορί να κερδίζουν τελικά βραβείο και άλλες να μη γνωρίζουν την επιτυχία που πολλοί περίμεναν. Μια μεγάλη βραδιά με πολλή λάμψη, χειροκροτήματα, ηχηρές απουσίες και ανατρεπτικές στιγμές, τις οποίες βλέπουμε μία προς μία παρακάτω.

Οι μεγάλοι νικητές

w980-p16x9-2024-09-07t183819z-144314866-rc2uv9a9kfgv-rtrmadp-3-filmfestival-venice-awards.jpg

Ανάμεσα στις βραβεύσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή του Pedro Almodóvar, που τιμήθηκε με Χρυσό Λέοντα καλύτερης ταινίας. Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης δικαιώθηκε για τη δουλειά του στην ταινία "The Room Next Door", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Julianne Moore και Tilda Swinton. Μια νίκη που πολλοί περίμεναν και σίγουρα μια ταινία που συζητήθηκε όσο λίγες.

Λίγα λόγια για την ταινία: Ένα πολλά υποσχόμενο δράμα, στο οποίο δύο παλιές φίλες βρίσκονται ξανά ώστε να ξεκαθαρίσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Γυρισμένο στη Μαδρίτη και στη Νέα Υόρκη, το film φέρνει αλλαγές στη σχέση των δύο και ανατρέπει τα δεδομένα. Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Almodóvar, που εν τέλει ξεχώρισε με διαφορά η κριτική επιτροπή.

nicole-kidman213-08302024-04f261631c9444d5bba4437635048ae1.jpg


Βραβείο καλύτερης ηθοποιού απέσπασε η Nicole Kidman
για την ταινία "Babygirl". H ίδια, ωστόσο, δεν ήταν εκεί ώστε να το παραλάβει, καθώς έφυγε εκτάκτως από τη Βενετία καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της. Εκ μέρους της στη σκηνή ανέβηκε η Halina Reijn, που σκηνοθέτησε την ταινία, με πολλούς να στέλνουν τα συλλυπητήριά του στην ηθοποιό. 

Λίγα λόγια την ταινία: Ένα ερωτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Nicole Kidman, Harris Dickinson, Sophie Wilde και Antonio Banderas. Το film εξερευνά την πολυπλοκότητα της δυναμικής της εξουσίας και της σεξουαλικότητας μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς περιστρέφεται γύρω από μια υψηλόβαθμη διευθύνουσα σύμβουλο (Kidman), η οποία ξεκινά ένα απαγορευμένο ειδύλλιο με έναν γοητευτικό ασκούμενό (Dickinson), ο οποίος είναι πολύ νεότερός της. Πολλοί, μάλιστα, έκαναν λόγο πως αυτός είναι ίσως ο πιο προκλητικός ρόλος στην καριέρα της ηθοποιού.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα βραβεία:

Επίσημο διαγωνιστικό τμήμα

  • Βραβείο Marcello Mastroianni για νέο ταλέντο: Paul Kircher (And Their Children After Them)
  • Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Vincent Lindon (The Quiet Son)
  • Βραβείο Σεναρίου: I'm Still Here
  • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Brady Corbet (The Brutalist)
  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: April
  • Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Vermiglio
  • Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας LION OF THE FUTURE - LUIGI DE LAURENTIS: Familiar Touch
  • Venice Immersive Special Grand Jury Prize: Ito Meikyu
  • Venice Immersive Special Grand Jury Prize: Οtos' Planet
  • Venice Immersive Best Experience: Impulse: Playing with Reality
  • Venice Classics Best Restored Film: Ecce Bombo
  • Venice Classics Best Documentary on Cinema: Chain Reactions

Tμήμα Orizzonti

  • Καλύτερη Ταινία Mικρού Mήκους: Who Loves the Sun
  • Καλύτερo Σενάριο: Happy Holidays
  • Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Francesco Gheghi (Familia)
  • Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Katelyn Nacon (Familiar Touch)
  • Ειδικό Bραβείο της Επιτροπής: One of These Days When Hemme Dies
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Sarah Friedland (Familiar Touch)
  • Καλύτερη Ταινία: Τhe New Year That Never Came

Τμήμα Orizzonti Extra

  • Βραβείο Κοινού Armani Beauty: The Witness

Οι ανατροπές

maria-Txvq0.webp
Maria

Η "Maria" του Pablo Larraín, με την Angelina Jolie στον ρόλο της Maria Callas, δεν απέσπασε κάποιο βραβείο, παρόλο που πρόκειται για μια ταινία που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει κάνει τους πάντες να μιλούν γι' αυτήν. 

Το ίδιο ισχύει και για το "Joker: Folie à Deux" του Todd Phillips, με πρωταγωνιστές τον Joaquin Phoenix και τη Lady Gaga. Κι αυτό ίσως γιατί τις περισσότερες φορές τα sequel δε γνωρίζουν την ίδια επιτυχία με την πρώτη ταινία.

joker-2-7coFW.png
Joker - Folie à Deux


Εξίσου απογοητευτικό ήταν το γεγονός πως η Ελληνίδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία δεν βρέθηκε στην κορυφή με το "Harvest", όπως περιμέναμε. Το ίδιο ισχύει και για το "Queer" με τον Daniel Craig στον πρωταγωνιστικό ρόλο, για τον οποίο είχαμε ακούσει/διαβάσει τα καλύτερα.

Οι πολιτικές τοποθετήσεις

image-asset.jpeg
Sarah Friedland

Tο ζήτημα της Γάζας δε θα μπορούσε να μην ακουστεί με κάποιον τρόπο. Δεν ήταν λίγοι οι δημιουργοί που ολοκλήρωναν τον λόγο τους με ένα σχόλιο συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης. Τη διαφορά, όμως, έκανε η Sarah Friedland που σκηνοθέτησε το "Familiar Touch", λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως Εβραία σκηνοθέτης δεν μπορώ να μην τονίσω την συμπαράστασή μου στον λαό της Παλαιστίνης και να ενώσω τη φωνή μου με όσους απαιτούν να τερματιστεί η κατοχή της Γάζας».