fbpixel

Search icon
Search
Train your mind: Πώς να ενισχύσουμε την ενσυνειδητότητα στους χώρους εργασίας μας
WELLNESS

Train your mind: Πώς να ενισχύσουμε την ενσυνειδητότητα στους χώρους εργασίας μας

Οι πρακτικές για να δώσουμε έμφαση στις αισθήσεις μας και να χαρούμε τα οφέλη της γείωσης


Είναι αλήθεια ότι οι ημέρες στην εργασία μας δεν είναι πάντα αρμονικές και γεμάτες από αισιοδοξία. Έντονοι ρυθμοί, αίσθηση ανταγωνισμού, άγχος και στενά χρονικά όρια πρωταγωνιστούν πολλές φορές, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από το κέντρο μας, από τη γείωσή μας. Καθημερινά απαιτείται από εμάς να αποδίδουμε τα μέγιστα, να είμαστε παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι και να διατηρούμε μια αρμονική συνεργασία με τους συναδέλφους, τη διοίκηση ή/και τους πελάτες. Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε αρνητικά αποτελέσματα, με εμάς να καταλήγουμε μη αποδοτικοί και χωρίς ενδιαφέρον για την εξέλιξη της δουλειάς μας. 

Οι διαχρονικές πρακτικές του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας έχουν το χάρισμα να αποκαταστούν αυτό το κενό, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε λιγότερο αγχωμένοι, αντιδραστικοί και να έχουμε την επιθυμία να βελτιώσουμε τη συμπόνια μας, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, τους τομείς της εστίασης, της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας. Κέντρο της φιλοσοφίας τους είναι η δύναμη του τώρα, βρίσκοντας τους κατάλληλους τρόπους για να το βιώσουμε όσο πιο ποιοτικά γίνεται. Στο εργασιακό μας περιβάλλον, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε ως σύντομα και ευεργετικά διαλείμματα στη μέση μιας χαοτικής εργάσιμης ημέρας, ώστε να φτάσουμε σε μια υγιή και ισορροπημένη εργασιακή κουλτούρα. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητά μας στη δουλειά. Εμείς ξεχωρίσαμε τα βήματα εκείνα, τα οποία εγγυούνται να μας οδηγήσουν στην εσωτερική αρμονία που αναζητούμε. 

Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας 

0ff5ce7c6d5bb5258384be582c4ffe3a.jpg

Είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα μας να χαρίζουμε μικρές δόσεις ξεκούρασης και δημιουργικής ησυχίας στους εαυτούς μας. Μια άκρως ωφέλιμη τακτική είναι να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, μια μέθοδος η οποία υπόσχεται χαλάρωση, ειδικά σε περιπτώσεις όπως το έντονο άγχος. Αφιερώνουμε ένα λεπτό, δίνοντας, έτσι έμφαση στην εκπνοή και εισπνοή και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει με την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας. 

Ενισχύουμε την ενεργητική ακρόαση 

shutterstock-1494208232.jpg

Είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας. Νούμερο ένα κανόνας για να το πετύχουμε είναι να επιλέξουμε την ενεργητική ακρόαση. Αυτό σημαίνει ότι ακούμε με πραγματική προσοχή και ενδιαφέρον για όσα μοιράζεται μαζί μας ο συνομιλητής μας, χωρίς να διακόπτουμε και να εστιάζουμε στις προσωπικές μας αφηγήσεις. με αυτόν τον τρόπο επεξεργαζόμαστε ουσιαστικά τα μηνύματα που μας στέλνουν και ταυτόχρονα θέτουμε σε pause την εσωτερική μας φλυαρία.

Κάνουμε τακτικά διαλείμματα 

shutterstock-1662095272.jpg


Δεν ξεχνάμε να κάνουμε τακτικά διαλείμματα στη δουλειά, όσο και να βιαζόμαστε να προχωρήσουμε στη διεκπεραίωση ενός project. Οι συνειδητές παύσεις έχουν το χάρισμα να μας χαρίσουν ενδιαφέρουσες δόσεις τόνωσης, ώστε να νιώσουμε πραγματική αναζωογόνηση κάθε στιγμή της ημέρας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα υποστηρίζει ότι ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί φυσιολογικά σε υψηλή δραστηριότητα για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνει την ένταση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Εξασκούμαστε στην ευγνωμοσύνη 

shutterstock-698166520.jpg

Όλοι μας έχουμε δυσάρεστες ημέρες στη δουλειά, το ζήτημα, όμως, είναι να τις αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία για ενσυνειδητότητα. Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε λίγο πεσμένοι, είναι καλό να δοκιμάσουμε έναν διαλογισμό ευγνωμοσύνης, γράφοντας ένα ή δύο πράγματα που μας αρέσουν στην εργασία μας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σημειώσουμε και να καλλιεργήσετε την εκτίμηση για το επάγγελμά μας, ακόμη και εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Stay focus on your inner harmony!