fbpixel

Search icon
Search
Σφριγηλό δέρμα και γερό σώμα τώρα με τα αντιγηραντικά της φύσης
MAGAZINE

Σφριγηλό δέρμα και γερό σώμα τώρα με τα αντιγηραντικά της φύσης

Έχετε σκεφτεί εάν μπορούμε να αναστείλουμε τη γήρανση;


Σφριγηλό δέρμα, γερό σώμα και πνεύμα είναι τα χαρακτηριστικά της νεότητας που θα θέλαμε να μπορούμε να διατηρήσουμε για πάντα. Απέναντί μας, όμως, στέκεται ο χρόνος, που μας οδηγεί αναπόφευκτα στη γήρανση. Στην προσπάθειά μας να αναστείλουμε τους μηχανισμούς της, τα φλαβονοειδή ξεχωρίζουν ανάμεσα στα φυσικά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Τα φυσικά συστατικά λουτεολίνη, κουερσετίνη και απιγενίνη, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους, είναι οι σύμμαχοί μας στην κατάκτηση της ευεξίας.

Οι λόγοι που γερνάμε

june-cora-white-kiohne-3.jpg

Η γήρανση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που εξελίσσεται προοδευτικά. Ξεκινάει από τη θεμελιώδη μονάδα του οργανισμού μας, το κύτταρο, και όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, επέρχεται από την ανισορροπία ανάμεσα στις βλάβες που αυτά υπόκεινται και στην ικανότητά τους να τις επανορθώνουν.

Η παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης βλαβών στα ζωτικής σημασίας κυτταρικά συστατικά. Αυτά τα μόρια ή άτομα οξυγόνου προέρχονται από φυσιολογικές διεργασίες των ίδιων των κυττάρων και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι διατροφικές τοξίνες, το κάπνισμα, οι ρύποι ή η υπεριώδης ακτινοβολία.

Τα κύτταρά μας είναι εξοπλισμένα με ποικίλους μηχανισμούς άμυνας τόσο για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών όσο και για την αποκατάσταση των βλαβών που αυτές προκαλούν. Αυτή η ικανότητα, όμως, μειώνεται στο πέρασμα του χρόνου και το πρόβλημα που προκύπτει σταδιακά είναι η συσσώρευσή τους, που οδηγεί στο οξειδωτικό στρες. Τα κύτταρα αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στις αθροιστικές βλάβες και, όταν πλέον δεν τα καταφέρνουν, μπαίνουν σε μια ειδική κατάσταση γήρανσης.

Οι σύμμαχοί μας στην αντιγήρανση

042383d89b8f4285b027ba2566e4cb20.jpg

Στη μάχη μας με τον χρόνο έχουμε, ωστόσο, πολύτιμους συμμάχους. Ο φυσικός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την άσκηση σώματος και πνεύματος, την αποφυγή καταχρήσεων, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ευεξίας και στη μακροβιότητα. Συγκεκριμένα, στο θέμα της διατροφής, οι επιστήμονες μάς παροτρύνουν για αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν φυσικές ουσίες με σημαντικές αντιγηραντικές δράσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν τα φλαβονοειδή, ενώσεις που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, η λουτεολίνη, η κουερσετίνη και η απιγενίνη είναι φυσικά συστατικά που έχουν μελετηθεί ευρέως για τις ωφέλιμες δράσεις τους. Όσον αφορά στην αντιγήρανση, συμβάλλουν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της συσσώρευσης γερασμένων κυττάρων. Επίσης, έχουν έντονες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διακόπτοντας προσωρινά τις φθορές που προκαλούνται από τα γερασμένα κύτταρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι φαίνεται πως ασκούν ανάλογες δράσεις και στο νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας στην πνευματική ευεξία. Πιο αναλυτικά, δρουν σε κυτταρικό επίπεδο, όπου βρίσκεται η θεμελιώδης έναρξη της γήρανσης. Έτσι, μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο στην επιβράδυνση των εκδηλώσεών της σε δέρμα και σώμα, αλλά και να συγκρατήσουν τους βαθύτερους μηχανισμούς που την προκαλούν.

Λουτεολίνη: Τη βρίσκουμε στην κίτρινη κολοκύθα, τον μαϊντανό, το ραντίτσιο και τις πράσινες πιπεριές.

Κουερσετίνη: Υπάρχει στα φραγκοστάφυλα, τα μούρα, τα μήλα, το κρεμμύδι, το φαγόπυρο, τον μαϊντανό, το πράσινο τσάι, τον ευκάλυπτο, το θυμάρι, τα βότανα ginkgo biloba και το βαλσαμόχορτο.

Απιγενίνη: Περιέχουν ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, τα πορτοκάλια, το τσάι, το χαμομήλι, οι φύτρες σιταριού και κάποια καρυκεύματα.

Σαν το... φαρμακείο της φύσης, κανένα άλλο! Και δη της ελληνικής!
bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023