Με πλούσια ιστορία πάνω από 130 χρόνων, το πορτογαλικό brand Claus Porto -που είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο για τα αρώματα, τα σαπούνια και τα μεθυστικά κεριά του- έγινε talk of the town πριν λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη, αφού άνοιξε το πρώτο φυσικό κατάστημά του στην Αμερική. Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και βρίσκεται σε μία χαριτωμένη οδό στην γειτονιά Nolita του Μανχάταν. Η καινούρια μπουτίκ μοιάζει να ενώνει σχεδιαστικά το παρελθόν του με το μέλλον, κάτι που ενισχύθηκε από το interior design του διάσημου studio Tacklebox Architecture.
Προχωρώντας κατά μήκους στον χώρο του ισογείου, ο αρχιτέκτονας Jeremy Barbour της δημιουργικής ομάδας, έφτιαξε μία αψιδωτή πύλη σχεδόν 13 μέτρων σε μήκος, ολόκληρη από πορτογαλικό φελλό. Όλοι οι επισκέπτες τη θαυμάζουν και τη φωτογραφίζουν ενώ διασχίζοντάς τη, ανακαλύπτουν τη συλλογή των signature items της Claus Port.
Χαραγμένο με ένα επαναλαμβανόμενο διαμαντένιο μοτίβο (φανταστείτε περίπου 1500 διαμάντια το ένα δίπλα στο άλλο), θυμίζει την ψηφιδωτή πρόσοψη του ιστορικού σπιτιού Casa dos Bicos στην Λισαβώνα, ενώ η δυναμική κατασκευή θυμίζει την αρχιτεκτονική που υποδεικνύει η παραδοσιακή πορτογαλική τεχνική azulejo.
Η ίδια, breathtaking κατασκευή, φέρει εκλεπτυσμένες εσοχές, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό όλα τα αντικείμενα της κολεξιόν να εκτίθενται με μινιμαλιστικό τρόπο. Από τη νοσταλγική μορφή των σαπουνιών για τα οποία το brand έγινε διάσημη, έως τις πρόσφατες κυκλοφορίες αρωμάτων που δημιουργήθηκαν από τον αρωματοποιό Lyn Harris, κάθε δημιουργία της 131 χρόνων εταιρίας φιλοξενείται σε χειροποίητα μπουκάλια αντίκες. Οι επισκέπτες μπορούν τα θαυμάσουν όλα αυτά, καθώς περπατάνε στους εντυπωσιακούς χώρους.
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν έτσι μια αισθητική που παραπέμπουν στην εποχή Αrt Deco και αποδεικνύει τη διαχρονική κομψότητα της πορτογαλικής υπογραφής.
Ακόμη, ένας μοναδικός νιπτήρας, φτιαγμένος από ένα κομμάτι μαρμάρου Estremoz στέκεται στη μέση της πύλης και είναι το μόνο κοινό σχεδιαστικά σημείο στη νέα μπουτίκ της Νέα Υόρκη με αυτή που υπάρχει στο Πόρτο. Θα έλεγε κανείς ότι, με τον βιομηχανικό αλλά ντελικάτο φωτισμό που δεσπόζει στην είσοδο, κανείς δεν κοιτάει πίσω αλλά μόνο μπροστά στο μέλλον! Αρκεί μια ματιά για να συμφωνήσουμε...
Photography: Eric Petschek
Source: wallpaper.com