Ένας κύκλος που περιστοιχίζεται από πρόσωπα σε ένα open air σκηνικό διαμορφώνει το περίπτερο γαλλοφωνίας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, έως και τις 6 Μαίου, στη ΔΕΘ-Helexpo. Οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Bernard Cuomo μιλούν για τις συνθήκες και περιγράφουν τον τρόπο που το εμπνεύστηκαν, για να πραγματοποιήσουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έκανε αίσθηση.
"Η μελέτη για το περίπτερο της Γαλλοφωνίας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου έγινε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το 1ο Ινστιτούτο που λειτούργησε σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1908. Ευχή όλων μας ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού Περιπτέρου, που θα απεικονίζει το ανοιχτό πνεύμα και την ενότητα γύρω από την Γαλλοφωνία ενώ ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων των γαλλόφωνων χωρών, που θα είχαν παρουσία στην έκθεση.
Η χρωματική ενότητα με απόλυτο κυρίαρχο το λευκό μεταφράζει τη θέληση μας για ενότητα ενώ οι καθαρές γραμμές, οι ελάχιστες κατασκευές και η αυστηρή γεωμετρία τους έρχεται σε αντίθεση με ένα περιβάλλον, που τις περισσότερες φορές είναι χαοτικό. Η αρχιτεκτονική "φλυαρία" δεν έχει θέση σε αυτό το περίπτερο, υπάρχει για να αναδείξει τα βιβλία και τους συγγραφείς τους. Τα εξώφυλλα και τα πρόσωπα των συγγραφέων δίνουν τον παλμό.
Το περίπτερο συνθέτουν επιμέρους ενότητες με τις δικές τους ιδιαιτερότητες η κάθε μία. Κυκλικής μορφής, η αίθουσα παρουσιάσεων, διαλέξεων και συζητήσεων έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του περιπτέρου. Το κέλυφος του κύκλου τερματίζει με τα χρώματα της Γαλλοφωνίας ενώ ταυτόχρονα οι κάθετες ημιδιαφανείς κατακόρυφες περσίδες, όλες προσανατολισμένες προς τους ομιλητές, δημιουργούν μία νοητή επιφάνεια φίλτρου με κινηματογραφικές ιδιότητες. Στο εσωτερικό, τα πρόσωπα των συγγραφέων που θα συμμετέχουν στα δρώμενα, εκτυπωμένα πάνω στις κατακόρυφες επιφάνειες, συνοδεύουν τις εκδηλώσεις και δίνουν το στίγμα της Γαλλοφωνίας.
Εκτός κύκλου, μία μεγάλη γραμμική βιβλιοθήκη φιλοξενεί το Διεθνές Γραφείο Γαλλικών Εκδόσεων (BIEF), όπου παρουσιάζονται πάνω από 700 βιβλία κάθε είδους. Στην άλλη πλευρά του περιπτέρου φιλοξενούνται χώρες της Γαλλοφωνίας σε έναν χώρο που είναι ενιαίος και κατασκευασμένος από λευκούς όγκους διαφορετικών διαστάσεων. Τα βιβλία πάνω σε αυτούς τους όγκους αφήνονται στους επισκέπτες και τις διαθέσεις τους. Η διαφοροποίηση των όγκων μεταφράζει την εναλλαγή και την ποικιλομορφία των χωρών.
Η Μηχανή Ανάγνωσης είναι άλλο ένα δυναμικό στοιχείο του Περιπτέρου της Γαλλοφωνίας, που στηρίζει σε ένα βαθμό την επικοινωνία και την προβολή σε ομάδα φοιτητών του αντίστοιχου τμήματος του ΤΕΙ Καστοριάς".
Μια αξιέπαινη προσπάθεια που πραγματικά αξίζει να δει κανείς! Τέλος, να αναφέρουμε ότι την ευθύνη και τον συντονισμό κατασκευής και λειτουργίας του περιπτέρου έχει το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης.