fbpixel

Search icon
Search
Το καλό θα νικήσει: Πώς παρά την παγκόσμια κρίση λόγω κορωνοϊού ο αθλητισμός αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο
#GREEKSDOITBETTER

Το καλό θα νικήσει: Πώς παρά την παγκόσμια κρίση λόγω κορωνοϊού ο αθλητισμός αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο

Παρά την αναβολή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η Βασιλεία Καραχάλιου & η Ελισάβετ Πεσιρίδου ακολουθούν τον δρόμο του πρωταθλητισμού


Μπορεί η επικαιρότητα να προλαβαίνει τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, με μία από αυτές να είναι η αναβολή της διεξαγωγής του σημαντικότερου αθλητικού και κοινωνικού γεγονότος παγκοσμίως, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ωστόσο ο κόσμος του ευ αγωνίζεσθαι κινείται με ταχύτατους ρυθμούς με μερικούς από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας να προπονούνται συστηματικά. 

Εμείς στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, αλλά και των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας που προκάλεσε ο COVID-19, συνομιλήσαμε με δύο αθλήτριες, την Ελισάβετ Πεσιρίδου (Στίβος & Αγώνισμα των 100 μ. με εμπόδια) και την Βασιλεία Καραχάλιου (Ιστιοπλοΐα), καθώς η τελευταία θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι με βάση την πρόσφατη συμφωνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το 2021. 

Εκείνες λοιπόν, σχολίασαν τα καινούρια δεδομένα, μας αποκάλυψαν γιατί είναι σημαντική η πρωτοβουλία «Υιοθετήστε ένα Αθλητή» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μοιράστηκαν μαζί μας όλα τα μυστικά της προετοιμασίας τους και των διατροφικών τους επιλογών, ενώ μας υπέδειξαν τι χρειάζεται να έχει κανείς για να αποκτήσει τη στόφα ενός πρωταθλητή. 

Πώς σχολιάζετε την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020;

Ε.Π.: Είναι μια σωστή απόφαση από τη στιγμή που ο πλανήτης μας πλήττεται από αυτή την πανδημία. Για την ασφάλεια όλων, η αναβολή ήταν μονόδρομος.

B.K.: Θεωρώ ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επιλογής, σωστά έπραξε η ΔΟΕ, καθώς η υγεία παγκοσμίως είναι σαφώς σημαντικότερη από οποιοδήποτε άλλο event ακόμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς θα λειτουργήσει το γεγονός αυτό στη δική σας προετοιμασία; 

Ε.Π.: Λόγω των κλειστών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια, δυστυχώς δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που μας δίνεται με την αναβολή ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Παρόλα αυτά λύσεις υπάρχουν, έστω και μέσα στο σπίτι!

B.K.: Εμείς οι αθλητές θα δυσκολευτούμε όσον αφορά τον προγραμματισμό, καθώς όπως ξέρετε το θέμα είναι να καταφέρουμε να βρεθούμε στο peak της προετοιμασίας μας τη σωστή χρονική στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, το γεγονός των extra χρημάτων της παραπάνω προετοιμασίας θα μας βγάλει λίγο εκτός οικονομικού προϋπολογισμού -ειδικά στην ιστιοπλοΐα, που ίσως αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά αθλήματα.

Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτό;

Ε.Π.: Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προέχει η υγεία όλου του κόσμου. Το όνειρο απλά αναβάλλεται για έναν χρόνο, δεν ακυρώνεται.

B.K.: Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, παρόλα αυτά προέχει η υγεία και η ασφάλεια του κόσμου.

Ποιο μήνυμα περνάει ο αθλητισμός σε τέτοιες περιόδους παγκόσμιας κρίσης;

Ε.Π.: Εμείς οι αθλητές έχουμε μάθει από διάφορες δυσκολίες, ένα δύσκολο «εμπόδιο» είναι και αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες. Θα βγούμε δυνατοί, γιατί αυτό ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά!

B.K.: Το μεγαλύτερο μήνυμα που εκπηγάζει από αυτό το γεγονός και το οποίο βέβαια συμμερίζεται η φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι στεκόμαστε όρθιοι και πολεμάμε απέναντι σε όλες τις αναποδιές και αντιξοότητες!

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με τον χώρο; Και πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο άθλημα;

Ε.Π.: Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία μπαλέτο όπως όλα τα κοριτσάκια σχεδόν. Εκεί η γυμνάστριά μου παρατήρησε ότι έχω αρκετά προσόντα για στίβο και με τη βοήθεια των γονιών μου με προώθησαν στον στίβο, κάτι που εγώ δεν ήθελα! Για αρκετό καιρό πήγαινα με το ζόρι μέχρι που ο προπονητής μου με δοκίμασε στα εμπόδια οπότε ενθουσιάστηκα και ξεκίνησα την πορεία μου!

B.K.: Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα στην ηλικία των 6 χρονών, τα αδέλφια μου ήταν ο βασικός λόγος, οι οποίοι ήταν ήδη σε αυτόν τον χώρο. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή και αυτό βέβαια ήταν που με κράτησε στον χώρο.

Πώς είναι η καθημερινότητα μιας αθλήτριας που κάνει πρωταθλητισμό;

Ε.Π.: Είναι αρκετά απαιτητική, στην πορεία όμως συνηθίζεις σε αυτή τη ρουτίνα έχοντας συνεχώς το μυαλό σου στον στόχο. 

B.K.: Η καθημερινότητά μου είναι επίπονη και κουραστική. Με τρεις προπονήσεις ημερησίως (δυο στο γυμναστήριο και μια στη θάλασσα) καθώς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις χρειάζεται να είμαι εξαιρετικά προσεκτική, ώστε να κρατώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά και να κάνω έξυπνες και φυσικές διατροφικές επιλογές για να ανταπεξέλθω.

arla-elissavet-pesiridou-1-grey-ijB8g.jpg
Ελισάβετ Πεσιρίδου

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα ένας αθλητής στη διατροφή του και γιατί είναι σημαντική η διαμόρφωση μιας σωστής δίαιτας κατά τη διάρκεια των προπονήσεών του και όχι μόνο;

Ε.Π.: Αθλητής υψηλού επιπέδου απαιτείται να έχει μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και με σωστή αναλογία υδατανθράκων. Εγώ είμαι τυχερή γιατί οι πρωτεϊνικές μου ανάγκες καλύπτονται πλήρως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα της σειράς Arla PROTEIN, με φυσική πρωτεΐνη γάλακτος, αλλά και χαμηλά λιπαρά. 

Β.Κ.: Τα γεύματά μας θα πρέπει να είναι τακτικά, θρεπτικά και ισορροπημένα. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτεΐνη η οποία μας βοηθάει στην αναδόμηση των μυών καθώς και οι υδατάνθρακες επειδή οι προπονήσεις είναι πολύ επίπονες και ο οργανισμός απαιτεί γρήγορη αναπλήρωση της ενέργειας. Με τη βοήθεια του Arla PROTEIN πετυχαίνω τον σκοπό αυτό με φυσικά προϊόντα και καταφέρνω να είμαι γεμάτη ενέργεια και να συνεχίζω τις προπονήσεις μου. 

Πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία «Υιοθετήστε ένα Αθλητή» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;

Ε.Π.: Είναι ό,τι σημαντικότερο υπάρχει στον θεσμό της χορηγίας για τους αθλητές υψηλού επιπέδου, μια πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής και με έχει βοηθήσει πολύ στην ολυμπιακή μου προετοιμασία!

Β.Κ.: Χωρίς τη βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μέσω του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν αθλητή» τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε υλοποιηθεί, αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρωτοβουλία της ΕΟΕ.

Ποια είναι τα προσόντα που διακρίνουν έναν καλό αθλητή;

Ε.Π.: Η επίμονη, το πάθος, η πειθαρχεία και η υπακοή είναι κάποια πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των αθλητών υψηλού επιπέδου.

Β.Κ.: Ένας καλός αθλητής διέπεται από πειθαρχία, επίμονη, πείσμα, υπομονή, διάθεση για σκληρή δουλειά και οπωσδήποτε υψηλούς στόχους. Πολλές φορές είτε τα αποτελέσματα των αγώνων, είτε ο ίδιος ο αγώνας σε φέρνουν στα όριά σου.

Όταν σε έναν αγώνα φτάνετε στα όριά σας ποια είναι τα κίνητρα για να συνεχίσετε;

Ε.Π.: Είναι στη νοοτροπία των αθλητών ότι οι επιτυχίες είναι πολύ λιγότερες από τις αποτυχίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γινόμαστε δυνατότεροι ψυχικά κι εμπειρότεροι αθλητικά ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τα πάντα!

Β.Κ.: Η κινητήριος δύναμη λοιπόν για να συνεχίσεις είναι το μείγμα όλων αυτών των ιδιοτήτων που σε διέπουν, καθώς και η προσήλωση στους στόχους σου όπως και η σκληρή δουλειά που απαιτεί τα οφειλόμενα... Αυτά σε κρατάνε στην πορεία σου!

Σας τρομάζει η συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο; 

Ε.Π.: Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης είναι πρωτόγνωρη και περιμένουμε με υπομονή, αλλά και υπακοή στις οδηγίες των ειδικών τις τελικές αποφάσεις. Για μένα δεν είναι η πρώτη συμμετοχή στους ολυμπιακούς αγώνες, αφού έπειτα από τη συμμετοχή μου στο Ρίο στοχεύω σε μεγαλύτερη διάκριση.

Β.Κ.: Δε με τρομάζει καθόλου η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχω δουλέψει σκληρά και προσδοκώ να δω το αντίτιμο. Αντιθέτως με συναρπάζει η όλη πορεία και διαδικασία.

arla-vasileia-karahaliou-01291-r-grey-hkF3O.jpg
Βασιλεία Καραχάλιου

Τι θα συμβουλεύατε τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενό σας;

Ε.Π.: Ότι ο αθλητισμός και μετέπειτα ο πρωταθλητισμός σε μαθαίνει να προσπαθείς κάτω από δύσκολες συνθήκες και να στοχεύεις στα όνειρά σου, πράγμα που θα τους είναι πολύ χρήσιμο και στη ζωή τους μετά τον αθλητισμό. Ο χώρος μας δημιουργεί δυνατούς χαρακτήρες.

Β.Κ.: Αν κάποια κοπέλα ήθελε να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα, η μονή μου συμβουλή θα ήταν να το κάνει εφόσον το αγαπάει!!! Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν υπάρχει περίπτωση να σε βγάλει λάθος... δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι δυστυχισμένος και τέλος δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις!

Σε όλη την πορεία σας ποιο είναι το στήριγμά σας;

Ε.Π.: Από τα πρώτα μου βήματα η οικογένεια μου ήταν δίπλα μου και με στήριξε ακράδαντα στο να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.

Β.Κ.: Τα στηρίγματά μου σε όλη την πορεία μου ήταν η οικογένειά μου και ο προπονητής μου ο Τόμυ. Χωρίς αυτούς δε θα είχε γίνει βήμα!

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον; Πώς φαντάζεστε το επόμενο βήμα της καριέρας σας;

Ε.Π.: Έχω ακόμα αρκετό καιρό και όρεξη να κάνω πρωταθλητισμό, αλλά μετά σίγουρα θα παραμείνω στον χώρο του αθλητισμού, ελπίζοντας πως θα μεταδώσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου στους νεότερους αθλητές!

Β.Κ.: Το όνειρό μου είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο και τα επόμενα βήματα της καριέρας μου πάλι στον χώρο αυτό θα με έβρισκαν. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις...