fbpixel

Search icon
Search
Το απόλυτο blending παλιού και σύγχρονου design κλέβει τις εντυπώσεις σε αυτό το διαμέρισμα στο Λονδίνο
INTERIORS

Το απόλυτο blending παλιού και σύγχρονου design κλέβει τις εντυπώσεις σε αυτό το διαμέρισμα στο Λονδίνο

Με την υπογραφή του Benni Frowein για χάρη του δικού του σπιτιού


Ο Benni Frowein, διευθύνων σύμβουλος του κλάδου Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του αμερικανικού οίκου υφασμάτων F Schumacher & Co., έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας της δουλειάς του. Αυτά τα ταξίδια έχουν διαμορφώσει το προσωπικό του γούστου, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Οι διάφοροι πολιτισμοί τού έχουν χαρίσει γνώσεις βάσει των οποίων διαμορφώνει τα σπίτια που αναλαμβάνει για τον σχεδιασμό τους

Αν και εμπειρίες αυτές ήταν εξαιρετικά διαμορφωτικές -ο Benni λάτρευε να εξερευνά νέους πολιτισμούς και τις χώρες στις οποίες ζούσε- ήταν επίσης εξαντλητικές. Για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, δούλευε 90 ώρες την εβδομάδα και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Μια δραματική στροφή ήρθε το 2015, όταν ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ακινήτων, αναλαμβάνοντας έργα εσωτερικού σχεδιασμού στην Ευρώπη, με βάση του τη Γερμανία. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, επικοινώνησε μαζί του ένας πρώην συνάδελφός του, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της Schumacher και ζήτησε τη βοήθεια του Benni. Αποδείχθηκε ότι ήταν η τέλεια δουλειά, στην οποία μπορούσε να συνδυάσει την επιχειρηματική του εμπειρία με την αυξανόμενη εκτίμηση του σχεδιασμού και της διακόσμησης. Πέρασε πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη ως πρόεδρος της Schumacher, ενώ το 2021 μετακόμισε στο Λονδίνο για να αναλάβει τον σημερινό του ρόλο.

230428-hg-benny-frowein-005-web.webp


Έτσι, όπως ένας χαμαιλέοντας, και μόνο από την εμφάνιση του διαμερίσματός του στο Τσέλσι, βλέπουμε πόσο καλός είναι στο να αλλάζει το περιβάλλον του ανάλογα με τις ανάγκες του. Ήταν μια σκοτεινή μέρα του Ιανουαρίου του 2021 που επισκέφθηκε αρχικά αυτό το διαμέρισμα, το οποίο καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο μιας μονοκατοικίας που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρά τα χαμηλά ταβάνια, τα δωμάτια που ήταν σε άσχημη κατάσταση και τους περίεργους διαδρόμους, ο Benni κατάλαβε ότι το διαμέρισμα ήταν ένας χώρος που μπορούσε να επαναπροσδιορίσει, πράγμα που έκανε σε διάστημα έξι μηνών.

Τοποθετήθηκαν δάπεδα, γκρεμίστηκαν τοίχοι και απομακρύνθηκαν τόνοι μπάζων. Μυστηριώδεις σωλήνες ανακαλύφθηκαν και αφαιρέθηκαν με προσοχή - «ακόμα δεν ξέρουμε για ποιον λόγο υπήρχαν», παραδέχεται ο Benni. Κάθε γείσο κι επιστύλιο αντικαταστάθηκε, οι πόρτες άλλαξαν και ψευδοροφές κατεδαφίστηκαν. Η θέση των υπνοδωματίων και των δωματίων διαβίωσης άλλαξε για να δημιουργηθεί μια κομψή νέα διάταξη.

230428-hg-benny-frowein-016-web.webp


«Ίσως φταίει το γερμανικό μου αίμα», λέει χαμογελώντας ο Benni. «Αλλά χρειαζόμουν πραγματικά μια αίσθηση συμμετρίας. Τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια φαρδιά, πρόσφατα δημιουργημένη αίθουσα συνδέει τις δύο πλευρές του διαμερίσματος. Αυτός ο χώρος χωρίς παράθυρα έχει έναν τοίχο με καθρέφτη και ένα εξαιρετικά γυαλιστερό, μαύρο δάπεδο, το οποίο αντανακλά το φως που τρυπώνει από τα δωμάτια που ακτινοβολούν από αυτό. Αποτελεί τον πυρήνα ενός τέλεια ευθυγραμμισμένου πλέον ενιπέα δωματίων: στα αριστερά είναι το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο του Benni, ενώ στα δεξιά είναι η τραπεζαρία, στριμωγμένη ανάμεσα στην κουζίνα και το καθιστικό. Μπορεί κανείς να σταθεί στο παράθυρο του υπνοδωματίου του Benni και να δει κατευθείαν μέσα από το παράθυρο της τραπεζαρίας στον κοινόχρηστο κήπο πέρα από αυτό. Υπάρχει επίσης ένα μικρό αναγνωστήριο που λειτουργεί και ως εφεδρικό δωμάτιο για τους επισκέπτες.

Το πατρικό σπίτι του Benni στο Αμβούργο ήταν γεμάτο με αντίκες. «Η μητέρα μου το είχε διακοσμήσει όμορφα», λέει. «Θυμάμαι ότι καθόμουν μαζί της και με τις μοδίστρες καθώς έκοβαν τα υφάσματα για τα κουφώματα. Εξακολουθεί να αποτελεί επιρροή κι έμπνευση, αλλά έχω κάνει ένα break από το στιλ με το οποίο μεγάλωσα και τον τρόπο που διακοσμούσα τα προηγούμενα σπίτια μου, τα οποία ήταν πάντα αρκετά κλασικά. Αναγκάστηκα να βγω από τη ζώνη άνεσής μου για να δημιουργήσω μια πιο μοντέρνα εμφάνιση».

230428-hg-benny-frowein-014-web.webp


Ένας τρόπος που αυτό εκφράζεται είναι ο συνδυασμός νέων, κατά παραγγελία επίπλων με vintage ευρήματα, κληρονομικά κομμάτια και αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Τα έργα τέχνης πάνω από το κρεβάτι του αγοράστηκαν από τους γονείς του τη δεκαετία του 1970 κι ένα τραπέζι στο dining room ανήκε στην αείμνηστη θεία του. Ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό και σχεδιαστικό στούντιο Atelier Pendhapa με έδρα το Λονδίνο να κατασκευάσει ένα τραπέζι τραπεζαρίας με επένδυση ρακού και στην εταιρεία Helder Johannes του κουνιάδου του να δημιουργήσει το χαλί του καθιστικού, με τα καμπύλα γεωμετρικά μοτίβα του να παραπέμπουν στον vintage καναπέ Cassina.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, στο σπίτι κάποιου που διευθύνει μια επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας, τα υφάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί με δεξιοτεχνία. Υπάρχουν πολλά κλασικά σχέδια Schumacher, αλλά οι επιλογές της Benni δείχνουν επίσης μια διαφορετική -και ίσως πιο αρρενωπή- πλευρά μιας μάρκας που είναι περισσότερο γνωστή για τα φλοράλ και τα εικονιστικά μοτίβα. Οι ντουλάπες του είναι επενδεδυμένες με ένα απλό καμηλό λινό ύφασμα. Το φωτεινό κίτρινο μετάξι chintz των κουρτινών του καθιστικού έχει υποβαθμιστεί με ένα ανώτερο στρώμα από διαφανές ύφασμα βρώμης, το οποίο δημιουργεί ένα ombré εφέ.

230428-hg-benny-frowein-018-web.webp


Αν και η καριέρα του τον έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ο Benni λέει ότι το Λονδίνο είναι «η πόλη της καρδιάς του» από τότε που πήγε για πρακτική άσκηση στη βρετανική πρωτεύουσα το 2003. «Μου πήρε 20 χρόνια για να επιστρέψω εδώ και να το κάνω σπίτι μου», λέει ο ίδιος.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Πηγή: Michael Sinclair | Φωτογραφίες: Michael Sinclair