fbpixel

Search icon
Search
Miles of Memories: 5 ασύλληπτης ομορφιάς ευρωπαϊκοί προορισμοί για αξέχαστα road trips αυτό το φθινόπωρο
MAGAZINE

Miles of Memories: 5 ασύλληπτης ομορφιάς ευρωπαϊκοί προορισμοί για αξέχαστα road trips αυτό το φθινόπωρο

Πιστέψτε μας, θα σας κλέψουν την καρδιά


Στο κατώφλι μιας υπέροχης εποχής, οι βαλίτσες ξαναγεμίζουν και οι άγνωστες γωνιές της Ευρώπης διεκδικούν πρώτη θέση στην travel bucket list μας. Ακολουθώντας τη νέα τάση των road trips, διασχίζουμε τις πιο μαγευτικές διαδρομές, για να καταλήξουμε σε προορισμούς που το φθινόπωρο τούς ταιριάζει άψογα. Και σε αυτά τα ταξίδια αφήνουμε τις στιγμές να μας παρασύρουν, με μια παρέα που γίνεται «ένα» μπρος σε κάθε νέα ανακάλυψη. Γιατί δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε κι έναν κόσμο να δούμε!

Αβέιρο, Πορτογαλία

aveiro-header.jpg

Βόρεια από τη Λισαβόνα και νότια από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το Πόρτο, το Αβέιρο είναι γνωστό κι ως η «Βενετία της Πορτογαλίας» - και όχι άδικα, καθώς η εικόνα με τις γόνδολές του να «κόβουν» βόλτες στα ονειρικά κανάλια είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική.

GETTING HERE

shutterstock-1935477265.jpg

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Πόρτο, το Αβέιρο απέχει περίπου 50΄ με το τρένο, ενώ η απόσταση με το αυτοκίνητο είναι λίγο μικρότερη. Ως αποικία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πρόκειται για ένα σημείο στον χάρτη με τεράστιο πολιτιστικό ενδιαφέρον και με έμφαση στην art nouveau αρχιτεκτονική. Αν πρόκειται να κάνετε οδικό ταξίδι από το Πόρτο προς τα εδώ, κατά μήκος της διαδρομής οφείλετε να σταματήσετε στη Vila Nova de Gaia, που αποτελεί κεντρικό κόμβο της βιομηχανίας του κρασιού, διαθέτοντας πολυάριθμα κελάρια που προσφέρουν ξεναγήσεις. Συνεχίστε οδηγώντας προς την Κοΐμπρα, με τη γοητευτική μεσαιωνική παλιά πόλη δίπλα στον ποταμό. Οι σημαντικότερες στάσεις στον δρόμο σας θα είναι και η γέφυρα Luís I που συνδέει την πόλη του Πόρτο με τη Vila Nova de Gaia, απ’ όπου θα θαυμάσετε μια απερίγραπτη θέα, το Livraria Lello, ένα από τα ομορφότερα bookstores στον κόσμο, και το Cais da Ribeira, ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του Πόρτο. Και πριν καταλήξετε στο Αβέιρο, περάστε από τη λιμνοθάλασσά του, που είναι ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους παραθαλάσσιους υγροτόπους της Ευρώπης.

THE STAY OVER

3463356874590q.jpg
1877 Estrela Palace Hotel

Λίγο πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας σε αυτήν τη μικρή πορτογαλική πόλη, πραγματοποιήστε το check-in σας στο 1877 Estrela Palace Hotel, ένα ξενοδοχείο-ωδή στην κομψότητα, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Εναλλακτικά, το 5* MS Collection Aveiro – Palacete de Valdemouro υπόσχεται να σας προσφέρει μια once-in-a-lifetime εμπειρία διαμονής, αφού έχει δεσμευτεί να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

WHAT TO SEE

shutterstock-2451190539.jpg
Infante Dom Pedro City Park

Θαυμάστε τα χρώματα του Αβέιρο και αφεθείτε στην αύρα του κάνοντας την πρώτη σας βόλτα με γόνδολα. Αν αγαπάτε την Τέχνη, τότε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Aveiro Museum, το οποίο στεγάζεται στο παλιό μοναστήρι του Ιησού του γυναικείου τάγματος των Δομινικανών. Η μονή χρονολογείται στον 15ο αιώνα και πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της πόλης. Για τους φυσιολάτρες, στο Infante Dom Pedro City Park θα χαλαρώσετε χωρίς να απομακρυνθείτε από τον αστικό ιστό. Αν ο καιρός το επιτρέπει, βουτήξτε και στα καταγάλανα νερά των παραλιών της πόλης. Πριν από αυτό, μια στάση για φαγητό στο Bacalhau & Afins επιβάλλεται, για να δοκιμάσετε local γεύσεις με γκουρμέ προσέγγιση.

Ανδαλουσία, Ισπανία

plaza-de-espanda-1-scaled.jpg

Με την άφιξή σας να σημειώνεται στο αεροδρόμιο της Málaga, από εδώ έχετε άπειρες διαδρομές να επιλέξετε να ακολουθήσετε, αφού πρώτα αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε αυτήν τη λαμπερή ιστορική πόλη-γενέτειρα του Pablo Picasso. Κάνοντάς την ορμητήριό σας για μια διαφορετική εξερεύνηση κάθε μέρα, θα κινηθείτε είτε βόρεια προς την έρημο Gorafe και την Granada, είτε νότια, για να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα του ωκεανού στην κοσμοπολίτικη Marbella και να εξερευνήσετε τα κοντινά επαρχιακά χωριά, με ένα πέρασμα από το καταπληκτικό Casares.  

GETTING HERE

districthive-self-sufficient-capsule-hotel-spain-gorafe-desert-designboom-2.jpg
La Casa del Desierto

Στην έρημο, μέσα στην ανυπαρξία του δραματικού τοπίου, βρίσκεται το La Casa del Desierto. Με θέα την κοιλάδα, χωρίς γείτονες για χιλιόμετρα, είναι μια αρχιτεκτονική προσθήκη άξια να αποτυπωθεί σε απόκοσμες λήψεις. Στην Granada, στους πρόποδες της οροσειράς Sierra Nevada, όλα τα στοιχεία ισορροπούν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μιας και εδώ η αραβική κατοχή των 780 χρόνων έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της. To επιβλητικό κάστρο Alhambra με τα εκπληκτικά μοτίβα αραβουργήματος, που επιβάλλεται να επισκεφθείτε, αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο του είδους του σε όλη τη χώρα. Αν έχετε μέρες στη διάθεσή σας, οφείλετε να ανακαλύψετε και τη μικρή χερσόνησο στα βορειοδυτικά της Málaga όπου βρίσκεται η Σεβίλλη. Ανεβείτε στην κορυφή του καθεδρικού ναού, και θαυμάστε από κοντά την Plaza de España, μια από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες της πόλης σε βενετσιάνικο στιλ. Μετά, κατευθυνθείτε προς τo χωριό Cordoba, με τις πιο πολύχρωμες αυλές σπιτιών που έχετε δει ποτέ, οι οποίες ανοίγουν παραδοσιακά κάθε Μάιο για την καθιερωμένη Fiesta de los Patios.

THE STAY OVER

f9fda658b243caa7185dcdc2e574b289.jpg
Restaurante Sarmiento

Σε αυτό το ταξίδι, κάθε βράδυ μπορείτε να διαμένετε σε διαφορετικά εκπληκτικά ξενοδοχεία, κάνοντας στάση σε κάθε προορισμό, κι αυτό είναι το μαγικό. Στο Casares, επιβάλλεται να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο και golf court Finca Cortesin, ένα εξαιρετικό, μαροκινής επιρροής καταφύγιο με περίπλοκο, ανδαλουσιανό σχεδιασμό. Κάποιο απόγευμα, πάρτε τους παράδρομους προς το Cadiz και ανεβείτε στο Restaurante Sarmiento για εξαιρετικά τάπας και απόλαυση της εντυπωσιακής θέας. Αν επιλέξετε να μείνετε στη Σεβίλλη, εμπιστευτείτε το βραβευμένο Hacienda de San Rafael, ένα ιδιόκτητο κρησφύγετο του 18ου αιώνα με ρουστίκ γοητεία που προσφέρει μια αίσθηση σπιτιού. Διαφορετικά, το Hotel Alfonso XIII, χτισμένο από τον ίδιο τον βασιλιά, φέρνει την πολυτέλεια του παλαιού κόσμου στον νέο. Σε αυτήν την πλευρά της Ισπανίας, παράδοση και σύγχρονη αισθητική γίνονται πραγματικά «ένα»!

Λίμνη Garda, Ιταλία

71452908-piazza-iii-novembre-with-the-torre-apponale-riva-del-garda-lake-garda-italy.jpg
Ο πύργος Torre Aponalle

Για όλους όσοι αναζητάτε διακοπές με old-money ποιότητα, τότε η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας θα σας ανταμείψει στο απόλυτο ως επιλογή, μιας και έχει ένα στιβαρό όνομα στον κόσμο του lifestyle τουρισμού, αποτελώντας ένα μέρος που ανήκει στους γνώστες, στους λάτρεις του εκλεπτυσμένου γούστου και στους «λίγους και καλούς». Τα μυστικά της δημιουργούν την αίσθηση ενός παραμυθιού, ιπποτικού και μεγαλειώδους.

GETTING HERE

239894610-10159272981566897-535530364491681906-n.jpg
Η Villa Borghese Cavazza

Η Ιταλία: τόσο ονειρική σε κάθε γωνιά της και άλλο τόσο εύκολη σε περιήγηση, κάνει τα road trips να φαντάζουν πραγματικά «παιχνίδι». Σε όποιο αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της κι αν αφιχθείτε, θα οδηγηθείτε ακούραστα προς αυτό το μαγευτικό σημείο του χάρτη. Από το εκπληκτικό Dezenzano, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, στην οποία είναι προτιμότερο να κατευθυνθείτε αρχικά, θα μπορέσετε ν’ ανεβείτε σε κάποιο από τα καραβάκια, τα οποία «κόβουν» συνέχεια βόλτες στα νερά της λίμνης, για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα πανέμορφα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά της. Είναι η στιγμή που όλοι θα σας συστήσουν να επιβιβαστείτε για Sirmione κι όχι άδικα! Τόσο γραφικό κι άλλο τόσο ενδιαφέρον, αυτό το μεσαιωνικό «στολίδι» διατηρεί ανέπαφη την αίγλη του από το παρελθόν, με highlight της εμπειρίας το λιλιπούτειο κάστρο του. Από το γοητευτικό τοπίο μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία, ό,τι το συνθέτει μαρτυρά τους λόγους που πολλές διασημότητες, ανάμεσά τους και η Μαρία Κάλλας, το έχουν λατρέψει. 

520733-locanda-san-vigilio-1.jpg
Το ξενοδοχείο Locanda San Vigilio


Φυσικά, μετράνε πολύ και οι παραλίες του, από τις οποίες η εξωτική Jamaica ανήκει στις πιο όμορφες της Ιταλίας, όπως καταγράφει η Guardian. Από τις άλλες πόλεις στη λίμνη Γκάρντα αξίζει να επισκεφθείτε τη Riva del Garda και να θαυμάσετε από την Piazza III Novembre τον Torre Apponale, που φαίνεται να παρατηρεί ειρηνικά τα αδιάκοπα «πηγαινέλα» των τουριστών. Ακόμα, στο Salò, στη δυτική όχθη, ο ονειρικός παραλιακός πεζόδρομος συμπληρώνεται από ένα πυκνό δίκτυο από σοκάκια και μικρές πλατείες με εξαιρετικά εστιατόρια και μπουτίκ να ανακαλύψετε. Ταξιδεύοντας στο Malcesine, θα θαυμάσετε τη θέα ολόκληρης της λίμνης από ψηλά με τα τελεφερίκ που ξεκινούν για το Monte Baldo, όπου στην κορυφή σάς περιμένει ένα μοντέρνο εστιατόριο. Τέλος, στο Isola del Garda, το μοναδικό στοιχείο του, η Villa Borghese Cavazza του 19ου αιώνα, συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε πλευρά του πλανήτη.

THE STAY OVER

378380130-1072249507462588-6538557644448035167-n.jpg
Η θέα από το Aqua Ristorante


Όσον αφορά στις επιλογές διαμονής, αυτές είναι αμέτρητες και απογειώνουν την αίσθηση πολυτέλειας. Ένα άγνωστο κόσμημα, κρυμμένο στο δικό του ιδιωτικό κτήμα, είναι το ρομαντικό Locanda San Vigilio, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της αριστοκρατικής οικογένειας Guarienti. Μια άλλη πρόταση είναι η Villa Arcadio στο Salò, ένα πλήρως ανακαινισμένο αρχαίο μοναστήρι πάνω σε μια πλαγιά μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίσετε και τις γαστρονομικές προτάσεις της Garda, όπου στο μικρό λιμάνι του Torbole, το μιλανέζικο Αqua Ristorante θα «κλείσει» με ανεπανάληπτες γεύσεις το τέλειο ταξίδι!

Φιόρδ, Νορβηγία

shutterstock-224268166.jpg

Αυτή η εποχή είναι η πιο ιδανική για να πείτε το «ναι» σ’ ένα road trip στα φιόρδ, καθώς ο καιρός παραμένει καλός κι οι αποστάσεις δε θα σας δυσκολέψουν - αντιθέτως, θα δικαιώσουν τις προσδοκίες σας.

GETTING HERE

juvet-landscape-hotel-hero.jpg
Juvet Landscape Hotel

Αφετηρία σας το Όσλο, όπου μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο του Kristiansund κι από εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Πρώτη στάση, το παρατηρητήριο του Trollstigen, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από την κοιλάδα και τον δρόμο που διασχίσατε. Η θέα είναι ανυπέρβλητη και κάπως μαγικά θα γεμίσει τις μπαταρίες σας για να συνεχίσετε το ταξίδι. Αν θέλετε να ξεκουραστείτε, πολύ κοντά βρίσκεται το Juvet Landscape Hotel, που εντυπωσιάζει με το υπερσύγχρονο design του, κατασκευασμένο από ξύλο, πέτρα και γυάλινες προσόψεις. Οδηγώντας για κάτι λιγότερο από δύο ώρες, με ενδιάμεσες στάσεις για να θαυμάσετε την ανέγγιχτη γοητεία της φύσης ή για φαγητό και διαμονή, θα βρεθείτε στο Norwegian Fjord Centre, όπου αξίζει να σταματήσετε, καθώς πρόκειται για τουριστική ατραξιόν στην οποία η UNESCO χορήγησε καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς το 2005. Εκεί, προβάλλονται εκθέσεις που παρουσιάζουν το συναρπαστικό τοπίο των φιόρδ.

ΤHE STAY OVER

shutterstock-2492058827.jpg
Flåm Railway Museum

Κι έτσι, φτάνετε στο Geirangerfjord, ένα από τα πιο γνωστά φιόρδ της Νορβηγίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον τελικό προορισμό σας. Μεταξύ άλλων, γευματίστε στο εστιατόριο Skageflå, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Havila Hotel Geiranger και το οποίο διακρίνεται για τα θεσπέσια πιάτα του. Σε περίπτωση που έχετε μπροστά σας πολλές ημέρες, τότε αξίζει να ταξιδέψετε στο χωριό Flåm, τον τερματικό σταθμό της διάσημης σιδηροδρομικής γραμμής Flåmsbana, καθώς εκεί υπάρχει το Flåm Railway Museum, που προσφέρει μια βαθύτερη εικόνα για έναν από τους πιο απότομους σιδηροδρόμους στον κόσμο κι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τivat, Μαυροβούνιο

regent-tivat-6190083998-4x3.jpg

Με βουνά και ποτάμια, επιβλητικές εκκλησίες και κάστρα, το Μαυροβούνιο μεταφέρει τον επισκέπτη σ’ έναν άλλον αιώνα.

GETTING HERE

st-george-monastery-montenegro-XTnrG.jpg
Παναγία των Βράχων

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσας, απ’ όπου θα νοικιάσετε το αυτοκίνητο με το οποίο θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Τελικός προορισμός σας θα είναι το Τivat, αλλά μέχρι να φτάσετε εκεί, θα συναντήσετε πολλές εκπλήξεις. Μεταξύ αυτών, το εθνικό πάρκο Lovćen που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα και χαρίζει συγκλονιστική θέα. Αφού περάσετε εκεί λίγο χρόνο, κατευθυνθείτε προς τη λίμνη Skadar, έναν τόπο απείρου φυσικού κάλλους, όπου τριγύρω υπάρχουν πολλά χωριά από τα οποία μπορείτε να περάσετε, όπως το Virpazar. Έπειτα, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο πανέμορφο Κότορ, μια μικρή πόλη όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον γίνονται «ένα». Περπατήστε στην παλιά πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO κι ανεβείτε στο φρούριο San Giovanni. Αν κι έχει 1.355 σκαλιά, η θέα θα σας δικαιώσει! Στάση στο Mademoiselle για τέλειο seafood πλάι στο κύμα και διαμονή στο Royal Blue Resort and Residences για τις πολυτελείς παροχές του. Bonus, η Παναγία των Βράχων είναι ένα από τα δύο νησάκια στα ανοικτά των ακτών του Περάστ στον κόλπο του Κότορ. Κι αν θέλετε να κάνετε μια παράκαμψη στο ταξίδι σας, οδηγήστε μέχρι την Μπούντβα και δειπνήστε στο εξαιρετικό εστιατόριο Astoria.

THE STAY OVER

snapinstaapp-308196290-1288639598572298-4962547720633591408-n-1080.jpg
Astoria

Σ απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Τivat, με την ήσυχη μαρίνα του, που ακούει στο όνομα Porto Montenegro. Πάνω και γύρω από αυτήν σας περιμένει μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες για να απολαύσετε. Περάστε μερικές ημέρες στο Regent Porto Montenegro & Residences, όπου θα βιώσετε μια απόλυτα luxurious εμπειρία διαμονής. Για την έξοδό σας επιλέξτε το iconic Buddha-Bar Beach Porto Montenegro, ενώ γι’ ακόμη περισσότερη εξερεύνηση της φύσης το εθνικό πάρκο Durmitor είναι ένας παράδεισος κρυμμένος στα βουνά.

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024