fbpixel

Search icon
Search
Τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Εκδηλώσεις Απριλίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

013.webp

Μαρία Κάλλας: Η Ιερή Φλόγα" Ομιλία της Έλενας Ματθαιοπούλου - Πέμπτη 11 Απριλίου στις 19:00. Περίπου 47 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός μύθος. Η φήμη της ξεπερνά από οποιασδήποτε άλλης Ντίβας του παρόντος ή του παρελθόντος και συνεχίζει να μαγεύει τo οπερατικό κοινό, να μαγνητίζει και να συναρπάζει μια καινούργια γενιά μελομανών που δεν την άκουσαν ποτέ ζωντανή, και να πουλάει περισσότερους δίσκους από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της λυρικής δισκογραφίας - ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία της όπερας. Ποιο ήταν το μυστικό της τέχνης της; Τι είναι αυτό που την καθιστά μοναδική και της εξασφαλίζει την αθανασία;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, Πέμπτη 18 Απριλίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί το κοινό σε μια δημιουργική συζήτηση αφιερωμένη στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο. Ένα διατηρητέο μνημείο στην καρδιά της Αθήνας που κρύβει πολλές ιστορίες και πολλαπλές χρήσεις θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης με συντονίστρια τη Δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου και βασικούς ομιλητές Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δρ. Μαρία Δανιήλ, τη Δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά και τον Δημοσιογράφο-Συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο. Δωρεάν είσοδος στη συζήτηση κατόπιν τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής κράτησης.

Μαθαίνω τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική - Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση για παιδιά 4-6 ετών - Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:00-12:00. Η Χριστίνα Πουλίτση θα βρίσκεται στο Μουσείο Μαρία Κάλλας στις 21 Απριλίου και τα παιδιά με τους συνοδούς τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μαθαίνω τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική".
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς, θα μάθουν μέσα από την Όπερα να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής και τον ίδιο τους τον εαυτό. Θα εμπλακούν σε μουσικοκινητικά και εικαστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία θα αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα του εαυτού και του άλλου.

Οικογενειακά Εργαστήρια τα Σάββατα του Απριλίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας Χορεύουμε; Εργαστήριο κίνησης - Σάββατο 6 Απριλίου στις 9:30 – 10:15 π.μ. Ήχοι της κλασικής μουσικής που θα μπερδευτούν με ήχους από τις φωνές της όπερας θα γίνουν οδηγοί για ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο της κίνησης και του χορού. Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς θα ανακαλύψουν τις έννοιες του ηχοχρώματος, του ρυθμού και της κίνησης. 

Πες το με το σώμα - Εργαστήριο κίνησης για παιδιά 3-5 ετών - Σάββατο 27 Απριλίου στις 10:30-11:30. Πώς θα αφηγηθείς μια ιστορία με το σώμα σου; Ήχοι της κλασικής μουσικής που θα μπερδευτούν με ήχους από τις φωνές της όπερας θα γίνουν οδηγοί για ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο της κίνησης, του χορού και του σωματικού θεάτρου.

Το Μουσείο αφηγείται - Σάββατο 6 Απριλίου στις 15:00-16:00 για παιδιά 7-10 ετών. «Αυλαία! Στα παρασκήνια της Βασιλικής Όπερας» της O’Hara Lauren (Εκδόσεις: Πατάκη). Ένα Σάββατο του μήνα, το ΜΜΚ προσφέρει δημιουργικές αφηγήσεις παραμυθιών, γεμάτες θεατρικά, μουσικοκινητικά παιχνίδια και εικαστικές δράσεις για παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους.

Δωρεάν Ξεναγήσεις για άτομα 65+. Τις Πέμπτες του Απριλίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί επισκέπτες 65+ να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία και να ανακαλύψουν τη μεγάλη σοπράνο αλλά και την τέχνη της όπερας προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια συνολική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, νέες τεχνολογίες, ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια.

Info: Μουσείο Μαρία Κάλλας, Μητροπόλεως 44.

Marina Leon ''A night at the opera'' - Έκθεση ζωγραφικής στο Θέατρο Παλλάς

864765.jpg

Μια νύχτα στην Όπερα... Μια βραδιά ανάμεσα στις μυστηριώδεις γυναίκες της Marina Leon. Η ζωγράφος παρουσιάζει 23 έργα διαφορετικών διαστάσεων με επίκεντρο την γυναίκα. Χρώματα, συναισθήματα και μουσικές αναμιγνύονται στην παλέτα της ζωής και μας χαρίζουν πολύχρωμες ιστορίες... Ο Θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων για την ζωγραφική της Μαρίνας Λεόν: «Η ευδαιμονία των ανθέων παγιδεύει τις γυναίκες. Στην αρχή μια τέτοια ζωή μοιάζει με όνειρο. Ένα όνειρο γεμάτο άνεση και πολυτέλεια που σε μεθά με τις ευωδιές του και σφραγίζει το νου και την ψυχή με τα λαμπερά του χρώματα. Καθώς όμως ο χρόνος περνά, οι ανθοδέσμες που εστόλιζαν μια ναρκωμένη φαντασία εγκαθίστανται στις κεφαλές και αρχίζουν σιγά σιγά να σβήνουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων και όλες τις αισθήσεις.
Σφραγίζουν με τα ροδοπέταλα τα μάτια, κλείνουν με σκληρά φυλλώματα τις μύτες, με κρίνα και κισσούς τα ώτα, αφήνοντας ελεύθερα τα χείλια μονάχα για να φιλούν τους συντρόφους και ευεργέτες...».

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), καθημερινά 17:00 - 20:00.

Γεωργία Καρύδη - Έκθεση «Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης»

863347.jpg

Με άξονες αφετηρίας τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, η έκθεση "Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης" παρουσιάζει ένα καινούργιο σύνολο έργων της Γεωργίας Καρύδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο THF RAW, τη σειρά σύγχρονων εκθέσεων του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η καλλιτέχνιδα, μουσικός, performer και ραδιοφωνική παραγωγός αναφέρεται συχνά στο έργο της με τον όρο "live sets". Με γνώμονα τη μελέτη για τη ζωντανή επιτέλεση, τα "live sets" επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την performance, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα.

Info: Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1), Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00 - 17:00, Κυριακή 17:00 - 21:00.


Theatre & Performances

''Pietà'' της Μάρθας Μπουζιούρη στο Σύγχρονο Θέατρο

857437.jpg

Η Pietà, η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρθας Μπουζιούρη, που συγκίνησε και επαινέθηκε στην αρχή της φετινής θεατρικής σεζόν από κοινό και κριτικούς, επανέρχεται για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, από τις 5 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο. Με νέα ορμή και πλέον υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η παράσταση θέτει ξανά στο επίκεντρο το επώδυνο, και εκκωφαντικά επείγον θέμα των γυναικοκτονιών και πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους, αλλά και της αναγέννησης. Έρευνα - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη. Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Δώρα Παρδάλη.

Info: Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30, Κυριακή στις 21:15.

«Μήδειας Υλικό» του Heiner Müller στο Bios

858980.jpg

Το Μήδειας Υλικό είναι ένα κείμενο που έχει παρασταθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί πρωτίστως ως μανιφέστο των εξεγερμένων, αδικημένων γυναικών, στο πλαίσιο των μεταγραφών της αρχαίας τραγωδίας. Σύμβολο της εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατικής εξουσίας και πατριαρχίας. Η ιδέα της προδοσίας είναι κυρίαρχη σε ολόκληρο το έργο. Το δίπτυχο προδοσία και επανάσταση είναι η απάντηση του συγγραφέα στα μεγάλα πολιτικά και ηθικά ζητήματα της εποχής του που συναντιούνται με τα σημερινά. Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου. Ερμηνεύουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντριαν Φρίλινγκ, συμμετοχή Άντζελα Μπρούσκου.

Info: Bios (Πειραιώς 84), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

''Prima Facie'' της Suzie Miller στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

864775.jpg

Το έργο παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου: η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Μαχητική -το πάθος της είναι να κερδίζει τις υποθέσεις- δουλεύει σκληρά, εξετάζει κατ΄ αντιπαράσταση, ρίχνει άπλετο φως σε κάθε σκιά αμφιβολίας, για κάθε υπόθεση. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν. Στον ρόλο της Τέσσα η Αλεξία Καλτσίκη. 

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού), 7 Απριλίου στις 21:00.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - «Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής – Μουσική μπαλέτου»

orchestra-2022-575-352-ii.jpg

Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες, όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, ομιλίες και μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:00.