fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο «τρέχει» στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Λάμπρος Ορφανός- Έλλη Μουρέλου Ορφανού: Η Γοητεία του Μέτρου 

lampros-orfanos-topio-kaisariani-ladi-se-moysama.jpg

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, την έκθεση «Λάμπρος Ορφανός- Έλλη Μουρέλου Ορφανού: Η Γοητεία του Μέτρου», σε επιμέλεια Κάλλης Πετροχείλου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ανήκουν στις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Info: Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00.

Μανώλης Σαριδάκης «Ένα ταξίδι»

860915.jpg

Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη «Ένα ταξίδι». Ο Μανώλης Σαριδάκης μαθήτευσε κοντά στους μεγάλους δασκάλους Γιάννη Μόραλη, και Δημήτρη Μυταρά. Αναφερόμενος στην ζωγραφική του λέει: «Ζωγραφίζω την πραγματικότητα που με περιβάλλει, τη θάλασσα, τον ουρανό, τα πράγματα, τον αέρα ανάμεσα στα πράγματα. Ξεκινώντας από τον άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα των δεήσεων του στις βραχογραφίες έως τον άνθρωπο που εμπεδώνει τη συνέχεια του. Kι αν η ζωγραφική μου είναι μια πραγματικότητα, είναι η πραγματικότητα που άλλοτε προσπαθεί να αποτυπώσει με ακρίβεια όλα όσα στοχεύει και άλλοτε ηθελημένα αποκλίνει∙ πότε προς το φανταστικό και την υπέρβαση, πότε εσωκλείοντας ακούσιες εκρηκτικές υπαγορεύσεις».

Info: Αίθουσα τέχνης Art Πρίσμα (Κουντουριώτου 187, Κέντρο Πειραιά), Τρίτη 10:30 - 15:00 και 18:00 - 21:00, Τετάρτη 10:30 - 15:00, Πέμπτη και Παρασκευή 10:30 - 15:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο 10:30 - 15:00.

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Embrace Empathy"

862385.jpg

Το Μουσείο Βορρέ διοργανώνει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Embrace Empathy σε επιμέλεια Όλγας Δανιηλοπούλου. Ποια η σημασία της ενσυναίσθησης στις τέχνες και ποιές οι επιπτώσεις της στην καλλιτεχνική έρευνα. Πώς οι καλλιτέχνες με το να υιοθετήσουν μια πιο βιώσιμη στάση στην πρακτική τους, μπορούν να θωρακιστούν απέναντι σε κάθε είδους κρίση. Η έκθεση Embrace Empathy, εξερευνά τον ρόλο της τέχνης ως μέσο ενότητας και αμοιβαίας κατανόησης που προωθεί την ενσυναίσθηση και την ανθεκτικότητα.

Info: Mουσείο Βορρέ (Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1), από 30 Μαρτίου Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 14:00.

Αφιερωματική έκθεση "The Good Design Show"

858660.jpg

Η έκθεση για το θρυλικό πρόγραμμα σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής GOOD DESIGN® με τίτλο Good Design Show ταξιδεύει στην Αθήνα! Ένας ακόμη χρόνος μοναδικών έργων GOOD DESIGN® γιορτάζεται με μία αφιερωματική έκθεση με τίτλο The Good Design Show που ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο THE EUROPEAN CENTRE-CONTEMPORARY SPACE ATHENS, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα όπου παρουσιάζονται βραβευμένα προϊόντα και γραφικά από το GOOD DESIGN® 2023-2024. Το σήμα του GOOD DESIGN® θεωρείται διεθνώς ως το σήμα αριστείας σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας τις πιο εξαιρετικές και ριζοσπαστικές δημιουργίες στον κόσμο του σχεδιασμού.

Info: The European Centre (Μητροπόλεως 74, Πλάκα - Ακρόπολη), Τετάρτη - Κυριακή 12:00 - 19:00.


Theatre & Performances

Νίκος Πορτοκάλογλου «Εδώ είναι το ταξίδι»

unnamed.jpg

Μια ανατρεπτική μουσική παράσταση που σκιαγραφεί το καλλιτεχνικό πορτρέτο του Νίκου Πορτοκάλογλου «αλλιώς», με έναν διαφορετικό – συμφωνικό ήχο, φωτίζοντας τα τραγούδια του από μια άλλη πλευρά, ανακαλύπτοντάς τα ξανά! Μια ξεχωριστή συνάντηση διαφορετικών μουσικών κόσμων: της τραγουδοποιίας του Νίκου Πορτοκάλογλου με στοιχεία από το λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και το ροκ και το μπλουζ, με τον ήχο της δικής του μπάντας, καθώς και του συμφωνικού ήχου της ορχήστρας που αντιπροσωπεύει την κλασική Δυτική παράδοση. Κεντρικός πυλώνας της παράστασης, η συνάντηση μουσικών όλων των γενεών επί σκηνής. Από τη γενιά του '80, που ανήκει ο τραγουδοποιός, μέχρι τις γενιές του μέλλοντος, που εκπροσωπούν τα μέλη της Χορωδίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας. Τραγουδούν μαζί του ο πολυτάλαντος συνεργάτης του Βύρων Τσουράπης, η εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Μυρτώ Βασιλείου και, ως έκτακτος καλεσμένος, ο ένας και μοναδικός Γιώργος Περρής. Η ιδέα για τη συναυλία ξεκίνησε από πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Άννας Μυκωνίου και του Θανάση Κολαλά και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2022 με τίτλο «Επίσημο ένδυμα».

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 30 Μαρτίου στις 21:00.

Kαφενείο «Το επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου στο Από Μηχανής Θέατρο

852824.jpg

Η Θεατρική Ομάδα «Γέφυρα» έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της, το έργο «Καφενείο Το επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά. Ένα έργο σε τρείς πράξεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι μεταθανάτια ζωή υπάρχει, κάποιοι πως όχι. Πολλοί έχουν περιγράψει επιθανάτιες εμπειρίες. Άνθρωποι που έχουν πέσει σε κώμα και "ξύπνησαν" μετά. Πήγαν, λέει, και ήρθαν. Πού και πότε και τι; Ρωτάμε. Μα πέρα από το πού και το πότε και το τί, υπάρχει πάντα και ένα άλλο ερώτημα. Μετάνιωσαν; Για τα όποια κρίματα. Μικρά ή μεγάλα. Οι μεγάλες θρησκείες τονίζουν τη σημασία της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Τη λυτρωτική τους σημασία. Και βέβαια αν δεχθούμε την έννοια της μετάνοιας, επακόλουθα θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετάνοια σημαίνει πάντα αλλαγή. Κάποια από τα παραπάνω προσπαθεί να φωτίσει το έργο. Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Γιώργος Ζώης, Μάνθος Καλαντζής, Κώστας Καραμουσάλης, Μαργαρίτα Σάββα.

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13), Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

"Goodbye, Lindita" στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη

811869.jpg

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Το Goodbye, Lindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκ. «Ε. Παπαδάκη» (Πανεπιστήμιου 48), Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 17:00 και 20:00.

«Rayman ούρλιαξε» του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Σφενδόνη

854389.jpg

Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη Rayman ούρλιαξε σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης με τον Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο στο Θέατρο Σφενδόνη. Ο θεωρητικός φυσικός Rayman ετοιμάζεται να παραλάβει το βραβείο που θα του απονείμει η Ακαδημία Επιστημών ως αναγνώριση για το έργο του. Προσπαθώντας να βγει από την εσωτερική του αδράνεια για να ετοιμάσει την ομιλία του, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή παραδοχή ότι όσα γνωρίζει και όσα έχει ανακαλύψει, δεν είναι τίποτα μπροστά στο μεγάλο Άγνωστο που τον περιβάλλει. Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη εισβάλλει στη μηχανή του σύμπαντος και στον μικρόκοσμο των ατομικών επιδιώξεων, ενώνει τη μεγάλης κλίμακας φιλοδοξία για την ανακάλυψη μιας Θεωρίας των Πάντων με τη μικρής κλίμακας ανάγκη για επιβράβευση, αποδοχή, προνόμια, εξουσία. Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης. Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Κώστας Νικούλι, Φραγκίσκη Μουστάκη και η υψίφωνος Ληττώ Μεσσήνη

Info: Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Πλάκα - Ακρόπολη), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.