fbpixel

Search icon
Search
Τι να κάνετε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου εάν μείνετε στην πόλη
AGENDA

Τι να κάνετε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου εάν μείνετε στην πόλη

Οι καλύτερες προτάσεις για εκθέσεις, σινεμά και για τα παιδιά


Θα παραμείνετε στην πόλη αυτήν την εβδομάδα και σκέφτεστε πώς θα αξιοποιήσετε τον ελεύθερό σας χρόνο; Με τον Δεκαπενταύγουστο να πλησιάζει και το καλοκαίρι να φτάνει στο αποκορύφωμά του, δεν είναι λίγες οι προτάσεις ψυχαγωγίας που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εμείς ξεχωρίσαμε τις καλύτερες και σας τις παρουσιάζουμε. 

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

The River / Voicing Water - Xριστίνα Νάκου / Άννα Παγκάλου

884888.jpg

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων. The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά: 09:00 - 17:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια|60 στιγμές

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Στις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Τώρα, 60 χρόνια μετά, η σημαντική επέτειος τιμάται με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου. Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 17:00.

So far, so close – Τόσο μακριά, τόσο κοντά

888861.jpg

H έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου Προξενείου της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στον πλαίσιο του εορτασμού «2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας». Στην έκθεση παρουσιάζονται 57 έργα σύγχρονης χαρακτικής Ιαπώνων και Ελλήνων καλλιτεχνών, από τη συλλογή έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη (Βασ. Όλγας 162 και Μαρτίου), Τρίτη - Σάββατο 09:00 - 15:00.

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος

881904.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 16:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 09:00 - 15:00.

Dali Cybernetics: The Immersive Experience

1920photo2-1.jpg

Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, μια παραγωγή που περιοδεύει ανά τον κόσμο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης έως 29 Ιουνίου. Ένα σύμπαν καθηλωτικών εικόνων, χρωμάτων και εφέ. Ο εικαστικός κόσμος του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dalí ζωντανεύει με καταπληκτικό τρόπο μαγεύοντας όλες τις ηλικίες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 21:30.


Cinema

The Fabulous Four

888481.jpg

Τέσσερις φίλες, ένας γάμος και πολλά απωθημένα! Τρεις φίλες ταξιδεύουν για να γίνουν παράνυφες στον γάμο της κολλητής τους από το κολέγιο. Η επανένωση τους θα ξυπνήσει πολλά απωθημένα κατά την διάρκεια ενός τρελού Σαββατοκύριακου που θα τις κάνει να καταλάβουν ότι αυτά που τις ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. Σκηνοθεσία: Jocelyn Moorhouse. Πρωταγωνιστούν: Susan Sarandon, Bette Midler, Megan Mullally, Sheryl Lee Ralph.

Info: Options Μακεδονία Αίθ. 6 (Τομπάζη 15, Πυλαία), Δευτέρα - Τετάρτη στις 21:00.

Un Coup de Dés

888466.jpg

Ο Ματιέ χρωστάει τα πάντα στον φίλο του Βανσάν: το σπίτι του, τη δουλειά του, ακόμα και την ίδια του τη ζωή, αφού πριν δέκα χρόνια ο Βανσάν τον είχε σώσει από βέβαιο θάνατο. Οι δυο φίλοι είναι αχώριστοι και μαζί με τις γυναίκες τους απολαμβάνουν μια ανέμελη ζωή στη Γαλλική Ριβιέρα... Όμως, όταν ο Ματιέ ανακαλύπτει πως ο Βανσάν απατά τη γυναίκα του , η πίστη προς τον φίλο του κλονίζεται. Όταν η ερωμένη του Βανσάν βρίσκεται νεκρή, οι υποψίες κατακλύζουν τα δυο ζευγάρια συνοδευόμενες από δειλία, ψέματα κι ενοχές. Σκηνοθεσία: Yvan Attal. Πρωταγωνιστούν: Yvan Attal, Maïwenn, Guillaume Canet.

Info: Ελληνίς θερινός (Λεωφόρος Στρατού, στον χώρο της Έκθεσης), Τρίτη και Τετάρτη στις 22:30.

Two to One

888040.jpg

Καλοκαίρι 1990, Ανατολική Γερμανία. Η πτώση του τείχους έφερε το τέλος και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθιστώντας ταυτόχρονα τα χαρτονομίσματα του -πρώην πια- κράτους εντελώς αχρείαστα. Μέσα στο ευρύτερο χάος που επικρατεί στη χώρα, η Μάρεν, ο Ρόμπερτ και ο Φόλκερ ανακαλύπτουν τυχαία ότι τεράστιοι σωροί χαρτονομισμάτων -εκατομμύρια δηλαδή- έχουν καταχωνιαστεί σε μια παλιά σήραγγα ορυχείου για να σαπίσουν. Οι τρεις τους θα πάρουν την πρωτοβουλία να... απελευθερώσουν μερικά εκατομμύρια από την κρυψώνα τους και θα σκαρφιστούν ένα ιδιοφυές σύστημα μαζί με φίλους και γείτονες για να ξοδέψουν τα χρήματα σε διάφορα αγαθά και να καταφέρουν ένα γερό χτύπημα στον επελαύνοντα δυτικό καπιταλισμό. Σκηνοθεσία: Natja Brunckhorst. Πρωταγωνιστούν: Sandra Hüller, Max Riemelt, Ronald Zehrfeld.

Info: Σινέ Πανόραμα θερινός (1ο χλμ. οδού Πανοράματος - Θέρμης), Δευτέρα - Τετάρτη στις 21:00.


For kids

Καλοκαίρι 2024 στη Χ.Α.Ν.Θ.

shutterstock-1476992720-1.jpg

H Χ.Α.Ν.Θ. με συνεπή πορεία στη βιωματική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα με αποκλειστικό στόχο τη μάθηση και την προσωπική εξέλιξη μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Αθλητισμός, παιχνίδια στην πισίνα, workshops ρομποτικής, μουσική, χορός, ζωγραφική, σκάκι, θέατρο και πολλά άλλα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Info: Χ.Α.Ν.Θ. (Νικολάου Γερμανού 1), καθημερινά 07:30 - 16:00.

Ταινία «Στα Ίχνη του Δον Κιχώτη»

883733.jpg

Το κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Δον Κιχώτης», εμπνέει μια ταινία κινουμένων σχεδίων γεμάτη φαντασία, περιπέτειες και μια γλυκιά φιλία που είναι έτοιμη να τα βάλει με... γίγαντες! Ο Αλφόνσο Κιχώτης είναι ένα 11χρονο αγόρι με τεράστια φαντασία. Ως απόγονος και νόμιμος κληρονόμος του Δον Κιχώτη και όπως ακριβώς ο προ-προ-προ-προ-προ-προπάππους του, πολεμάει συνεχώς τέρατα τα οποία κανείς άλλος δε μπορεί να δει για να σώσει την πόλη του στη Λα Μάντσα. Ο μοναδικός του φίλος, ο Πάντσο Πάντσα, μένει ακριβώς δίπλα στο δικό του σπίτι, όμως η φιλία τους είναι μυστικό, μιας και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε διαμάχη. Σκηνοθεσία: Gonzalo Gutierrez 'G.G.'

Info: Cine Πύλαια θερινός (Πολυτεχνείου 20, Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας), Δευτέρα - Τετάρτη στις 20:45.

Ανακαλύψτε εδώ τι δεν πρέπει να χάσετε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο!