fbpixel

Search icon
Search
Αύγουστος στη Θεσσαλονίκη: Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε αν μείνετε στην πόλη
CITY VIBES

Αύγουστος στη Θεσσαλονίκη: Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε αν μείνετε στην πόλη

Ό,τι δίνει «παλμό» τις ημέρες του καλοκαιριού και αξίζει την προσοχή σας


Όταν σκεφτόμαστε καλοκαίρι, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε θάλασσες και ατελείωτες διακοπές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να περάσουν ακόμα και τον Αύγουστο στην πόλη. Μια απόφαση που τελικά μπορεί να είναι άκρως απολαυστική, διότι επικρατεί ηρεμία και τώρα έχουμε την ευκαιρία να πούμε «ναι» σε όσα αποφεύγαμε τον προηγούμενο καιρό. Η πολιτιστική ατζέντα της Θεσσαλονίκης γεμίζει αυτές τις ημέρες με πληθώρα παραστάσεων και δύο πολυαναμενόμενες συναυλίες κι έτσι τα καλοκαιρινά βράδια του Αυγούστου εδώ αποκτούν άλλο νόημα.

Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει ό,τι αξίζει την προσοχή σας και μπορείτε να απολαύσετε το προσεχές διάστημα.

Για τους λάτρεις του θεάτρου...


«Η Ιφιγένεια των Ταύρων» στο Επταπύργιο

bb1qfqum.jfif

Μια Ιφιγένεια, ένας Πυλάδης, ένας Ορέστης και κάποιος Άντον Τσέχοφ σε ένα αντάμωμα άχρονο θα χαράξουν ομόκεντρους κύκλους σε μια αέναη σύγκρουση με τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους. Όλοι τους απόγονοι των συνώνυμων ιστορικών προσώπων. Κληρονομιά το όνομά τους... Βάρος αμέτρητο στους ώμους τους... Πώς να αποτινάξουν από πάνω τους όσα τους χρέωσε η ιστορία; Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική: Χριστόφορος Χριστοφής. Παίζουν: Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Κωνσταντίνος Λιάρος, Νάστια Ντεντάεβα, Ελένη Φώτου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024».

Info: Επταπύργιο, 6 & 7 Αυγούστου στις 21:15.

Μερκούρεια 2024

melina-merkouri.jpg

Το καλοκαίρι είναι εδώ και για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό. Όπως κάθε χρόνο, η θεατρική συνάντηση όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου θα σηματοδοτήσει το τέλος του Αυγούστου. Τα Μερκούρεια κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Αυγούστου για να ενώσουν επί σκηνής ανθρώπους του θεάτρου από ολόκληρη την Ελλάδα.

Info: 21 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Κήπου

886879.jpg

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι ένα αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό βίο – οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή. Παίζουν: Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης.

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), 26 Αυγούστου στις 21:00.

«Ικέτιδες» του Αισχύλου στο Θέατρο Δάσους

p6040549-hybrid-1jpg.webp

60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες. Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους 2024.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), 28 & 29 Αυγούστου στις 21:00.

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

62b3140a-81a5-2311-e467-95efac94b3fc-1200x897.jpg

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Παίζουν: Λίλη Αδρασκέλα, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Ηρώ Δημητριάδου, Εύη Σαρμή, Χρύσα Τουμανίδου, Ελένη Γιαννούση, Χαρά Γιώτα, Εύη Κουταλιανού. Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μερκούρεια.

Info: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 11), 29 Αυγούστου στις 21:00.

«Τέλειοι Ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε στo Θέατρο Κήπου

878180.jpg

Επτά φίλοι συναντιούνται για γεύμα στο σπίτι ενός εκ των ζευγαριών. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια που διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις. Γιατί όπως είπε και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική». Και σαν να μην έφταναν οι τρεις ζωές, έχει και Πανσέληνο... Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος. Πέτρος Λαγούτης, Γιώργος Χρανιώτης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κάππας, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Μένη Κωνσταντινίδου, Σοφία Μανωλάκου, Αλίκη Κακολύρη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης.

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), 29 & 30 Αυγούστου στις 21:00.


Δύο πολυαναμενόμενες συναυλίες...


Ο Κωστής Μαραβέγιας στη Μονή Λαζαριστών

kostis-maraveyas-summer-2024.jpg

Ο Κωστής Μαραβέγιας περιοδεύει σε διάφορους σταθμούς ανά την Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι. Αυτήν τη φορά υπόσχεται συναυλία σε ρυθμό beach party μεταμορφώνοντας με τα τραγούδια και τις μουσικές του το γκαζόν σε άμμο και τα δέντρα σε αλμιρίκια και κέδρους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2024.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), 28 Αυγούστου στις 21:30.

Νατάσα Θεοδωρίδου Summer Tour 2024 στο Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

theodoridou-summer-2024-3-900x576.jpg

Η Νατάσα Θεοδωρίδου γυρίζει και φέτος όλη την Ελλάδα. Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, τραγούδια, έρωτα και συγκίνηση. Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας στις αποσκευές της, τις αμέτρητες επιτυχίες της και νέα τραγούδια, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να χαρίσει στο κοινό της νύχτες μαγικές. Μαζί της η Αναστασία μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες καλλιτέχνιδες της εποχής της.

Info: Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς (Χηλής 12, Καλαμαριά), 28 Αυγούστου στις 21:30.