fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι το «κοινωνικό άγχος» και γιατί μας συμβαίνει;
PSYCHOLOGY

Τι είναι το «κοινωνικό άγχος» και γιατί μας συμβαίνει;

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το social anxiety


Σκεφτείτε ότι βρίσκετε πάνω σε μία σκηνή και πρέπει να εκφωνήσετε ένα κείμενο μπροστά από μεγάλο κοινό που έχει στρέψει την προσοχή του πάνω σας και σας παρακολουθεί. Αν αυτή η σκέψη σας τρομάζει ή σας προκαλεί μία δυσάρεστη αίσθηση, μπορεί τέτοιου είδους περιστάσεις να σας προκαλούν «κοινωνικό άγχος». 

Τι είναι όμως το κοινωνικό άγχος; 

Για όσους δε γνωρίζετε ποιο είναι το κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το άγχος μάλλον είστε τυχεροί και πιθανότατα δε σας επηρεάζει ή μπορεί και να το αντιμετωπίζεται καθημερινά εν αγνοία σας. Το κοινωνικό άγχος εντοπίζεται σε ανθρώπους που εμφανίζουν ορισμένα αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα όταν τύχει να βρεθούν σε καινούριο περιβάλλον ή σε έναν νέο κύκλο ανθρώπων που δεν γνωρίζουν, ακόμα και σε μία δραστηριότητα που δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Μπορεί να μοιάζει με την εσωστρέφεια αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο κοινωνικό άγχος και στο να είναι κάποιος πολύ ντροπαλός. 

Η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα ντροπαλά άτομα και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό κοινωνικό άγχος, δεν έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια αρνητικά συμπτώματα κι εμπόδια σε καθημερινές αγχώδεις καταστάσεις. Τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκύπτουν από το κοινωνικό άγχος μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων ή ομαδικών συγκεντρώσεων, καθώς η παρουσία τους σε χώρους με πολυκοσμία επιτυγχάνεται με μεγάλη δυσκολία και φόβο.

img-4580.jpg
Image source: @matildadejrf


Τέτοιου είδους καταστάσεις κοινωνικής αλληλεπίδρασης που προκαλούν άγχος θεωρούνται εκείνες κατά τις οποίες το άτομο που το βιώνει επιφυλάσσεται ότι πρόκειται να κριθεί αρνητικά από τους γύρω του. Για παράδειγμα το public speaking ή το να πραγματοποιήσει κανείς κάποια δραστηριότητα μπροστά σε κοινό. Ακόμη και πιο συνηθισμένες καταστάσεις όμως, όπως το λεγόμενο small talk αλλά και το φλερτ μπορούν να προκαλέσουν κοινωνικό άγχος και μεγάλη αμηχανία. 

Ενδείξεις ότι μπορεί να βιώνετε κοινωνικό άγχος είναι ορισμένες συμπεριφορές όπως το να τρέμουν τα χέρια σας, να φοβάστε να μιλήσετε για να μη κάνετε κάποιο λάθος/σαρδάμ, να αποφεύγετε να φάτε ή να πιείτε κάτι μπροστά σε άγνωστα άτομα. Γενικότερα, ο φόβος και η ανησυχία που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική καθημερινότητα.

5 Τρόποι να αντιμετωπίσετε το Κοινωνικό Άγχος

1. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Η πρώτη προσπάθεια μπορεί να σας τρομοκρατεί ακόμα και στη σκέψη, αλλά ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσετε τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους είναι να κάνετε στην πράξη όσες δραστηριότητες σας προκαλούν ανασφάλεια. Επομένως, αν σας τρομάζει το public speaking, εξασκηθείτε σε αυτό μιλώντας μπροστά σε περισσότερα άτομα. Αργά ή γρήγορα ο φόβος θα αρχίσει να εξασθενεί και θα αποκτήσετε μεγαλύτερη άνεση. 

img-4585.jpg
Image source: @naraaziza

2. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο κατά τη διαδρομή σας προς το περιβάλλον που σας προκαλεί αυξημένο άγχος

Πολλές φορές όταν αγχωνόμαστε για κάποια δραστηριότητα ή υποχρέωση καταφεύγουμε στο overthinking, που μόνο χειροτερεύει τα πράγματα. Όταν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση καλό θα ήταν να βρείτε κάποιον αντιπερισπασμό που να λειτουργεί για εσάς, όπως να ακούσετε στο full την αγαπημένη σας playlist με όλα εκείνα τα κομμάτια που θα σας κάνουν να χορεύετε στο μυαλό και να αποβάλλεται το περιττό άγχος. Επίσης, οι φίλοι είναι πάντα μία ευχάριστη διέξοδος από τέτοιου είδους ανησυχίες και ακόμη και η επικοινωνία μαζί τους, ακόμη και τηλεφωνικά σίγουρα θα σας κάνει να γελάσετε και να ξεχαστείτε.

3. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Πολλές φορές ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μπορεί το γεγονός αυτό να συμβάλλει για να είμαστε πιο παραγωγικοί και λειτουργικοί, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να προσθέτετε επιπλέον αρνητικότητα και υποτιμητικές σκέψεις για αυτό που αντιμετωπίζεται. Εστιάστε στα θετικά χαρακτηριστικά που κατέχετε και στοχεύστε στην σταδιακή βελτίωση των λιγότερο θετικών στοιχείων.

4. Ελαττώστε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τις ανθυγιεινές τροφές

Όπως είναι ήδη γνωστό, η καφεΐνη, το αλκοόλ και το fast food μπορούν να επηρεάζουν την διάθεσή μας αλλά και τα stress levels μας. Πιο υγιεινές επιλογές ή λιγότερη πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση μπορούν να συμβάλλουν στην ισορρόπηση του stress-free lifestyle.   

img-4583.jpg
Image source: @naraaziza

5. Αποσυνδεθείτε από τα social media 

Το log off από τις πλατφόρμες των social θα συμβάλλει τόσο στην μείωση του κοινωνικού stress, όσο και στην βελτίωση των κοινωνικών σας σχέσεων και της επικοινωνίας. Η διαδικτυακή αλληλεπίδραση πολλές φορές δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες που αυξάνουν το άγχος της face to face επικοινωνίας. Η κοινωνικοποίηση πέρα από την οθόνη του κινητού θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με τις νέες γνωριμίες και τον τρόπο που θα αισθάνεστε για τον εαυτό σας ανάμεσα σε χώρους με κόσμο.

Κεντρική φωτογραφία: Zimmermann