fbpixel

Search icon
Search
Breathwork for anxiety: Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος με την αναπνοή σας
WELLNESS

Breathwork for anxiety: Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος με την αναπνοή σας

Ανακαλύψτε τα πιο χρήσιμα hacks


Μπορεί να μας έχετε ακούσει λέμε συχνά για τις μαγικές ιδιότητες του να αναπνέετε, αλλά το έχετε δοκιμάσει ποτέ στην πραγματικότητα;

Με απλά λόγια, η πρακτική της είναι η μεταφορά της αναπνοής μας από την ασυνείδητη στη συνειδητή κατάσταση. Φυσικά, μας αρέσει να αναπνέουμε και μάλιστα χρησιμοποιώντας διαφορετικά στιλ για διαφορετικές διαθέσεις και ημέρες. Είτε θέλετε να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, να αντιμετωπίσετε το άγχος σας ή να επιβραδύνετε τον πανικό σας, έχουμε ακριβώς τις κατάλληλες τεχνικές για εσάς.

shutterstock-2044115882.jpg

Πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας

Αν μπορείτε να αναπνεύσετε για λίγα λεπτά πριν πιείτε τον πρώτο σας καφέ, 10 λεπτά αναπνοής είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σας, θα αλκαλοποιήσει το επίπεδο pH στο αίμα σας, θα επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και θα διώξει τις τοξίνες από το σώμα σας - όλα αυτά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Ακούστε πώς:

  • Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε μέσα και έξω από το στόμα σας.
  • Καθώς εισπνέετε, σπρώξτε τον αφαλό σας προς τα έξω για να ενθαρρύνετε τη διαφραγματική αναπνοή.
  • Εισπνεύστε και εκπνεύστε 20 έως 40 φορές και, στη συνέχεια, κρατήστε την αναπνοή σας για 30 δευτερόλεπτα.
  • Μετά από 30 δευτερόλεπτα, πάρτε άλλη μια μεγάλη εισπνοή και κρατήστε ξανά την αναπνοή σας για 15 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε αυτό άλλες δύο φορές για συνολικά τρεις γύρους. Θα βουρκώσετε!

Πώς να μειώσετε το άγχος

Πολλά από τα άγχη μας προέρχονται από εμμονικούς βρόχους σκέψεων που μοιάζουν ατελείωτοι. Μια γρήγορη λύση είναι η μέθοδος της αναπνοής του κουτιού, καθώς θα σας κρατήσει εστιασμένους σε τρία πράγματα: την αναπνοή σας, την καταμέτρηση αριθμών και τον οραματισμό. Καθώς η εστίασή σας μετατοπίζεται, θα μετατοπιστούν και οι αγχωτικές σας σκέψεις.

Δοκιμάστε αυτά τα απλά βήματα:

  • Καθίστε ίσια, κλείστε τα μάτια σας και βάλτε τον δεξιό σας αγκώνα στη μέση σας με το χέρι σας λυγισμένο στις 90 μοίρες. Το δάχτυλο του δείκτη σας θα πρέπει να δείχνει προς τα εμπρός για να διαγράψετε το φανταστικό σχήμα ενός κουτιού.
  • Για να ξεκινήσετε, θα εισπνεύσετε για τέσσερα δευτερόλεπτα και θα σηκώσετε το δείκτη σας ευθεία προς τα πάνω για να σχεδιάσετε την αριστερή πλευρά του κουτιού. Κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα και σύρετε το δάχτυλό σας προς τα δεξιά για να σχεδιάσετε το πάνω μέρος του κουτιού.
  • Καθώς εκπνέετε για τέσσερα δευτερόλεπτα, θα χαμηλώσετε το δάχτυλό σας για να σχεδιάσετε τη δεξιά πλευρά του κουτιού.
  • Τέλος, κρατήστε την αναπνοή σας για άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα και σύρετε το δάχτυλό σας προς τα αριστερά για να σχεδιάσετε την κάτω γραμμή του κουτιού.
  • Συνεχίστε να το κάνετε αυτό ξανά και ξανά, αδιαμαρτύρητα, μέχρι να ηρεμήσετε. Είναι σαν ένα Xanax χωρίς καν να χρειάζεται να το πάρετε.
shutterstock-1318536119.jpg

Πώς να διαχειριστείτε τον πανικό

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού, οι ορμόνες μας διαταράσσονται και τα επίπεδα κορτιζόλης ανεβαίνουν πολύ ψηλά, γεγονός που προκαλεί τα συμπτώματα του πανικού. Όταν αισθάνεστε αυτό να έρχεται, σταματήστε ό,τι κάνετε και αρχίστε να αναπνέετε σκόπιμα. Η μέθοδος αναπνοής 4-7-8 θα πιάσει γρήγορα τα επίπεδα κορτιζόλης μας, ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον πανικό.

Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Ξεκινήστε τη μέθοδο της αναπνοής εισπνέοντας βαθιά από το διάφραγμα για τέσσερα δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από μια μεγάλη αναπνοή που κρατάτε για επτά δευτερόλεπτα.
  • Εκπνεύστε αργά για οκτώ δευτερόλεπτα.
  • Αυτή η τεχνική μπορεί να σας φανεί δύσκολη στην αρχή, αλλά η παρατεταμένη αναπνοή και η μακρά εκπνοή είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αφυπνίζει το παρασυμπαθητικό μας σύστημα, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε σε στιγμές πανικού.

Pro tip: Εκπνεύστε σαν να εκπνέετε μέσα από καλαμάκι για να ενεργοποιήσετε περαιτέρω το πνευμονογαστρικό σας νεύρο.