fbpixel

Search icon
Search
Θεραπεύστε άμεσα το κάψιμο από τον ήλιο με συμβουλές από τους ειδικούς
FACE & BODY

Θεραπεύστε άμεσα το κάψιμο από τον ήλιο με συμβουλές από τους ειδικούς

O απόλυτος οδηγός του recovery που αναζητούσατε


Το γνωρίζετε όλες: Υπάρχουν φορές που είτε μπορεί να έχετε αγνοήσει τελείως το αντηλιακό, είτε μπορεί να ξεχάσατε να το τοποθετήσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Αυτά φυσικά έχουν τις δικές τους οδυνηρές συνέπειες μετά από μια ολόκληρη ημέρα στην παραλία. Σε αυτή την περίπτωση οι θεραπείες που ακολουθούν την επαφή με τον ήλιο μοιάζουν να είναι πιο επιτακτικές από ποτέ. 

Εμείς, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλα όσα οφείλετε να κάνετε μόλις διαπιστώσετε πως χρειάζεστε μια...ανακούφιση! Άλλωστε, η επαναφορά της επιδερμίδας απαιτεί τα δικά της βήματα. 

sea-beach-woman.jpg

Δοκιμάστε ένα painkiller

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή, οπότε η πρόληψη με αντηλιακό είναι το κλειδί. Έτσι, σύμφωνα με τη δερματολόγο Valerie Harvey, αν δεν τα αποφύγατε και η ζημιά έχει γίνει, μπορείτε να πάρετε ένα χάπι κατά του πόνου που θα μειώσει και τη φλεγμονή. Μπορεί αυτή η συμβουλή να μην εφαρμόζετε για ένα απλό κοκκίνισμα αλλά σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. 

Κρατήστε το κρύο

Στο επόμενο βήμα σας θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το ίδιο το έγκαυμα. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα για να απαλύνει το δέρμα και ακολουθήστε τη συμβουλή της δερματολόγου Orit Markowitz που λέει πως είναι σημαντικό να μη στεγνώνει εντελώς το δέρμα. Φυσικά, αμέσως μετά εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να κλειδώσετε την περιεκτικότητα σε νερό. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίστε να πίνετε πολύ νερό καθώς οι ιστοί σας έχουν αφυδατωθεί και εσωτερικά. Ακόμη, η Markowitz λέει στους ασθενείς της να καλύψουν το δέρμα τους με ψυκτικό τζελ με αλόης βέρα. 

sun-beach-woman-body-1.jpg

Δοκιμάστε ένα cocktail συστατικών

Ένα ακόμη μυστικό για τη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος είναι η εισαγωγή συστατικών περιποίησης του δέρματος. Αν και μπορείτε να ξεκινήσετε πρώτα στο τζελ με αλόη βέρα είναι σημαντικό επίσης να εφαρμόσετε μέλι και βρώμη για να ηρεμήσετε το δέρμα, καθώς και ψευδάργυρο για την προώθηση της επούλωσης και για την ενεργοποίηση του μικροβιώματος του δέρματος. Φυσικά, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τον ήλιο μετά το κάψιμο, αλλά η βιταμίνη D - μέσω της εξωτερικής λήψης- μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ευεργετική. Όπως αναφέρει η Dr. Harvey, μια μελέτη έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D που λαμβάνονται μία ώρα μετά την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τη φλεγμονή στο δέρμα.

Κάντε μπάνιο με μηλόξυδο

Μια ακόμη μέθοδος αντιμετώπισης των ηλιακών εγκαυμάτων είναι το μηλόξυδο, το οποίο μειώνει τον πόνο και προλαμβάνει την εμφάνιση του αντιαισθητικού ξεφλουδίσματος. Για να το χρησιμοποιήσετε σωστά, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι ως προς τα steps που θα ακολουθήσετε. Για παράδειγμα, μην το εφαρμόζετε απευθείας στο δέρμα σας, διότι το οξύ που περιέχει μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό στην ταλαιπωρημένη επιδερμίδα σας. Πρέπει πρώτα να το διαλύσετε με ένα ίσο μέρος νερού. Ή και να εφαρμόσετε κομπρέσες, που έχετε φτιάξει με αραιωμένο μηλόξυδο για 15 λεπτά πάνω στην επίμαχη περιοχή. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μπάνιο με μηλόξυδο. Προσθέστε, δηλαδή, δυο κούπες από αυτό στην μπανιέρα σας και είστε έτοιμοι.

sun-beach-woman-body.jpg

Δώστε τον απαραίτητο χρόνο 

Μπορεί να είναι δελεαστικό -και κάπως ικανοποιητικό- να αφαιρέσετε το δέρμα καθώς ξεφλουδίζει. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το τολμήσετε, καθώς μπορεί να προκαληθούν ουλές. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε χρόνο στο κάψιμο σας και αν αρχίσει να φουσκώνει ή να ξεφλουδίζει αμέσως να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία για να βοηθήσετε στην επούλωση προκειμένου να αποφευχθεί η βλάβη ή η μόλυνση του δέρματος. Τελικά, ο απαιτούμενος χρόνος της επούλωσης εξαρτάται από μερικούς βασικούς παράγοντες: τη σοβαρότητα του εγκαύματος, τη θέση του εγκαύματος, τον τύπο του δέρματός σας και την προηγούμενη έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι κατά μέσο όρο, ένα ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται επτά έως 10 ημέρες για να επουλωθεί πλήρως.