fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Κώστα Σπάθη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Κώστα Σπάθη

Τον γνωστό σε όλους, Spathumpa, του Instagram


Από μικρή ηλικία ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος Κώστα Σπάθης σκεφτόταν και φρόντιζε να λειτουργούν όλα γύρω του σε στοίχιση και ακολουθώντας συγκεκριμένες γραμμές. Ήταν παθιασμένος με τη λήψη γεωμετρικών φωτογραφιών και θυμάται να αναζητά τη συμμετρία στον ουρανό. Όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, ενδιαφέρθηκα να μοιραστεί την οπτική του κάτι που το κάνει με απόλυτη επιτυχία έχοντας σαν απόδειξη τους πολυάριθμους followers που τον ακολουθούν.

Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό, γεωμετρίες και συμμετρία στην καθημερινή ζωή και τη φύση και πολλές φορές εστιάζει στην ανθρώπινη κλίμακα. Πάντα φρόντιζε να φωτογραφίζει κατοψικά ακόμα και πριν από την ανακάλυψη των drones. Προκειμένου να ικανοποιήσει την οπτική του, να εξελίξει το περιεχόμενο ,καθώς και για να προσεγγίσει δυσπρόσιτα σημεία, μοτίβα πόλεων, έτσι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα drones. Οι σπουδές του και η ενασχόληση του με την αρχιτεκτονική αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα της εξέλιξης του, στη δουλειά του σήμερα -ως φωτογράφος.

Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια δική σας σχολή σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζετε, όπου η γεωμετρία και η αρμονία παίζουν κυρίαρχο ρόλο και η αισθητική είναι άμεσα αναγνωρίσιμη...

Η εξέλιξη μου στην φωτογραφία επηρεάστηκε από τους κανόνες της αρχιτεκτονικής και επηρεάστηκε από τον ρυθμό της εξέλιξης της τεχνολογίας του σήμερα. Τα μέσα και software που ενημερώνονται συνεχώς και η εξερεύνηση σύγχρονων υλικών, εργαλείων και φιλόδοξων τεχνικών που χρειάζεται ένας αρχιτέκτονας για να εξελίξει το έργο του δεν μπορεί να μην επηρεάσει και τους καλλιτέχνες. Κάπως έτσι η αρχιτεκτονική και η εξέλιξη της θα έλεγα πως επηρεάζει την δουλειά μου στη φωτογραφία.

2.jpg

Τι είναι η φωτογραφία για εσάς και πώς λειτουργείτε για να φέρετε το ζητούμενο αποτέλεσμα; Υπάρχει σχεδιασμός κάθε λήψης και πόσο εύκολο είναι αυτό.

Προωθώντας μια κουλτούρα συνεχούς επανεφεύρεσης, φιλοδοξώ να παρέχω μια εικόνα και αισθητική που αναφλέγει και εμπλέκει το μυαλό. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που αναγνωρίζει κάνεις στη δουλειά μου και πολλές φορές με καθοδηγούν, όπως η συμμετρία στη φύση, η γεωμετρία των κτιρίων, αλλά και του ανθρώπινου σώματος, τα σημεία φυγής, το έντονο φως και η δημιουργία ευθύγραμμων σκιών και πολλά άλλα.

Υπάρχει αυθορμητισμός στη φωτογραφία σας και πόσο ρόλο παίζει η μετέπειτα επεξεργασία;

Θα έλεγα πως πέρα από τις δεδομένες ως «καλές» ώρες για να βγει μια άρτια φωτογραφία υπάρχουν αρκετές αυθόρμητες στιγμές που με έχουν συνεπάρει ώστε να φωτογραφίσω, πάντα όμως φροντίζω να συνυπάρχει η γεωμετρία στις λήψεις μου, πολλές φορές χωρίς, αλλά και με extra επεξεργασία.

Έχετε δημιουργήσει έναν καινούριο, δικό σας, τέλειο κόσμο με τις φωτογραφίες σας. Είναι αληθινός ο κόσμος αυτός ή είναι το όνειρό σας για μια ιδανική κατάσταση; Πώς προέκυψε όλο αυτό.

Οι εικόνες μου αντιπροσωπεύουν τη ζωή και τα μέρη από ψηλά σε διαφορετικές κλίμακες. Οι ιδέες μου, σε συνδυασμό με τα ζωντανά έντονα χρώματα διατηρούν μια χαρούμενη αίσθηση που συνεπαίρνει/ενεργοποιεί το βλέμμα του θεατή σε μια διαρκή φαντασία για το πόσο όμορφη, διαφορετική και πολύχρωμη μπορεί να είναι η ζωή μας. Μου αρέσει να φέρνω χαρά στους θεατές, νομίζω ότι αυτό είναι που οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο στις μέρες μας.

4.jpg

Αγαπάτε τις έμψυχες φωτογραφίες περισσότερο και γιατί;

Οτιδήποτε εισάγει γεωμετρία η αποδίδει μια διαφορετική διάσταση στο περιεχόμενο που φωτογραφίζω είναι αυτό που αναζητώ. Είτε αυτό είναι το ανθρώπινο στοιχείο ή ένα ιδιαίτερο φαινόμενο της φύσης.

Όταν φτάνει η στιγμή που έχετε κατακτήσει αυτό που θέλατε σε μια λήψη πώς νοιώθετε; Έχει ανώτατο όριο η δημιουργικότητα;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως η συνεχής επανεφεύρεση είναι κάτι που με χαρακτηρίζει κι εμένα αλλά και όλους τους ανθρώπους της τέχνης. Πάντα φροντίζω η κάθε δουλειά μου να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά και να εξελίσσομαι κι εγώ μέσα από την καθεμία.

1.jpg

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας gadget που δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Το κινητό μου.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Ψυχαναγκαστικός, Ανυπόμονος, Ονειροπόλος. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας δίδαξε η φωτογραφία;

Να μην σταματάω να αναζητάω το τέλειο, είτε αυτό είναι λήψη είτε είναι προορισμός.

3-p38Sz.jpg

Κάτι για το οποίο είστε περήφανος...

Που έχω επιλέξει να κάνω στην καθημερινότητά μου, αυτό που αγαπάω πιο πολύ

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Με έναν λαμπερό ήλιο. 

Και θα τελείωνε...

Με μια υπέροχη λήψη...

Θαυμάστε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες από τη δουλειά του Κώστα Σπαθή.