Πού οφείλεται αυτή η στροφή, από το κλασικό κόκκινο στο λαμπερό λευκό, και ποιες είναι οι καλύτερες ετικέτες ελληνικών οινοποιειών για να δοκιμάσετε;
Το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει όλο και περισσότερα ποτήρια λευκού και ροζέ κρασιού -συχνά σε αποχρώσεις σομόν- να κυριαρχούν στις παρέες. Ίσως δε σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το λευκό κρασί έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τους πιο ζεστούς μήνες. Όμως, στον σύγχρονο οινικό κόσμο παρατηρείται μια σαφής τάση υπεροχής του ακόμη και τον χειμώνα έναντι του κόκκινου, με τους οινολάτρεις να στρέφονται σταθερά σε αυτό. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), η κατανάλωση λευκού κρασιού αυξάνεται εκθετικά από το 2010, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης του αφρώδους. Η αγορά του ροζέ, από την άλλη, αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού δεν παρουσίασε παρόμοια ανάκαμψη, σημειώνοντας πτώση μετά το 2007. Είναι αλήθεια ότι τα αλκοολούχα ποτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Τα λευκά κρασιά, ιδίως οι ποικιλίες με υψηλή οξύτητα και χαμηλό αλκοόλ, όπως το Pinot Gris και το Sauvignon Blanc, απευθύνονται σε όσους επιθυμούν λιγότερη αλκοόλη στο ποτήρι τους, για μια πιο ανάλαφρη γευστική εμπειρία. Οι νεότερες γενιές απορρίπτουν τις «βαριές» φιάλες κόκκινου, προτιμώντας τα λευκά που ταιριάζουν περισσότερο στις χαλαρές δραστηριότητες που απολαμβάνουν, όπως μουσικά φεστιβάλ και πικ νικ. Ακόμα, το dine & wine pairing έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επικράτηση των λευκών κρασιών, καθώς η ποικιλομορφία των γαστρονομικών συνθέσεων που παρουσιάζονται πλέον στα περισσότερα εστιατόρια -τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς- λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με ετικέτες τους, αφού τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία συνδυασμού. Τέλος, αν σκεφτείτε μόνο ότι η Taylor Swift αναφέρει το λευκό κρασί 19 φορές στα τραγούδια της, πώς να μην ανέβει σε δημοφιλία;
Κτήμα Γαία, Μοσχοφίλερο της Γαίας Wild Ferment 2023
Αυτή είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου το Μοσχοφίλερο ζυμώνεται με άγριες ζύμες. Η ιδιαίτερη οινοποίηση του Μοσχοφίλερου της Γαίας Wild Ferment παρουσιάζει μία νέα διάσταση αυτής της πολυπρόσωπης ποικιλίας, εκφράζοντας ευκρινέστερα το αποτύπωμα της περιοχής του. Υπάρχει μία ασυνήθιστη ορυκτότητα γι’ αυτήν την ποικιλία, και κάτι που θυμίζει άγριο τοπίο και φθινοπωρινό καμβά.
Κτήμα Γεροβασιλείου, Λευκός 2023
Δημιουργήθηκε από συνδυασμό δύο ελληνικών ποικιλιών, της Μαλαγουζιάς και του Ασύρτικου - ένα από τα ελληνικά κρασιά που αποτελούν success story. Το πρώτο κρασί του κτήματος με ελάχιστες, εκλεπτυσμένες παρεμβάσεις. Η πρώτη εντύπωση χαρακτηρίζεται από πλούτο, αρμονία και λεμονάτο τελείωμα. Εάν το εντοπίσετε στο ράφι μην το χάσετε, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε ξανά εύκολα. Αυτή είναι και η μαγεία του Κτήματος Γεροβασιλείου!
Kτήμα Τέχνη Οίνου, Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2023
Το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay έχει γράψει τη δική του ιστορία. Οινοποιημένο σε δρύινα βαρέλια, γεμάτο, με γλυκά αρώματα, καλύπτει τον γευστικό χώρο και εντυπωσιάζει με τη στόφα του. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αμπελώνες στο Μικροχώρι και την Καλή Βρύση, περιοχές με κρύους χειμώνες και αναζωογονητικούς βορινούς ανέμους το καλοκαίρι. Πλούσιο και πληθωρικό, το Ήδυσμα Δρυός βρίσκεται στη διεθνή αρένα του Chardonnay με αξιώσεις.
Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Ντρούμο Single Block 2023
«Ειδικά φέτος, το Ντρούμο του 2023 είναι απλά μοναδικό»: έτσι περιέγραψε ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης τη νέα εσοδεία. Μαζί με το Πάλπο, τον Ταρσανά και την Μπάρα, συμπληρώνει μία οικογένεια από επιλεγμένα αμπελοτόπια, που είναι ταυτόχρονα τα πιο ισχυρά «όπλα» της επιτυχημένης δουλειάς που κάνει το κτήμα στο Αμύνταιο. Η υψηλή οξύτητα είναι χαρακτηριστική και προσδίδει νεύρο στο κρεμώδες, πλούσιο στόμα.
Κτήμα Παυλίδη, Thema 2023
Ασύρτικο και Sauvignon blanc. Το χαρακτηριστικό χαρμάνι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, όπου οι δύο ποικιλίες εναρμονίζονται με ωραία ισορροπία στη μύτη και το στόμα. Το Thema είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ότι τα οινοποιεία ενσωματώνουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες για να υπερβούν το απλό προϊόν και να προσφέρουν ένα κρασί-πραγματική εμπειρία. Πιο απλά, εδώ υπάρχει «θέμα».
Κεχρής, Δάκρυ του Πεύκου 2022
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στην εμπειρία, αναζητούν κάτι μοναδικό ή την ιστορία πίσω από την ετικέτα. Το Δάκρυ του Πεύκου 2022, η ρετσίνα του οινοποιείου Κεχρής από 100% Ασύρτικο, κατέκτησε τον τίτλο “Best in Show” στον κορυφαίο διαγωνισμό κρασιού, Decanter, με αξιολόγηση 97/100. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ρετσίνα, ένα καθαρά ελληνικό παραδοσιακό προϊόν, βρίσκεται στην κορυφή.
Lidl Ελλάς, Λευκός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Φλώρινα 2023
Η Lidl κλείνει 25 χρόνια στην Ελλάδα και το γιορτάζει με τις πιο διασκεδαστικές ετικέτες στις φιάλες των κρασιών της, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Beetroot Studio. Αυτό το λευκό ξινόμαυρο Sauvignon Blanc έρχεται από τη Φλώρινα και θα κερδίσει τους οινόφιλους από την πρώτη γουλιά. Με το μήνυμα “25 reasons sunshine” αποτελεί ένα ελαφρύ, τραγανό και δροσιστικό κρασί με παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024