fbpixel

Search icon
Search
The power of now: Ίρις Μπασλάρη
created for BEAUTY PEOPLE

The power of now: Ίρις Μπασλάρη

Αναλύοντας τη social κουλτούρα, τη σημασία της εικόνας και το επόμενο βήμα μετά το instagram


Η Ίρις Μπασλάρη ανήκει στο νέο κύμα των social influencer που έχουν βρει τα πατήματα τους μέσα από τη μόδα και έχουν να επιδείξουν μια σοβαρή παρουσία και ένα προσεγμένο ινσταγκραμικό "visual diary". Το πρώτο σημείο στο οποίο συμφωνήσαμε ξεκινώντας αυτή τη κουβέντα, είναι πως τα πάντα σε αυτό που κάνει είναι η επικοινωνία και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του, τον κόσμο, την αποδοχή και την αγορά. Το δεύτερο είναι, πως οι γυναίκες που πλέον καταπιάνονται με το κεφάλαιο instagram και που τις απασχολεί, πώς θα είναι πράγματι επιδραστικές στη συγκεκριμένη κοινότητα, είναι πολλές. Από την άλλη, το μερίδιο στην αγορά στην οποία διεκδικούν μια θέση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποκτηθεί, σε μια εποχή που οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι εξαιρετικά όμορφες, ενώ αρκετές είναι εκείνες που έχουν να επιδείξουν τετραψήφια νούμερα στη λίστα των followers. Το ζήτημα, όμως, είναι το να μπορείς να ανοίξεις διάλογο και να δώσεις αυτό το "κάτι" παραπάνω. Αν κάτι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση στην Ίρις από την πρώτη στιγμή -πέρα από την εμφανή εξωτερική της ομορφιά- είναι το γεγονός, ότι είναι αυτοδημιούργητη. Κι αυτό την κάνει να ξέρει να εκτιμά τα μικρά και σταθερά βήματα. Και παρά το νεαρό της ηλικίας της -μόλις 24- και τους 36.000 και πλέον ανθρώπους που την ακολουθούν στο instagram, ξέρει να χειρίζεται με επαγγελματισμό, όποιο project αναλαμβάνει. Τέλος, έχει σπουδάσει Οικονομικά στο ΑΠΘ, της αρέσει να αυτοσαρκάζεται, λατρεύει τα ζυμαρικά και τα ταξίδια.

Η εικόνα σου και η αισθητική σου είναι επαγγελματικά «εργαλεία». Πόσο εύκολο είναι να χτίσεις, ως γυναίκα, το δικό σου visual identity και να διαφοροποιηθείς στον απαιτητικό χώρο του διαδικτύου, σε μια εποχή που όλοι επενδύουν στην “digital παρουσία” τους;

Η digital παρουσία μας αποτελεί μέρος της ταυτότητας μας σήμερα.Η αισθητική μας κρίνεται σε κάθε post, story, video. Αναμφισβήτητα, είναι δύσκολο μέσα από εικόνες να μπορέσεις να δείξεις τον εαυτό σου ή μέρος αυτού. Όμως το θεωρώ απαραίτητο, καθώς η προσωπικότητά σου είναι αυτή που θα σε διαφοροποιήσει και θα σε αναδείξει. Μια ωραία φωτογραφία μπορούν να βγάλουν λίγο πολύ όλοι σήμερα, το θέμα είναι να δώσεις το κάτι παραπάνω, να ανοίξεις διάλογο, να επικοινωνήσεις. Είναι αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, νομίζω από την αρχή που πιάσαμε αυτήν την κουβέντα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός των social media και της digital κουλτούρας.

Τι σε οδήγησε στην εργασία που κάνεις σήμερα και ποιο κομμάτι της σου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση;

Η αλήθεια είναι πως προέκυψε, σε καμία περίπτωση δεν το επιδίωξα. Η μία συνεργασία έφερε την άλλη, το κοινό μεγάλωνε και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Σίγουρα το αγαπημένο μου κομμάτι είναι η επικοινωνία, μου αρέσει πολύ όταν μου στέλνουν μηνύματα και μπορώ να ανοίγω διάλογο με το κοινό.

Σε τι φάση της ζωής σου σε πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο;

Σίγουρα πάνω από το κινητό μου. Αστειεύομαι, έχω τελειώσει τις σπουδές μου. Είμαι στην αναζήτηση μεταπτυχιακού και μπροστά στο δίλημμα Ελλάδα ή εξωτερικό. Παράλληλα θέλω να επεκτείνω τις γνώσεις μου στα social media, όπως και να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram.

Ποια είναι τα basics του στιλ σου;

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο για μένα. Σίγουρα δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς ένα λευκό t-shirt, ένα μαύρο skinny παντελόνι και μαύρα booties. Αν διάλεγα στολή, αυτή θα ήταν. Και να μην ξεχάσω και ένα μαύρο παλτό. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σωστό παλτό μπορεί να κάνει upgrade και το πιο αδιάφορο look.

Το Instagram είναι μια πλατφόρμα στην οποία όλο και περισσότερες γυναίκες επενδύουν επαγγελματικά και διεκδικούν αποδοχή, δημοσιότητα και άμεσα ή έμμεσα, ένα μερίδιο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Ποια προσόντα πιστεύεις, ότι πρέπει να έχουν για να επιβιώσουν; 

Το instagram σίγουρα έχει αλλάξει τη ζωή μας. Όλοι θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, να έχουμε followers, να έχουμε like, να είμαστε αποδεκτοί. Για μένα το ποιο σημαντικό στοιχείο είναι η ειλικρίνεια, δεν πειράζει αν δεν είναι τέλεια η φωτογραφία, το μακιγιάζ, το outfit, αρκεί εσύ να νιώθεις καλά, όταν τη βλέπεις. Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια και δε χρειάζεται να αγχώνεσαι να αποδείξεις το αντίθετο. Επίσης, προσπάθησε να βελτιωθείς στη δουλειά σου, να διαφοροποιηθείς, να βρεις το δικό σου στιλ.

Η μεγαλύτερη δύναμη που έχει μια γυναίκα είναι να…

Κάνει πολλά πράγματα παράλληλα. Πιστεύω πως από την φύση μας θέλουμε να αναλαμβάνουμε πολλούς ρόλους και να βάζουμε challenge στον εαυτό μας να τους πετύχουμε σε όλους. So, #fightlikeagirl!

Ανάφερέ μας μια επιδραστική influencer που παράγει έξυπνο content και την οποία θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;

Λατρεύω την @songofstyle τη νιώθω σαν φίλη μου πλέον (creepy). Την ακολουθώ πάνω από τέσσερα χρόνια και μου αρέσει ο τρόπος που επικοινωνεί με το κοινό της. Δεν περνάει το πρότυπο της τέλειας ζωής, το αντίθετο τσαλακώνεται συνεχώς. Νομίζω εκεί είναι και το κλειδί της επιτυχίας της. Plus: I’m obsessed με το feed της. 

inglot-026-as.jpg

Ποια είναι η γνωριμία που σε καθόρισε στη ζωή σου σε επαγγελματικό επίπεδο;

Δεν νομίζω, ότι υπάρχει κάποια γνωριμία που να με καθόρισε σε αυτό το κομμάτι. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό δεν ήξερα κανέναν και το σημαντικότερο δεν με ήξερε κανένας, συνεπώς χτίστηκε όλο σιγά, σιγά. 

Είσαι εξαρτημένη από…

Γενικά δεν έχω εξαρτήσεις, ούτε συνήθειες που τις επαναλαμβάνω συνέχεια. Σίγουρα όμως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς latte. Είναι "a hug in a cup" και η αγαπημένη μου στιγμή μέσα στη μέρα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου application και γιατί;

Πάντα ενημερώνομαι για νέα apps, τον τελευταίο καιρό το αγαπημένο μου είναι το lumosity, μια εφαρμογή με brain games. Επίσης, λατρεύω το depop. Μπορείς να βρεις θησαυρούς εκεί μέσα.

Μια τάση στη μόδα και την ομορφιά που δεν θα υιοθετούσες πότε –και γιατί;

Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά σίγουρα η μπλε σκιά δεν ανήκει στα αγαπημένα μου, όπως και οι μπαλαρίνες.

Υπάρχει κάποιο έξυπνο beauty tip που βοηθάει την επιδερμίδα σου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

Προσπαθώ να πλένω το πρόσωπο μου πριν κοιμηθώ και οπωσδήποτε περνάω μια ενυδατική με αντηλιακή προστασία. Plus, μια φορά την εβδομάδα κάνω καθαρισμό και πίνω πολύ νερό, πάρα πολύ νερό. 

Σε ποιο καλλυντικό «ορκίζεσαι» και έχεις πάντα μαζί σου, χειμώνα - καλοκαίρι;

Στην ενυδατική μου. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς ενυδατική και όπως είπα πριν,πάντα με δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Έχεις εντοπίσει, τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να απογειώσει το μακιγιάζ σου;

Το κόκκινο κραγιόν. Το σωστό κόκκινο μπορεί να σε κάνει να λάμπεις, χωρίς καν να έχεις  μακιγιαριστεί. Ακόμη και ένα άσπρο πουκάμισο και ένα απλό τζιν μπορούν να αποκτήσουν άλλο ύφος με ένα κόκκινο κραγιόν. Έχω πάντα ένα στην τσάντα μου, σε περίπτωση που προκύψει κάτι.

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα;

Δεν προγραμματίζω ποτέ και όποτε το κάνω, τίποτα δεν πάει όπως το προγραμμάτισα. Συνεπώς δεν μπορώ να σας πω, ότι έχω ένα συγκεκριμένο πλάνο. Σίγουρα, όμως, θα ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, ήρεμη και να υπάρχει στη ζωή μου η προοπτική της απόκτησης οικογένειας.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο και μέχρι που θα έφτανες για να το πραγματοποιήσεις;

Γενικά δε μου αρέσει η λέξη "όνειρα", καθώς εμπεριέχει το ανέφικτο, συνεπώς προτιμώ περισσότερο να θέτω ρεαλιστικούς στόχους. Μικρούς, καθημερινούς στόχους. Όσο για το μέχρι πού θα μπορούσα να φτάσω για να τους πετύχω, δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς είναι κάτι που δεν μπορείς να το ξέρεις, αν και γενικά δεν είμαι άνθρωπος των άκρων.

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα brands που συνεργάζεσαι; Και ποια θα ήταν για σένα μια top συνεργασία για το πορτφόλιο σου.

Αρχικά κάθε πρόταση συνεργασίας τη δέχομαι με μεγάλη χαρά, καθώς είναι τιμή μου να με επιλέγουν. Έπειτα, έρχομαι σε επαφή με τους δημιουργούς για να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να γνωρίσω το προϊόν και γενικότερα να γνωριστούμε. Είναι προφανές, πως δεν ταιριάζουμε με όλους. Έτσι, όταν καταλάβω ότι με κάποιο brand έχουμε διαφορετική οπτική, τους εξηγώ ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με πλησιάζουν νέα brands και σχεδιαστές και προσπαθώ να τους στηρίζω όσο περισσότερο γίνεται. Δεν ξέρω, αν μπορώ να ονοματίσω μια κορυφαία συνεργασία, σίγουρα όμως υπάρχουν τεράστιες εταιρίες εκεί έξω που θα χαιρόμουν να δω μηνύματα τους. Όμως ο στόχος μου είναι να κάνω μικρά βήματα κάθε φορά.

Φωτογραφία: 'Εκτορας Νικολάκης POV studio

Make up: Inglot Greece team με προϊόντα Inglot 

Hair: Μάρτα by Yianni Hair Spa

Styling: Αλίκη Σιάμκουρη 

Σκουλαρίκια, Αccessorize | Τοπ Marella, Dil Fashion Group

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Don't Miss: The #glowmewithinglot Project

Κάντε search με το hashtag: #glowmewithinglot για επιπλέον υλικό από τη φωτογράφιση.

Follow: Glow Magazine's Instagram Page 

Follow: Inglot's-Greece Instagram Page

Follow: Iris Mpas