fbpixel

Search icon
Search
Νέος κορονοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε
HEALTH

Νέος κορονοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Παγκόσμια αγωνία έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου είδους κορονοϊού, πατρίδα του οποίου φέρεται να είναι η πόλη Ουχάν της Κίνας. Στον 2019-nCov χρεώνονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, καθώς και εκατοντάδες θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια επιδημία, της όποιας η απειλή έχει ενεργοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Ουχάν, πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος εντείνει ελέγχους και θεσπίζει μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η Μαρία Tεκίδου, Μαιευτήρας-Χειρούργος-Γυναικολόγος, Καθηγήτρια στον Τομέα Υγείας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Θεσσαλονίκης, εξηγεί τα συμπτώματα του κορονοϊού, τα μέτρα πρόληψης που χρειάζεται και πολλές ακόμη πληροφορίες σχετικά με τον ιό. 

Τα συμπτώματα του κορονοϊού 

Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν σύμφωνα με το CDC-Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, είναι αυτοί που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι. Ο νέος κορονοϊός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ό,τι τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, γεγονός σημαίνει πως όσοι πιθανότατα έχουν εκτεθεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα.

Τα συμπτώματα προσομοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα παρακολουθώντας τις εξελίξεις εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες που ταξιδεύουν καθώς επίσης έχουν σχεδιαστεί μέτρα πρόληψης και πρωτόκολλα αντιμετώπισης σε περίπτωση εμφάνισης του ιού. 

Σπούδασε Νοσηλευτική και άλλα 12 επαγγέλματα του κλάδου Υγείας στο κορυφαίο ΙΕΚ Παραϊατρικών Επαγγελμάτων. 

shutterstock-1630142419.jpg

Μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού

Ο 2019-nCov μεταδίδεται μέσω του αέρα από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένων επιφανειών και γι αυτό δίνεται ιδιαίτερη βάση σε προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς που περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς και ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Ακόμη συστήνεται παραμονή κατ' οίκον ή αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και θα πρέπει να υποβάλλεται σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον πρέπει να αποφεύγονται στενές επαφές, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει τέτοιου είδους συμπτώματα. Σε βήχα ή φτέρνισμα, απαιτείται κάλυψη της μύτης και του στόματος. Συνίσταται ακόμα η χρήση αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό. Τέλος, σκόπιμος είναι και ο συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.

shutterstock-1121660696.jpg

Προσοχή στην παραπληροφόρηση

Η θεραπεία για την ώρα βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων καθώς καμία αντιική θεραπεία και κανένα εμβόλιο δεν έχουν κοινοποιηθεί. Παρόλα αυτά σύσσωμη η Ιατρική κοινότητα μελετά τα χαρακτηριστικά του ιού έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης την ώρα που ο νέος κορονοϊός συνεχίζει τη επέλαση του από την Ανατολή προς τη Δύση. Καθώς όμως είναι αρκετά τα όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για το νέο κορονοϊό, το διαδίκτυο αποτελεί ένα τεράστιο πεδίο διάδοσης πληροφοριών, οι οποίες πολλές φορές είναι μη επιβεβαιωμένες. Οι πολίτες καλό είναι να αναζητούν πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως οι κρατικές αρχές κάθε χώρας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανακοινώνει καθημερινά την εξέλιξη των κρουσμάτων, και να αποφεύγουν να αναμεταδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακριβείς πληροφορίες ή πλαστές φωτογραφίες που μπορεί να σπείρουν φόβο και πανικό.

Ενδιαφέρεσαι για επαγγέλματα του κλάδου Υγείας;

Μέσα από υψηλού επιπέδου σπουδές απόκτησε εξειδικευμένες γνώσεις και βρες μια θέση στον αναβαθμισμένο χώρο της ιατρικής φροντίδας, στο μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας.