fbpixel

Search icon
Search
The end of an era: Ο Roger Federer βάζει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα
PEOPLE & MOMENTS

The end of an era: Ο Roger Federer βάζει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα

Το τέλος ενός μύθου που έγραψε τη δική του ιστορία


Υπάρχουν αθλητές που ξεχωρίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, που προσφέρουν θέαμα, που έχουν ταλέντο, αλλά έξω από αυτόν, «σβήνουν». Υπάρχουν -όμως- κι αυτοί που εκτός από αθλητικά προσόντα, έχουν και μία σπουδαία προσωπικότητα, είναι ηγέτες, αποτελούν πηγή έμπνευσης. Αναμφίβολα, σε αυτή την κατηγορία ανήκε, ανήκει και θα ανήκει ο Roger Federer. Ο Ελβετός, έγραψε τη δική του ιστορία στο τένις με χρυσά γράμματα, επί σειρά ετών μας χάρισε αμέτρητες στιγμές και τώρα, αποφάσισε να βάλει ένα οριστικό τέλος στην τεράστια, στην απίστευτη καριέρα του. Ο «βασιλιάς» κλήθηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση, αλλά το έκανε με καθαρό μυαλό κι αξιοπρέπεια κι εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία βαθιά υπόκλιση σε έναν σπουδαίο άνθρωπο!

Αλλάζει ο κόσμος του τένις!

Το μεγάλο φινάλε

«Δούλεψα σκληρά για να επιστρέψω σε πλήρη ανταγωνιστική φόρμα, αλλά γνωρίζω τα όρια του σώματός μου και το μήνυμά του τον τελευταίο καιρό είναι ξεκάθαρο. Είμαι 41 ετών. Έχω παίξει πάνω από 1.500 αγώνες σε 24 χρόνια. Το τένις μου έχει φερθεί με περισσότερη γενναιοδωρία από όση θα ονειρευόμουν και τώρα ήρθε η ώρα να αναγνωρίσω πότε είναι η ώρα να ολοκληρώσω την επαγγελματική μου καριέρα. Το Laver Cup την επόμενη εβδομάδα θα είναι το τελευταίο μου ATP event. Θα παίξω κι άλλο τένις στο μέλλον, απλά δε θα είναι σε Grand Slams ή στο tour. Όταν άρχισε η αγάπη μου για το τένις ήμουν ένα ballo boy στη Βασιλεία. Έβλεπα τους παίκτες με θαυμασμό. Ήταν σαν γίγαντες μπροστά μου και άρχισα να ονειρεύομαι. Τα όνειρα με έκαναν να δουλέψω πιο σκληρά και να αρχίσω να πιστεύω στον εαυτό μου. Η επιτυχία μού έδωσε αυτοπεποίθηση και ήμουν πια στον δρόμο για το πιο απίθανο ταξίδι που κράτησε μέχρι σήμερα. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους βοήθησαν ένα νεαρό ball kid από την Ελβετία να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του στα social media ο Roger Federer.


Με αυτόν τον τρόπο, ο Ελβετός ανακοίνωσε αυτό που αρνούμασταν όλοι, είτε ήμασταν fans του είτε όχι, να παραδεχθούμε. Το σώμα του, του έδειχνε εδώ και καιρό πως κάτι έπρεπε να αλλάξει και το άκουσε. Έβαλε τέλος στην καριέρα του. Σε μία καριέρα γεμάτη με στιγμές, με συναισθήματα, με τεράστιες επιτυχίες και φυσικά, με αποτυχίες που πάντα τον έκαναν πιο δυνατό. Όλα τα αντιμετώπιζε με απίστευτη αξιοπρέπεια κι αυτό κάνει και τώρα. Απευθύνθηκε σε όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους τον αγαπούν και τον στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια και μίλησε ξεκάθαρα. Ανακοίνωσε πως έφτασε η ώρα για το μεγάλο φινάλε. Δεν είναι εύκολη απόφαση, είναι ίσως από τις πιο δύσκολες στην καριέρα ενός top αθλητή. Μετά τη Serena Williams, ο Roger Federer κάνει ένα step back κι όλα όσα γνωρίζαμε για το τένις, αλλάζουν. Ολοκληρώνει την καριέρα του με 103 τίτλους, μεταξύ των οποίων 20 Grand Slams (6 Australian Open, 1 Roland Garros, 8 Wimbledon, 5 US Open), ενώ κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και το χρυσό στο διπλό του Πεκίνο με παρτενέρ τον Stanislas Wawrinka. Υπήρξε για πολύ μεγάλο διάστημα στο Νο1 του ταμπλό και για πολλούς, αποτέλεσε τον κορυφαίο. Ακόμη και για τον «βασιλιά» έφτασε το τέλος...

shutterstock-1495412375.jpg

Θαυμασμός για έναν σπουδαίο άνθρωπο!

Είχαμε την τύχη να ζήσουμε αμέτρητες μονομαχίες του με κορυφαίους τενίστες. Με τον Rafael Nadal, με τον Novak Djokovic και με πολλούς άλλους, στα μεγάλα Grand Slams, βιώσαμε μοναδικές στιγμές. Ο Roger Federer δεν ήταν απλά ένας τενίστας, ήταν το ίδιο το τένις και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όλοι τον αποχαιρετούν με έντονο, με συγκινητικό τρόπο. «Αγαπητέ Roger, φίλε μου και ανταγωνιστή μου. Ευχόμουν αυτή η μέρα να μην έρθει ποτέ. Είναι μια θλιβερή μέρα για μένα προσωπικά και για τον κόσμο των sports σε όλο τον κόσμο. Στο έχω πει όταν μιλούσαμε και τώρα είμαστε εδώ. Ήταν μια ευχαρίστηση, αλλά και τιμή κι απόλαυση να μοιραστώ όλα αυτά τα χρόνια μαζί σου, το να ζήσω όλες αυτές τις απίστευτες στιγμές εντός και εκτός court. Θα έχουμε πολλές περισσότερες στιγμές να μοιραστούμε στο μέλλον και πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί, το ξέρουμε αυτό. Για τώρα, σου εύχομαι κάθε ευτυχία με τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, να απολαμβάνεις ό,τι είναι μπροστά. Τα λέμε στο Λονδίνο, στο Laver Cup», ανέφερε ο Rafael Nadal. Άλλος ένας σπουδαίος τενίστας. Κατά γενική ομολογία ήταν κι είναι οι δύο κορυφαίοι. Διαφορετικό στιλ, διαφορετικές κινήσεις, ίδιο πάθος, ίδια ηγετική αύρα. Αν μπορεί να μοιραστεί η λέξη GOAT στα δύο, τότε θα γίνει μόνο γι' αυτούς!


Το δικό της μήνυμα, έστειλε κι η Serena Williams, η κορυφαία τενίστρια ever, που κι αυτή πήρε την απόφαση να βάλει ένα τέλος στην καριέρα της, καλωσορίζοντάς τον στο club: «Ήθελα να βρω τον τέλειο τρόπο να το πω αυτό, γιατί τελείωσες το παιχνίδι τόσο κομψά. Έγινε τέλεια, όπως και η καριέρα σου. Σε χειροκροτώ και ανυπομονώ για ό,τι κάνεις στο μέλλον. Καλώς ήλθες στο κλαμπ των... συνταξιούχων. Και σε ευχαριστώ που είσαι ο Roger Federer», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα. Αν δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη επιτυχία του, τότε ποια είναι; Όσους τίτλους κι αν κατέκτησε, όσα ρεκόρ κι αν κατέρριψε, όσα κι αν πέτυχε, τίποτα δε συγκρίνεται με όλη αυτή την αγάπη, με όλη την αναγνώριση. Ο κόσμος του τένις αλλάζει κι είναι ξεκάθαρο πως και για τον Rafael Nadal, πλησιάζει το φινάλε, αλλά είναι σίγουρο πως για πάντα θα θυμόμαστε όλες τις στιγμές που μας χάρισαν, τις συγκινήσεις, τις μονομαχίες. 


Το συγκινητικό πρωτοσέλιδο της θρυλικής εφημερίδας L' Equipe και το φοβερό «God save the King», είναι ο ιδανικός επίλογος σε μία σπουδαία καριέρα...