fbpixel

Search icon
Search
Serena Williams: Γιατί οφείλουμε να ακούσουμε όσα έχει να πει
LIFE & CAREER

Serena Williams: Γιατί οφείλουμε να ακούσουμε όσα έχει να πει

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια που έχει στην κατοχή της 23 τίτλους Grand Slam


Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στο γυναικείο τένις είναι ραγδαίες, με βασικά παραδείγματα τις αντιδράσεις οι οποίες έχουν προκληθεί στο U.S. Open σχετικά με τη διαφορά βάρους της μπάλας που χρησιμοποιείται στους αγώνες μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης με την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης της Serena Williams. H Αμερικανίδα πρωταθλήτρια έχει καταφέρει να παραμείνει στη νούμερο ένα θέση της κατάταξης της Women’s Tennis Association (WTA) για 319 εβδομάδες -οι 186 εκ των οποίων συνεχόμενες- και έχει στην κατοχή της 23 τίτλους Grand Slam, ενώ είναι και η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα αθλήτρια όλων των εποχών. Ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της αναφορικά με την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τον χώρο του τένις, οι αντιδράσεις άρχισαν να ποικίλουν. Η ίδια, μέσα από τη συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue μοιράζεται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το σκεπτικό πίσω από τη σημαντική της απόφαση, τους προβληματισμούς της σχετικά με τις «ταμπέλες» και τα στερεότυπα στη σημερινή εποχή, αλλά και τις νέες προοπτικές και τα σχέδιά της για το μέλλον που αποτελούν πηγή έμπνευσης, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και για μία τόσο επιτυχημένη πρωταθλήτρια, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της εξέλιξης.

Αποστρατεία ή εξέλιξη;

shutterstock-482820835.jpg

Όπως μοιράζεται η ίδια, για τη Williams η λέξη συνταξιοδότηση χαρακτηρίζεται από μία αρκετά αρνητική χροιά, γι’ αυτό και η ίδια προτιμά την εξέλιξη. Επιλέγει να δει αυτήν τη μεταβατική περίοδο της ζωής της ως αυτό που πραγματικά είναι: μια μεταβατική περίοδος από την αφοσίωση στον πρωταθλητισμό και το τένις, στην αφοσίωση στην εταιρεία της και την οικογένειά της. Παρόλα αυτά, η ίδια εκμυστηρεύεται ότι η απόσυρσή της από το άθλημα είναι θέμα ταμπού στις συζητήσεις με τα δικά της άτομα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συζήτησή του θα το καταστήσει αυτομάτως πραγματικότητα, μία εξέλιξη για την οποία η ίδια βρίσκεται σε δίλημμα. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα είμαι ειλικρινής. Δεν βρίσκω ευτυχία σε αυτό το ζήτημα, νιώθω πολύ πόνο. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που θα μπορούσα να φανταστώ. Μισώ το ότι πρέπει να βρίσκομαι σε αυτό το δίλημμα, είμαι διχασμένη: Δεν θέλω να τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα είμαι έτοιμη για το επόμενο στάδιο.». Στο σημείο αυτό τίθεται ένα εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα: Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει μία γυναίκα την πορεία της, επαγγελματική ή μη, χωρίς να αντιμετωπιστεί ως αμφιλεγόμενο θέμα, τόσο από τον περίγυρό της, όσο και από τον ίδιο της τον εαυτό, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων τα οποία ενδέχεται να έχουν εντυπωθεί στην ψυχοσύνθεσή της;

Ο ρόλος της μητέρας και της businesswoman

shutterstock-2189655895.jpg

Η Williams μοιράζεται επίσης τη σημασία της παρουσίας της στην καθημερινότητα της μικρής της κόρης, Olympia, βρίσκοντας πάντα τρόπους και λύσεις έτσι ώστε να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, παρά το γεμάτο πρόγραμμά της. Στην πρόσφατη συνέντευξή της, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μία περίοδο ανάρρωσης από τραυματισμό κατά την οποία πέρασε λίγο παραπάνω χρόνο μαζί της, ο οποίος είχε μεγάλη σημασία και για τις δυο τους: «Το περασμένο έτος, καθώς ανάρρωνα από έναν τραυματισμό, κατάφερνα να την πάρω από το σχολείο τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα και πάντα ανυπομονούσα να δω την ενθουσιασμένη έκφρασή της καθώς έβγαινε από το κτίριο και θα με έβλεπε που την περίμενα. Μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, η Olympia έχει περάσει μόνο ένα ολόκληρο 24ωρο μακριά μου.» Όπως συνεχίζει, ανυπομονεί να δει την κόρη της να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, καθώς επίσης να της διδάξει πολλά πράγματα, όπως έκανε η μητέρα της σε εκείνη.

3-QG7SW.jpg

Πέρα από την οικογένειά της, η Serena Ventures έχει πλέον την αμέριστη προσοχή της. Συστήνοντας την, τήν ορίζει ως μία inclusive for everyone εταιρεία, η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε επενδύσεις σε ιδέες και προϊόντα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η γέννηση της ιδέας της Serena Ventures, καθώς δημιουργήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο (98%) των επενδυτικών κεφαλαίων διανέμεται σε άνδρες, επομένως, η ίδια κατανόησε την αναγκαιότητα της προσφοράς από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς όπως επισημαίνει η ίδια: «Κατάλαβα κάπως τότε και εκεί ότι κάποιος που μου μοιάζει πρέπει να αρχίσει να γράφει τις μεγάλες επιταγές. Μερικές φορές το όμοιο προσελκύει το όμοιο. Οι άντρες γράφουν αυτές τις μεγάλες επιταγές ο ένας στον άλλον, και για να το αλλάξουμε αυτό, περισσότεροι άνθρωποι που μοιάζουν με εμένα πρέπει να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, δίνοντας χρήματα πίσω στον εαυτό τους.» Η Serena καθίσταται, λοιπόν, ακόμη ένα λαμπρό παράδειγμα του σύγχρονου επιτυχημένου multitasking στην καθημερινότητα των γυναικών, αψηφώντας τον ευτυχώς όλο και λιγότερο ανδροκρατούμενο χώρο των επιχειρήσεων και δείχνοντας τον δρόμο για το “women support women” και, εν γένει, το empowerment της γυναίκας εν έτει 2022. Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους οφείλουμε να ακούσουμε όσα έχει να πει η παγκόσμια πρωταθλήτρια, businesswoman, φιλάνθρωπος και μητέρα.