fbpixel

Search icon
Search
The Ellinikon Project: Οι Sunday Times κάνουν focus στην Αθήνα και μιλούν για μία νέα έξυπνη πόλη
DESIGN

The Ellinikon Project: Οι Sunday Times κάνουν focus στην Αθήνα και μιλούν για μία νέα έξυπνη πόλη

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο!


Βρίσκεται σε μία μαγευτική τοποθεσία στον Υμηττό και τις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας και θεωρείται αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το The Ellinikon είναι το big project της Ελλάδας και σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, τα 6.200.000 τ.μ. του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου θα μεταμορφωθούν σε ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα αποτελείται από πολλές ξεχωριστές κοινότητες, με την καθεμία από αυτές να έχει το δικό της χαρακτήρα. 

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, με πολύ μεγάλη αξία και σημασία για όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο την Αθήνα και τώρα, οι Sunday Times έρχονται να ρίξουν ακόμη περισσότερο... φως και να προσθέσουν extra λάμψη σε αυτό, σημειώνοντας πως το παλιό αεροδρόμιο μετατρέπεται σε μία έξυπνη πόλη.

Τα φώτα στην ελληνική πρωτεύουσα!

The big project

2-qSofn.jpg

«Μόλις οχτώ χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, ένα φουτουριστικό σχέδιο για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής παίρνει σάρκα και οστά». Έτσι ξεκινάει το μεγάλο αφιέρωμα των Sunday Times για το Ελληνικό και το τεράστιο project, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τίτλο: «Πώς η Αθήνα μετατρέπει το εγκαταλειμμένο της αεροδρόμιο σε μια έξυπνη πόλη». Η Ελλάδα παίζει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, η Αθήνα αποκτά τη λάμψη που της αξίζει και το τεράστιο έργο μαγνητίζει τα βλέμματα. Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες, μιλούν για κάτι σπουδαίο που θα αλλάξει όσα γνωρίζαμε για την πρωτεύουσα, για κάτι μεγαλειώδες που θα αναδείξει με τον πιο ιδανικό τρόπο την ομορφιά συνολικά όλης αυτής της περιοχής και θα αυξήσει τις μετοχές της. Το Ελληνικό θα αποτελεί πόλο έλξης για τους visitors που θα καταφθάνουν στην Αθήνα, ενώ για τους locals θα είναι ο απόλυτος προορισμός, για ένα σύντομο break στη διάρκεια της ημέρας.

«Στο κέντρο του The Ellinikon θα βρίσκεται το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα έχει έκταση 2.000 στρέμματα και θα καταλαμβάνει το 1/3 του συνολικού οικοπέδου. Η έκταση που θα είναι διπλάσια από εκείνη του Hyde Park στο Λονδίνο θα αποτελέσει την καρδιά μιας νέας πόλης των 15 λεπτών στα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένας κάτοικος, από καταστήματα και γραφεία έως σχολεία και νοσοκομεία, δε θα απέχουν πάνω από 15 λεπτά περπάτημα από το κέντρο του πάρκου, μειώνοντας την ανάγκη για αυτοκίνητα. Μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατόδρομοι μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων θα κατασκευαστούν στην περιοχή μαζί με μια νέα γραμμή τραμ που θα τη συνδέει με δύο κοντινούς σταθμούς του μετρό», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο αφιέρωμά τους οι Sunday Times. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή και το συγκεκριμένο έργο, σηματοδοτεί κάτι νέο, κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο, που θα αναδείξει την ομορφιά της και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα. 

Η Αθήνα κάνει ένα step μπροστά

3-98mbL.jpg

Ο Riviera Tower θα αποτελεί πόλο έλξης όταν το project θα αποκτήσει σάρκα και οστά, καθώς πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα 200 διαμερισμάτων με θέα στο πάρκο και την ακτή, το οποίο θα καλύπτεται από πλούσιο πράσινο, που φέρει την υπογραφή του βρετανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners. Ψηλά δέντρα και φυτά αναμένεται να τοποθετηθούν στο εξωτερικό του, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης για χρήση κλιματισμού κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ενώ ο πύργος θα αποτελείται από δύο κτίρια που συνδέονται με μια σειρά από κάθετους κήπους, βεράντες και πισίνες. «Μετατρέπουμε ένα μέρος που αποτελείται κατά 70% από τσιμέντο σε ένα μέρος που θα είναι κατά 70% πράσινο», ανέφερε μιλώντας στους Sunday Times, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση της έκτασης, συνεχίζοντας: «Είμαστε τυχεροί, διότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την έξυπνη πόλη από το μηδέν. Στην περίπτωσή μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε καλώδια και αισθητήρες οπτικών ινών παντού προτού καν προχωρήσουμε στην οδόστρωση».

«Το πάρκο θα έχει 31.287 δέντρα που θα εκπροσωπούν 86 ενδημικά είδη στην Ελλάδα, καθώς και εκατομμύρια φυτά σχεδιασμένα για να αντεπεξέρχονται σε θερμά και ξηρά κλίματα. Μια πρώην αθλητική εγκατάσταση καγιάκ που χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετατρέπεται σε λίμνη έκτασης 15 στρεμμάτων που θα συμβάλλει στην αποθήκευση των πλεοναζόντων ομβρίων υδάτων. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί μια τόσο μεγάλη έκταση γης σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ακόμα πιο σπάνιο να δοθεί το ένα τρίτο αυτής της έκτασης σε χώρους πρασίνου. Ωστόσο, παρόλο που τα σχέδια για αυτό το γιγαντιαίο πάρκο καταστρώνονταν επί σειρά ετών, η κατασκευή του συμβαδίζει με τη στροφή που σημειώνεται σε σχέση με τις εκτάσεις γης σε ΗΠΑ και Ευρώπη», συμπληρώνουν οι Sunday Times. Η πόλη του μέλλοντος εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλων μας και η Αθήνα ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, που είναι πιο λαμπερή, είναι πιο αισιόδοξη κι άπαντες την περιμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο για έναν πολύ καλό λόγο κι αυτό, είναι από μόνο του αρκετό!