fbpixel

Search icon
Search
Τhe Big Question: Τελικά επιτρέπεται το φυστικοβούτυρο σε μια ισορροπημένη διατροφή;
WELLNESS

Τhe Big Question: Τελικά επιτρέπεται το φυστικοβούτυρο σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Απολαύστε υπεύθυνα το αγαπημένο σας snack


Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Αμερικανών. Σε τέτοιο βαθμό όπου σύμφωνα με το National Peanut Board, ένα βάζο με φυστικοβούτυρο μπορεί να βρεθεί σε πάνω από το 90% των νοικοκυριών των ΗΠΑ. Με την αγορά του να επεκτείνεται, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και στη χώρα μας και με τους εναλλακτικούς τρόπους απόλαυσης που προσφέρει, έχει γίνει -πλέον- καθημερινότητα. Μπορείτε να το απολαύσετε με μια φέτα ψωμί, με μια μπανάνα, να κάνετε vegan παγωτό ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέστε αν μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε και είμαστε βέβαιες πως μόλις τα διαβάσετε θα πείτε «ναι» σε μια κουταλιά από αυτό το πεντανόστιμο spread.
peanut-butter-diatrofi-3.jpg

Μια άγνωστη πληροφορία

Είναι όσπριο. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται το φυστίκι δεν αποτελεί ξηρό καρπό. Με την ιστορία του να ξεκινάει περίπου πριν 300 χρόνια, μπορείτε πλέον να το απολαύσετε σε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές. Μάλιστα, το γεγονός πως συνδυάζεται υπέροχα με πολλές γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια ή και κανέλα το κάνουν Νο 1 επιλογή σε πολλά snacks.

Τα θρεπτικά συστατικά

Αν και οι περισσότεροι επιμένουν στα λιπαρά του, η αλήθεια είναι πως το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Πιο συγκεκριμένα, σε μόλις δύο κουταλιές της σούπας, θα βρείτε 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια ινών. Ακόμη και μια μικρή μερίδα περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης το μαγγάνιο, η νιασίνη, η βιταμίνη Ε, το μαγνησίο και ο φώσφορος.

peanut-butter-diatrofi-2.jpg

Εδώ είναι 3 εξαιρετικοί λόγοι για να φάτε τα φυστίκια:

  • Τα φυστίκια είναι μια υγιής φυτική πρωτεΐνη αφού η περιεκτικότητά τους είναι περίπου το 22-30% των συνολικών θερμίδων. Αυτό καθιστά το φυστικοβούτυρο μια εξαιρετική πηγή για όλους όσους επιθυμείτε να αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα.
  • Έχουν σύνθετους υδατάνθρακες και ίνες κάτι το οποίο σημαίνει πως κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη. Έτσι, βοηθούν στο να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα σας. Οι φυτικές ίνες από την άλλη, σας βοηθήσουν να αισθανθείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χορτάτοι.
  • Τα φιστίκια έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στην Ανταρκτική, να πετάξουν στο διάστημα και να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη του υποσιτισμού σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Αυτά συμβαίνουν καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή μόνο όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Αυτό καθώς δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν διακόσιες θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων άνω των 15 γραμμαρίων λίπους. Έτσι, εάν χρησιμοποιείται ως βασικό φαγητό, το φυστικοβούτυρο δε θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

4 οφέλη για την υγεία σας

peanut-butter-diatrofi-1.jpg
  • Έχoυν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά: Στην πραγματικότητα, έχουν τόσο πολλά αντιοξειδωτικά όσο και πολλά φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα σας να εξουδετερώσει το οξειδωτικό stress που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες. Η ρεσβερατρόλη που περιέχουν βοηθά σε αυτό.
  • Ενισχύουν την καρδιά σας: Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φιστικιών και ξηρών καρπών στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ περίπου 72.000 Ευρωπαίων και Αφρικανών Αμερικανών χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Διαπίστωσαν ότι εκείνα τα άτομα που έτρωγαν τα περισσότερα φιστίκια είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά και από καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικότερα.
  • Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου: Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, τα φυστίκια είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Μια μελέτη του 2018 στο Nutrition Journal εξέτασε την κατανάλωση φυστικιών, κουκουναριών και αμυγδάλων μεταξύ 923 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών (τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα) συσχετίστηκε έντονα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Διατηρούν τον εγκέφαλό σας υγιή: Eίναι πλούσια σε ακόρεστα λiπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συστατικά που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνώσης, της μνήμης και της ανάκλησης πληροφοριών.