Θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης, που μεσουρανεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας κι αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής - του Κυριάκου Κρόκου - που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Κι όμως, το εστιατόριο Β. που «κρύβεται» στο εσωτερικό του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Τρίτης Σεπτεμβρίου 2, κλείνει τις πόρτες του οριστικά και κάπως έτσι, μαζί του, κλείνει κι ένα τεράστιο κεφάλαιο για ολόκληρη την πόλη, με τα ερωτηματικά γι' αυτό το επόμενο βήμα να είναι -δικαίως- αρκετά...
Πώς φτάσαμε στο τέλος εποχής;
Ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, μας αποχαιρετά και κλείνει οριστικά τις πόρτες του. Το απαράμιλλο έργο δημόσιας αρχιτεκτονικής του Κυριάκου Κρόκου, το θρυλικό B. θα δώσει τη θέση του σε γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού, μετά από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Χώρων -ΟΔΑΠ πρώην ΤΑΠΑ- του υπουργείου Πολιτισμού. Το πρώτο εστιατόριο υψηλού γαστρονομικού επιπέδου, που άνοιξε το δρόμο και για άλλα μεγάλα Μουσεία της Αθήνας, όπως το Μπενάκη ή το Μουσείο της Ακρόπολης κι αποτέλεσε ορόσημο για τη Θεσσσαλονίκη κι όχι μόνο, ολοκλήρωσε τη λειτουργία του εντελώς ξαφνικά, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.
Δεν επρόκειτο απλά για ένα εστιατόριο σαν όλα τα άλλα, δεν επρόκειτο απλά για έναν γαστρονομικό παράδεισο, που έμοιαζε ιδανικός προορισμός για καφέ ή ένα γεύμα. Το "Β" οδήγησε τη γαστρονομική σκηνή της πόλης, τόσο σε γευστικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο, ένα βήμα παραπέρα. Με την κοσμοπολίτικη του αύρα και τη διακριτική πολυτέλεια θα μπορούσε να βρίσκεται άνετα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μητρόπολη. Αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες, που έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία σε μία από τις πιο καλόγουστες αυλές της πόλης και όχι μόνο.
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον προορισμό όσων λάτρευαν το καλό φαγητό και την σύγχρονη πολυτέλεια κι όσοι είχαν γνωρίσει από κοντά αυτό το μέρος, συμφωνούν πως πρόκειται για μία εξέλιξη πολύ-πολύ δυσάρεστη. Την ώρα που τα ανάλογα εστιατόρια στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας συνεχίζουν τη λειτουργία τους, η πόλη μας αποχαιρετά ένα εστιατορικό κόσμημα με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική αξία, που άνοιξε το δρόμο για πολλά άλλα. Κρίμα, πολύ κρίμα...
Η γυναίκα που έγραψε τη δική της ιστορία στη Θεσσαλονίκη
Με γνώμονα -πάντα- την υψηλή αισθητική στη διακόσμηση και την γαστρονομία, το Β. συνδύαζε ανέκαθεν τις εκλεκτές γεύσεις με τις πιο γνωστές -και μη- ετικέτες κρασιών, καθώς και μια σειρά άψογων cocktails και ποτών, ενώ το πρόσωπο που βρισκόταν επί σειρά ετών πίσω από όλα αυτά, ήταν η Χρύσα Κονιόρδου. Πρόκειται για μία γυναίκα με όραμα, με θέληση, με πάθος και με αγάπη για αυτό που κάνει, που άλλαξε την κοινωνική ζωή της πόλης και μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με αυτήν, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Η ίδια, μαζί με συνεργάτες της chef, υποδέχεται κάθε εποχή με μία νέα, ξεχωριστή, αλλά και προσιτή κάρτα για όλες τις ώρες της ημέρας, που βασίζεται στις καθαρές μεσογειακές γεύσεις με κάποιες νότες από γαλλική και ιταλική κουζίνα, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να βιώσουν μία μαγική εμπειρία κι ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι, μέσα από πλούσιες γεύσεις και μεθυστικά αρώματα.
Συνομιλώντας μαζί της, η ίδια δεν έκρυψε τη βαθιά της θλίψη για τα τελευταία γεγονότα. «Όλα αυτά σημαίνουν πολλά για εμένα, διότι εδώ και 20 χρόνια κρατάω το "Β" στην πρώτη γραμμή. Ειλικρινά, έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια να αποτρέψω το τέλος του, χωρίς όμως να καταφέρω τίποτα.»
«Το "Β" ξεκίνησε το 2004 με τους Ολυμπιακούς. Ήταν δικό μου όνειρο να το μετατρέψω έτσι όπως ήθελα, γιατί αρχικά το παρέλαβα ως ένα απρόσιτο κυλικείο μουσείου με καμία ηχομόνωση. Με την ομάδα μου το αλλάξαμε τελείως και δημιουργήσαμε ένα αληθινό «κόσμημα». Απογοητεύομαι που ο υπέροχος αυτός χώρος που εμπνευστήκαμε θα παραμείνει ίδιος - ακόμα και η επιγραφή - αλλά τώρα θα προσφέρει light μεσημεριανά... Τα 24 άτομα προσωπικό που έχουν δώσει την ψυχή τους για το "Β" θα μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Είναι πολύ άδικο όλο αυτό, γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη έχει αντιδράσει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε σε ένα θαύμα!»
Η Χρύσα Κονιόρδου αποτέλεσε μια γυναίκα-πρότυπο, που θέλησε ν' αλλάξει όσα γνωρίζαμε και να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία fine dining εστιατορίων στα μεγάλα μουσεία της Ελλάδας, με τη μεγάλη εμπειρία της στο χώρο του catering να αποτελεί οδηγό. Είναι μία γυναίκα που οραματίστηκε κάτι μεγάλο, κάτι σπουδαίο και μέσα από μεθοδική και σκληρή δουλειά, το είδε να πραγματοποιείται, να παίρνει σάρκα και οστά. Παρά το γεγονός -ωστόσο- ότι τα κατάφερε, τώρα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καλείται να κλείσει ένα τεράστιο και πολύ σπουδαίο κεφάλαιο για τη δική της ζωή, αλλά συνολικά για τη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή όπου η πόλη πραγματικά έχει ανάγκη από τέτοιες παρουσίες.