fbpixel

Search icon
Search
Tanning Time! Πώς να μαυρίσετε χωρίς να βλάψετε το δέρμα σας
FACE & BODY

Tanning Time! Πώς να μαυρίσετε χωρίς να βλάψετε το δέρμα σας

Τα tips που θα χρειαστείτε για να πετύχετε ένα ηλιοκαμένο μαύρισμα με ασφαλή τρόπο


Το μαυρισμένο και ηλιοκαμένο δέρμα αποτελεί κύριο στόχο όλων μας κάθε καλοκαίρι. Πέρα από την sun-kissed και εξωτική εμφάνιση που δημιουργεί στο δέρμα, το φως του ήλιου που δεχόμαστε μέσω της ηλιοθεραπείας στις παραλίες μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεροτονίνης μας. Και όχι μόνο αυτό, αφού παράγει βιταμίνη D, η οποία είναι καλή για τα οστά, τα δόντια, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Ωστόσο, όλα αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πρόωρη γήρανση και τους κινδύνους καρκίνου του δέρματος που συμβαδίζουν με την έκθεση στον ήλιο. Έτσι, ενώ όλοι μας λατρεύουμε την ηλιοκαμένη λάμψη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το μαύρισμα είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι βλάβης του δέρματος και ότι η επιπλέον παραγωγή μελανίνης είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας για να σας προστατεύσει από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο.

img-5370.jpg

Γι' αυτό έχουμε συγκεντρώσει μερικά tips που θα σας επιτρέψουν να μαυρίσετε, προστατεύοντας ταυτόχρονα το σώμα μας από τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου!

1. Εφαρμόστε το σωστό αντηλιακό

Μην βασίζεστε μόνο στον δείκτη προστασίας. Στο μπουκάλι πρέπει να αναζητήσετε τον όρο "ευρέως φάσματος", που σημαίνει ότι θα σας προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA (γήρανση) όσο και από τις ακτίνες UVB (κάψιμο). Επίσης, γυρίστε το μπουκάλι για να δείτε τη βαθμολογία των αστέρων UVA. Αυτές υποδεικνύουν την αξιολόγηση SPF και μπορεί να κυμαίνονται από 1 αστέρι (ελάχιστη προστασία) έως 5 αστέρια (υπερπροστασία).

2. Γνωρίστε το χρόνο μαυρίσματός σας

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το δέρμα σας φτάνει σε ένα οριακό σημείο μαυρίσματος όταν φυσικά δεν μπορεί να παράγει άλλη μελανίνη, οπότε δεν έχει νόημα να κάνετε ηλιοθεραπεία όλη μέρα δίπλα στην πισίνα. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις δύο με τρεις ώρες ή και λίγο λιγότερο αν έχετε αρκετά ανοιχτόχρωμα δέρμα.

img-5375.JPG

3. Αντικαταστήστε τις κρέμες που "επιταχύνουν το μαύρισμα" με τροφές φιλικές προς τον ήλιο

Σχεδόν τίποτα από όσα εφαρμόζετε στο δέρμα σας δεν μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή μελανίνης, της προστατευτικής σκούρας χρωστικής του δέρματος. Ορισμένες τροφές όμως, είναι γνωστό ότι αυξάνουν το λυκοπένιο, το δικό του SPF του δέρματος. Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, μπορεί να ενισχύσει την προστασία σας από τον ήλιο κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 33%.

img-5374.JPG

4. Μην αναμειγνύετε το ψεύτικο μαύρισμα με SPF

Μπορεί να φαίνεται υπέροχη ιδέα να συνδυάσετε το fake tan και το SPF σας σε ένα, αλλά σας προειδοποιούμε, το συστατικό στο fake tan (DHA) προκαλεί τη διάσπαση του SPF. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαυρίσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έκθεση στον ήλιο, καθώς η εφαρμογή SPF πάνω από ένα φρέσκο μαύρισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διάσπαση της φόρμουλας.

img-5371.JPG

5. Έλεγχος χρόνου

Ο ήλιος είναι πιο ζεστός μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εκείνες τις ώρες και κάνετε τακτικά διαλείμματα, μαζί με το να καλύπτεστε και να αναζητάτε σκιά. Πρέπει επίσης, να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας κάθε δύο ώρες, ανεξάρτητα από το αν έχετε κολυμπήσει ή όχι, ειδικά αυτές τις ώρες.