fbpixel

Search icon
Search
Τα βιβλία διακεκριμένων επιστημόνων & επαγγελματιών που μάς συστήνουν νέα διανοητικά μονοπάτια
MAGAZINE

Τα βιβλία διακεκριμένων επιστημόνων & επαγγελματιών που μάς συστήνουν νέα διανοητικά μονοπάτια

Θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας


Eάν επιθυμείτε να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας, τότε η ανάγνωση ενός βιβλίου από διαφορετικούς τομείς, που μπορεί να σας ανοίξει την πόρτα σε καινούρια γνωστικά πεδία και δεξιότητες αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση. Τέσσερις επιτυχημένοι και αεικίνητοι Έλληνες από σημαντικούς χώρους της σύγχρονης ζωής μάς συστήνουν τα βιβλία τους κι εξηγούν γιατί αξίζει να τα γνωρίσετε. Θέτοντας στο επίκεντρο σημαντικές έννοιες, όπως αυτής της Διαμεσολάβησης, του Marketing, της Iστορίας της Τέχνης, αλλά και του προσωπικού στοχασμού, παρακάτω σας προτείνουμε τα αναγνώσματα που θα σας εισάγουν σε έναν εξελιγμένο κι ενημερωμένο τρόπο σκέψης. 

Μέσα από mini interviews των δημιουργών τους θα κατανοήσετε τους λόγους, αλλά και την έμπνευσή τους, ενώ παράλληλα θα εξερευνήσετε καινούρια διανοητικά μονοπάτια. 

Get to know them! 

Ζωή Γιαννοπούλου – Στεφάνου, «Διαμεσολάβηση - Από τη Θεωρία στην Πράξη»


zoi-stefanou.jpg

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια κι Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, η Ζωή Γιαννοπούλου - Στεφάνου είναι Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων και το πλέον κατάλληλο άτομο για να εισαγάγει το κοινό στις τεχνικές της διαμεσολάβησης.

The Book

20210608105757-diamesolavisi-apo-ti-theoria-stin-praxi.jpg

Κ. Γιαννοπούλου, γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη θεματική στο νέο σας βιβλίο;

Έχοντας εντρυφήσει τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής μου στην έρευνα, την εκπαίδευση και την εφαρμογή της διαμεσολάβησης, αποφάσισα να καταγράψω με απλό και κατανοητό, ελπίζω, τρόπο τη διαμεσολάβηση, ακολουθώντας μία πορεία συστηματική, από τη Θεωρία στην Πράξη, όπως προδίδει και ο τίτλος του βιβλίου. Το βιβλίο (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη) απευθύνεται όχι μόνο σε διαμεσολαβητές, αλλά και σε όποιον αναλαμβάνει την επίλυση συγκρούσεων. Η συγγραφή του είναι το απαύγασμα της ανωτέρω επαγγελματικής πορείας.

Μπορεί η διαμεσολάβηση να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων στην καθημερινή ζωή; 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις καθορίζει και το επίπεδο της ζωής μας. Η διαμεσολάβηση είναι η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η οποία διεξάγεται μεταξύ των διαφωνούντων μερών κι ενός ουδέτερου και αμερόληπτου διαμεσολαβητή, χρησιμοποιώντας τον διάλογο, εντός ενός πλαισίου όπου υπάρχει σεβασμός όλων των διαφορετικών απόψεων, με σκοπό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση από τους διαφωνούντες. Η διαμεσολάβηση εντάσσεται στην αποκαταστατική δικαιοσύνη, η οποία έχει πλουραλιστικό και καινοτόμο χαρακτήρα, επειδή τα ενδιαφερόμενα μέρη αξιολογούν και συναποφασίζουν το αποτέλεσμα.


Μάκης Μοναστηρίδης, «Μάρκετινγκ, Καινοτομία και Πολιτισμός»


20210704-047.jpg

Προϊστάμενος στο Τμήμα Marketing και Χορηγιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Μάκης Μοναστηρίδης κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους (University of Sunderland, Αγγλία) και διδακτορικό (Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.) σε πεδία σχετικά με το μάρκετινγκ και την καινοτομία. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

The Book

cover-monastiridis.jpg

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο; 

Πολλές φορές ακούμε ότι ένα βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό, να συμπληρώσει ένα θεματικό πεδίο. Το συγκεκριμένο, όμως, έρχεται ν’ αναδείξει έναν συνδυασμό θεματικών περιοχών που στην πρώτη ανάγνωση φαίνονται αταίριαστες. Στην πραγματικότητα, όμως, κρύβουν τα συστατικά της επιτυχίας για τον πολιτισμό.

Ποια ωφέλεια θ’ αποκομίσουν οι αναγνώστες του; 

Η ευκαιρία ν’ ασχολούμαι με τον πολιτισμό, τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά, ανέδειξε την ανάγκη για μια προσέγγιση που θα ξεφεύγει από τα τετριμμένα και θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας. Ελπίζω ο επαγγελματίας του χώρου να βρει χρήσιμες αναφορές και παραδείγματα για να εφαρμόσει και ο φοιτητής αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές για ν’ αναλύσει περαιτέρω το θέμα.

Ποια θέση έχει σήμερα η καινοτομία στο πολιτιστικό μάρκετινγκ στην Ελλάδα; 

Έχει σημαντική θέση, αλλά αυτή ακόμη δεν της έχει αναγνωριστεί. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει στη διαφοροποίηση, το συγκριτικό πλεονέκτημα, την ανανέωση, τη δημιουργία! Η υιοθέτησή της θα είναι εργαλείο για τους πολιτιστικούς οργανισμούς, για ν’ ανακαλύπτουν και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που πάντα θα υπάρχουν. 


Δημοσθένης Δαββέτας, «Μικρή Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης»


davvetas.jpg

Καθηγητής της Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι, ποιητής, συγγραφέας, εικαστικός και αρθρογράφος, ο πολυσχιδής Δημοσθένης Δαββέτας υπογράφει δύο νέα βιβλία για τη Μόδα και τη Μοντέρνα Τέχνη, εγκαινιάζοντας μία νέα σειρά των εκδόσεων Διόπτρα.

The Book

653257.jpg

Είναι παγκόσμια τάση το μικρό βιβλίο στις ημέρες μας; 

Το μικρό βιβλίο πάντα ήταν κάτι πολύτιμο, γιατί μπορεί να διαβαστεί πιο γρήγορα και να βοηθήσει τον αναγνώστη στην κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός θέματος. Οι Μπέκετ, Ιονέσκο, Ρουσό, Μποντριγιάρ και Ντιράς, μεταξύ άλλων, έγραψαν αιώνια έργα σε λίγες σελίδες. Όμως, μη νομίζετε ότι είναι εύκολο. Γιατί αυτή η μορφή λακωνισμού της γραφής προϋποθέτει βαθιά γνώση του θέματος, ώστε να μπορείς να επιλέξεις τα πιο ουσιαστικά και αναγκαία στοιχεία από αυτό και να τα εντάξεις στο τελικό κείμενό σου.

Η αισθητική πρέπει να διδάσκεται στη βάση της παιδείας; 

Η αισθητική είναι ο σύγχρονος τρόπος σκέψης και ζωής. Χώρα που οι πολίτες της δεν υιοθετούν πνεύμα αισθητικής, μένει πίσω από τις εξελίξεις. Θα έπρεπε να το μαθαίναμε αυτό πολύ νωρίς, από την οικογένεια και το σχολείο. Τι πιο ωραίο να ζούμε εκφράζοντας τον εαυτό μας μέσα από την καθημερινότητά μας, μέσα από την αισθητική μας, που φανερώνει την καλλιέργειά μας; Η ζωή αλλάζει, γίνεται πιο όμορφη, το όνειρο γίνεται καθημερινότητα, ζούμε όπως στα όνειρά μας, είμαστε τα όνειρά μας, είμαστε ελεύθεροι.


Ευθυμία Γαβριηλίδου, «Εσωτερική Πυξίδα»


unnamed-1-PNz3L.jpg

Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η Ευθυμία Γαβριηλίδου έχει επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της στη Φιλοσοφική Συμβουλευτική, με την «Εσωτερική Πυξίδα» (εκδόσεις Δίον) ν’ αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό πόνημα.

The Book

image-67193601.jpg

Γιατί νιώσατε την ανάγκη να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο προέκυψε από την επιθυμία να καταθέσω την προσέγγισή μου πάνω στο θέμα της σύνδεσης των βασικών εννοιών: της αλήθειας, της αυτογνωσίας, της αυτοαγάπης, της αρετής και της προϋπόθεσής τους για την ευδαιμονία, με οδηγό τη σκέψη, κυρίως, των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων. Η φιλοσοφική συμβουλευτική είναι ένα παγκόσμιο ρεύμα, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 στην Ευρώπη, με στόχο την πρακτική της εφαρμογή στον τρόπο ζωής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Είναι γνωστό ότι η θεραπευτική μέθοδος της ψυχολογίας, η Cognitive Behavioural Therapy (CBT), εμπνεύστηκε από τη στωική φιλοσοφία.

Σε πρακτικό επίπεδο πώς μπορεί κάποιος να βοηθηθεί στην καθημερινότητά του; 

Αυτό το βιβλίο, όπως και κάθε βιβλίο, μπορεί να δώσει ερεθίσματα για να κάνουμε τις δικές μας σκέψεις, τονίζοντας τη σημασία της αυτογνωσίας ως του αποτελεσματικότερου τρόπου για να ζει ο άνθρωπος. Στόχος ιδιαίτερα σημαντικός, αν δεχτούμε την άποψη ότι τα προβλήματα προκύπτουν όταν κάποιος ζει μια ζωή που δεν είναι δική του. Αυτός είναι και ο πυρήνας του μοντέλου της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, ενός μοντέλου διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021