fbpixel

Search icon
Search
Τα θετικά αποτελέσματα που έχει το journaling στην ψυχολογία
PSYCHOLOGY

Τα θετικά αποτελέσματα που έχει το journaling στην ψυχολογία

Η καταγραφή της καθημερινότητάς μας σε ημερολόγιο μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της ψυχικής μας υγείας


Το journaling ή αλλιώς η τήρηση ημερολογίου, έχει αρκετά πλεονεκτήματα για εμάς και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Είτε γίνεται σε καθημερινή βάση, είτε μόνο τις μέρες που συναντάμε κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητα, το journaling ενισχύει τη δύναμη του μυαλού και ανακουφίζει από το άγχος και το overthinking. Άλλωστε, είναι γνωστό πως αν γράψετε κάποιο πρόβλημα στο χαρτί βρίσκεστε ήδη στη μέση της λύσης του!

Η ψυχολογία μας, όμως, είναι μία ιδιαίτερη υπόθεση, καθώς επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής, από την επαγγελματική μας καθημερινότητα μέχρι τον τρόπο επικοινωνίας μας με τον περίγυρό μας. Γι' αυτό και πρέπει να αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να διατηρούμε την ψυχολογική μας ευεξία.

img-4816.JPG


Το journaling συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει δραστικά στον ψυχολογικό τομέα, καθώς είναι ένα μέσο που μας επιτρέπει να αποφορτίσουμε το μυαλό μας από περιττές σκέψεις και ανησυχίες. Καταγράφοντας τις καταστάσεις που μας προκαλούν στρες στη ζωή μας μπορούμε να ωφεληθούμε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, αφού απομακρύνεται ένα επιπλέον βάρος από πάνω μας. 

Το journaling είναι μία σημαντική προσθήκη στις καθημερινές μας συνήθειες, καθώς πρώτα από όλα, μας βοηθάει να θέσουμε σε σειρά προτεραιότητας τα προβλήματά μας και τις ανησυχίες μας. Ακόμη, μεσώ της καταγραφής των γεγονότων αλλά και της παρατήρησης, μπορούμε να αναγνωρίσουμε όσες καταστάσεις επηρεάζουν τη διάθεσή μας κι έπειτα να μάθουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις αντιδράσεις μας με καλύτερο τρόπο. 

img-4815.JPG


Τα πλεονεκτήματα του journaling ποικίλουν αφού μπορεί να λειτουργήσει θετικά για πολλές πτυχές της ζωής μας. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην μείωση του άγχους, καθώς ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και εμπνέει τη δημιουργικότητα. Ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη μνήμη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, ακόμα και την κριτική μας σκέψη. Βελτιώνει γενικότερα την ψυχική υγεία, αφού βοηθά στην ιεράρχηση αλλά και στην επίτευξη των στόχων. 

Το journaling πρόκειται για μία μέθοδο που μας βοηθά να ανακαλύψουμε βαθύτερα το ποιοι είμαστε αλλά και τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Μπορεί να πιστεύουμε ότι καταγράφουμε απλά καθημερινά γεγονότα, αλλά στην πραγματικότητα καταθέτουμε τα συναισθήματά μας, ώστε να μπορούμε μετά να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουμε την ψυχική δυσφορία. Έμμεσα λοιπόν, ανακαλύπτουμε τις πραγματικές μας σκέψεις και συναισθήματα για όσα βιώνουμε, απομακρύνοντας τα αρνητικά συμπτώματα από το μυαλό μας.

img-4817.JPG


Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες μελέτες, οι οποίες επικυρώνουν πως το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα μειώνονται με την καθημερινή συγγραφή. Τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στις έρευνες, αναφέρουν την αύξηση των συναισθημάτων ευεξίας σε χρονικό πλαίσιο λιγότερο των τριών μηνών.

img-4814.JPG


Αναδεικνύοντας τις συγγραφικές μας ικανότητες μας επιτρέπεται να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, με στόχο την καλύτερη ψυχολογική ευεξία. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα του journaling στοχεύουν τόσο στην βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους, όσο και την γενικότερη αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων. Αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά την ημέρα για το ημερολόγιό μας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, αλλά και τη διατήρηση της συναισθηματικής μας ευημερίας.

Η τήρηση ημερολογίου μας συνεισφέρει στην απόκτηση μιας διαφορετικής οπτικής για τη ζωή, για το παρελθόν μας και τα συναισθήματά μας.