fbpixel

Search icon
Search
Overthinking: 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε τις αρνητικές σκέψεις
PSYCHOLOGY

Overthinking: 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Εντάξτε τα παρακάτω tricks και δείτε από μόνοι σας τη διαφορά


Η διαδικασία του overthinking αλλά και η ποιότητα των σκέψεών μας επηρεάζει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους - τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση, τις σχέσεις, το self-love, τη συμπόνια, την αυτοφροντίδα και πολλά άλλα. Το να μάθουμε πώς να βγαίνουμε από το κεφάλι μας και να αλλάζουμε τις συνήθειες των σκέψεών μας είναι το κλειδί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα εργαλεία ανακούφισης για να απαλλαγούμε τελικά από τις αρνητικές σκέψεις.

Ακολουθούν πέντε εφικτοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό

1) Αναλάβετε δράση

Απελευθερωθείτε από τις intrusive σκέψεις σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Πηγαίνετε μια βόλτα.
- Κάντε ένα βήμα προς το στόχο σας, όποιος και να είναι αυτός.
- Συναντήστε έναν φίλο για καφέ ή για φαγητό.
- Καθαρίστε το σπίτι σας.
- Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε. 

shutterstock-243456985.jpg

2) Συνδεθείτε με την παρούσα στιγμή εμπλέκοντας τις αισθήσεις σας

Να είστε παρόντες. Ο Δαλάι Λάμα το είπε καλύτερα: "Υπάρχουν μόνο δύο ημέρες το χρόνο που δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η μία λέγεται χθες και η άλλη αύριο, γι' αυτό σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για να αγαπήσεις, να πιστέψεις, να κάνεις και κυρίως να ζήσεις".

Σταματήστε λοιπόν τις ανησυχητικές σκέψεις:
- Ακούγοντας πραγματικά τους ήχους γύρω σας.
- Κοιτάζοντας γύρω σας και περιγράφοντας το περιβάλλον.
- Μυρίζοντας τον αέρα και προσπαθώντας πραγματικά να πιάσετε μυρωδιές.
- Παρατηρώντας πώς αισθάνονται τα πόδια σας στο έδαφος ή πώς αισθάνεται το σώμα σας στο κάθισμα. Αγγίζοντας τις διαφορετικές υφές γύρω σας.
- Να τρώτε ένα φρούτο και να περιγράφετε τις γεύσεις - είναι ζουμερό, γλυκό, ξινό;

3) Επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε

Είναι περιορισμένα τα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους ανθρώπους και τις πράξεις τους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ορισμένες συνθήκες, όπως οι φυσικές καταστροφές. Θυμηθείτε ότι εσείς ελέγχετε ποιος είναι στη ζωή σας, πού ζείτε και εργάζεστε, πόσο χρόνο ξοδεύετε σε πράγματα, τι τρώτε, πόσο κοιμάστε και πόσο γυμνάζεστε. Το να γνωρίζετε πότε έχετε επιλογές και να αφήνετε τα υπόλοιπα είναι απαραίτητο.

4) Μιλήστε σε κάποιον

Το να μιλήσετε δυνατά για ό,τι σας απασχολεί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του προβλήματος και πιθανότατα κάποιος θα μπορέσει να σας καταλάβει. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλές από έναν έμπιστο φίλο, ψυχολόγο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο. Όταν κρατάμε κάτι για τον εαυτό μας, κολλημένο στο μυαλό μας, δεν υπάρχει τρόπος να το αποβάλλουμε. 

shutterstock-1791294233.jpg

5) Κάντε journaling

Όταν δεν απασχολείτε το μυαλό σας με το να πρέπει να θυμάστε κάθε μικρό πράγμα -όπως όλα τα ψώνια που πρέπει να πάρετε- αγχώνεστε λιγότερο και σας είναι πιο εύκολο να σκέφτεστε καθαρά. Η καταγραφή των πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το πώς αισθάνεστε συναισθηματικά για μια κατάσταση. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να γράφετε τα πράγματα. Το να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και χαλαροί δεν βελτιώνει μόνο την υγεία σας, αλλά κάνει επίσης τη ζωή σας πιο ομαλή και την καθημερινότητά σας πιο παραγωγική.


Feature image source: Zimmerman