fbpixel

Search icon
Search
Tα σημαντικότερα στοματικά προβλήματα που δημιουργεί ο Covid
MAGAZINE

Tα σημαντικότερα στοματικά προβλήματα που δημιουργεί ο Covid

H Οδοντίατρος Μαρία Χατζάκη εξηγεί πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε


Οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 περιγράφουν διάφορα στοματικά προβλήματα. Παρόλο που οι γιατροί αμφισβητούν την άμεση σχέση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της στοματικής νόσου, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το στόμα είναι πιο ευάλωτο στον ιό, λόγω της αφθονίας του ενζύμου ACE2 στην περιοχή. Τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς ήταν:

Φλεγμονή των ούλων

Εμφανίζεται αιμορραγία και φλεγμονή στους περιοδοντικούς ιστούς, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων κιτοκινών, που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερη εμφάνιση της COVID-19. Η λύση, ώστε να αποφύγουμε απώλεια δοντιών και οστού, είναι ο σωστός, εξειδικευμένος καθαρισμός στον οδοντίατρο, οι πιο επεμβατικές μέθοδοι ριζικής απόξεσης οστού και ούλων -και ακόμη, αν χρειαστεί, με laser- οι μεμβράνες και οι αυτόλογες θεραπείες PRP.

Ξηροστομία λόγω χρήσης μάσκας

Ο στοματικός ιστός στεγνώνει και προκαλείται φλεγμονή στα ούλα και τερηδονισμός στα δόντια. Συχνά, δημιουργούνται έλκη στο στόμα λόγω της ιογενούς βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Ενδείκνυνται, λοιπόν, σωστή στοματική υγιεινή, με όλα τα πρωτόκολλα που απαιτούνται, σχολαστικά, και τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος.

shutterstock-1154866195.jpg

Οδοντικά κατάγματα

Το άγχος οδηγεί σε σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών, με αποτέλεσμα πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία και ημικρανίες. Ακόμη, η κακή στάση του σώματος λόγω της τηλεργασίας προκαλεί κακή συγκλεισιακή τοποθέτηση της γνάθου, με συνέπεια τη φθορά στα δόντια. Υπάρχει ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα οδοντικά ή παλιών σφραγισμάτων, σε πληγές στα μάγουλα, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμη και στα παιδιά.

Η ψυχολογική επιβάρυνση που δημιουργεί στους ασθενείς η απώλεια των δοντιών κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση. Τα ψηφιακά ρομποτικά συστήματα της οδοντιατρικής μάς προσφέρουν λύσεις, συχνά και την ίδια μέρα. Οι γρήγορες καταγραφές με ενδοστοματικές κάμερες δίνουν ακριβή μέτρα, χωρίς την παρεμβολή των παλιών υλικών, που συχνά γίνονται αιτία για μεγαλύτερο στρες. Νέα ψηφιακά συστήματα, όπως το Modjaw, δίνουν καινούριες καταγραφές στη γνάθο που έχει υποστεί φθορές. Η ενημέρωση του ασθενούς για το τελικό αποτέλεσμα των δοντιών του με τεχνικές όπως το smile design θα τον προετοιμάσει γι’ αυτό που θα δει και θ’ αναπτερωθεί ψυχολογικά, ενώ είναι σημαντικό να μη νιώσει τον πόνο. Επίσης, η ηλεκτρονική αναισθησία, η ψηφιακή ακτινογραφία, η 3D αποτύπωση, ακόμη και η τοποθέτηση των δοντιών του την ίδια μέρα, με τη χρήση της άμεσης κοπής της προσθετικής εργασίας στο ιατρείο, τον βοηθούν να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να αισθανθεί καλύτερα.

Απώλεια οσμής και γεύσης

Αυτά συχνά είναι δύο από τα συμπτώματα, που θεωρούνται πρώτοι δείκτες της νόσησης. Η καλή στοματική υγιεινή και το βούρτσισμα της γλώσσας και των ούλων συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ευκολότερα.

Ελλιπής στοματική υγιεινή, λόγω κακής ψυχολογικής κατάστασης

Η ψηφιακή εκπαίδευση του ασθενούς σύμφωνα με τις ανάγκες του, η αποστολή του τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών του μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής οδοντόβουρτσας στο αρχείο του ιατρείου και ο συστηματικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθούν στη διατήρηση των δοντιών του. Η λήψη δείγματος σάλιου, όπου χρειάζεται η σύσταση για χρήση εξατομικευμένων οδοντιατρικών παρασκευασμάτων (οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, γέλη), εξυπηρετεί στο να έχει καλή στοματική υγεία. Η πανδημία της COVID-19 και η νόσηση των ασθενών έθεσαν νέους όρους και ανάγκες στην οδοντιατρική πράξη και η συμμόρφωση στους καινούριους κανόνες είναι υποχρέωση όλων των υγειονομικών και των ασθενών τους.

mg-8685-copy.jpg

Ευχαριστούμε την οδοντίατρο Μαρία Χατζάκη για τις πληροφορίες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021