fbpixel

Search icon
Search
Τα σημάδια που προειδοποιούν πως βρίσκεστε σε μια τοξική φιλία
WELLNESS

Τα σημάδια που προειδοποιούν πως βρίσκεστε σε μια τοξική φιλία

Και οφείλετε να αποχωρίσετε το συντομότερο από αυτήν


Το κομμάτι της φιλίας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, είναι αυτοί που θα μας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και θα μας χαρίσουν απέραντο γέλιο στις όμορφες. Μέσα σε αυτές μαθαίνουμε να σεβόμαστε, να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όποιος έχει κοντά του μια αληθινή παρέα, αναμφισβήτητα θεωρείται απίστευτα τυχερός. Δυστυχώς, πίσω από το πρόσωπο ενός φίλου δεν κρύβεται πάντοτε ένας «θησαυρός», αλλά πολλές φορές άτομα που εκπέμπουν τοξικότητα στη ζωή μας. Όπως και στις σχέσεις, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις φιλίες μας. Όσοι βρίσκονται στον περίγυρό μας, δεν επιθυμούν συνεχώς το καλό μας και μας εκμεταλλεύονται για δικούς τους σκοπούς. Σε όλη τη διάρκεια του βίου μας, οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να μην εμπιστευόμαστε απόλυτα ούτε την σκιά μας, ειδικότερα στην αρχή που γνωρίζουμε κάποιον. Ένας τοξικός φίλος μπορεί να επηρεάσει σε ακραίο βαθμό όλη τη ψυχολογική σας υπόσταση με έμμεσο τρόπο, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή σας και διοχετεύοντας αρνητική ενέργεια.

Σύμφωνα με μια έρευνα, η οποία διήρκησε 10 χρόνια και πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε πως εκείνοι που έχουν καλούς φίλους έχουν 22% πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, ενώ μία άλλη στο Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ευτυχία είναι σχεδόν κολλητική στους φίλους που ζουν το πολύ ένα χιλιόμετρο ο ένας από τον άλλον. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, το λόγο που επιτρέπουμε να έχουμε κοντά μας άτομα που δεν μας προσφέρουν τίποτα. Εκεί ακριβώς, όμως, κρύβετε η τοξικότητα. Σας καθιστούν ανίκανους – υπαίτιους να προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη χωρίς αυτούς.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά σημάδια, τα οποία σας μαρτυρούν το περιβάλλον στο οποίο ανήκετε. Εάν αναγνωρίσετε στον κύκλο σας μερικά από αυτά που ακολουθούν, τότε βρείτε τη δύναμη και αποχαιρετήστε το «φίλο» σας, επειδή μπορείτε.

Προδίδει την εμπιστοσύνη σας

    Με τους φίλους μας μοιραζόμαστε τα πάντα. Είναι οι άνθρωποι που θα πάρεις τηλέφωνο να εκφράσεις το οτιδήποτε συνέβη, από το πιο αθώο μέχρι το πιο σοβαρό. Τι γίνεται όταν ένας φίλος ή μια φίλη σας αποκαλύπτει τα προσωπικά σας σε τρίτο άτομο για παράδειγμα; Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό αγαθό για μια υγιή σχέση. Εάν, λοιπόν, σας αποδείξουν πως δεν τους είναι δύσκολο να σας «προδώσουν», τότε απομακρυνθείτε και μη δώσετε δεύτερη ευκαιρία, επειδή θα το ξανακάνουν.

    1-Mc8uP.jpg

    Κυριαρχεί η ζήλια

    Όταν αγαπάμε πραγματικά, δεν αναπτύσσουμε συναισθήματα ζήλου και φθόνου εναντίον του. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις «υποτιθέμενες» φιλίες είναι η εκδήλωση «κακιάς ζήλιας», δηλαδή οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας να χαίρονται στις αποτυχίες μας και να βλέπουν αρνητικά τις επιτυχίες. Ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές λειτουργούν και ως κριτές. Για παράδειγμα, σε μια θετική για εσάς εξέλιξη, αντί να σταθούν πλάι σας, βρίσκουν αφορμή για να σας σχολιάσουν και να σας ρίξουν ψυχολογικά. Μείνετε μακριά.

    Δεν επικρατεί ο διάλογος

      Η φιλία μεταφράζεται και ως υπομονή και κατανόηση. Όταν για το παραμικρό δημιουργούνται διαφορές μεταξύ σας, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Οτιδήποτε συμβαίνει, οφείλουμε να προβαίνουμε στη συζήτηση και να λύνουμε όμορφα τις διαφορές μας. Όπως επίσης, εάν οι φίλοι σας δεν δέχονται τα πράγματα που σας ενοχλούν και τα αγνοούν, κρίνοντάς σας πολλές φορές γι' αυτά, τότε είναι ξεκάθαρα τοξικοί. Η υποχωρητικότητα και η αλληλοκατανόηση είναι αγαθό ύψιστης σημασίας! 

      2-A2HAe.jpg

      Σας θυμάται όταν σας έχει ανάγκη

        Σας θεωρεί φίλο μέχρι να σας ξαναχρειαστεί. Γνώριμη κατάσταση, η οποία έχει συμβεί σε πολλούς. Το τηλέφωνο χτυπάει τις στιγμές που θέλει να τον/την βοηθήσετε για οποιοδήποτε λόγο, είτε για να του/της γνωρίσετε ένα γνωστό σας, είτε για οικονομικά ή ακόμη και επειδή έμεινε μόνος ή μόνη στη πόλη και βαριέται. Όταν έρχεται η ώρα να ζητήσετε τη δική του/της συμβουλή, εξαφανίζεται και πάλι από την αρχή. 

        Συζητάτε μόνο τα δικά του δράματα

          Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με την παρέα σας, αλλά να γίνεται αμφίδρομα. Αν μιλάει συνεχώς μόνο εκείνος/η, και συνήθως λέει τα δικά του/της προβλήματα -χωρίς να ενδιαφέρεται για τα δικά σας- τότε πρέπει να τον/την αφήσετε να φύγει.

          Μην χάνετε το χρόνο σας σε άτομα που δεν τον αξίζουν και επενδύστε σε ανθρώπους που σας εμπνέουν και συμβάλλουν στην εξέλιξή σας. Η αληθινή φιλία έχει ως βάση μόνο την αγάπη!