fbpixel

Search icon
Search
Τα εστιατόρια στα πιο εντυπωσιακά τοπία της Σκανδιναβίας που προσφέρουν μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία
ESCAPE

Τα εστιατόρια στα πιο εντυπωσιακά τοπία της Σκανδιναβίας που προσφέρουν μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία

Συνδυάζουν τις φρέσκες πρώτες ύλες της περιοχής και δημιουργούν πιάτα πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον


Πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, η γαστρονομία στο Βόρειο τμήμα του κόσμου άλλαξε χάρη στον σεφ René Redzepi και το Noma στην Κοπεγχάγη. Η φιλοσοφία του, που επικεντρώνεται σε τοπικά και εποχιακά υλικά με καθαρές γεύσεις, καθιέρωσε τις χώρες της Σκανδιναβίας ως κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς. Σήμερα, πολλά από τα εστιατόρια που ακολουθούν αυτήν την φιλοσοφία έχουν επιλέξει να μην βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Σκανδιναβίας αλλά σε απομονωμένα τοπία. Το ταξίδι μέχρι εκεί γίνεται μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας, καθώς τα εστιατόρια αυτά προσφέρουν αυθεντικές γεύσεις βασισμένες σε τοπικά και εποχιακά υλικά, που συχνά προέρχονται από μικρούς οικογενειακούς παραγωγούς. Είναι μέρη που συνδυάζουν την αφοσίωση στη φύση με την απομόνωση, δημιουργώντας ένα μοναδικό gastronomy experience που αποκαλύπτει την ομορφιά του τοπίου γύρω τους.

Til Elise fra Marius, Νορβηγία

the-outdoor-area-around-to-elise-from-marius-kristoffer-mollevik-visit-helgeland-15208747-821299dbcbjpg.webp
Image Credits: Til Elise Fra Marius

Για να φτάσουμε στο Til Elise fra Marius, η περιπέτεια μας ξεκινά με ένα ταξίδι στη βόρεια Νορβηγία καθώς το εστιατόριο βρίσκεται στην καρδιά του Utskarpen. Το εστιατόριο, που ανήκει στους Elise Bratteng Rønning και Marius Martinsen, είναι μια γαστρονομική όαση στην άγρια ομορφιά της φύσης. Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλόξενο, με την αίσθηση της τοπικής παράδοσης να κυριαρχεί σε κάθε γωνιά. 

snapinstapp-448533812-985931076867282-6063503885291747618-n-1080.jpg
Image Credits: Til Elise Fra Marius


Οι ντόπιοι προμηθευτές και ο κήπος του εστιατορίου παρέχουν τα υλικά για τα πιάτα, που βασίζονται σε εποχιακά και τοπικά προϊόντα. Η φιλοσοφία του εστιατορίου επικεντρώνεται στην απλότητα και την καθαρότητα των γεύσεων, με κάθε πιάτο να αντικατοπτρίζει την πλούσια παράδοση και τον φυσικό πλούτο του τόπου. Οι δύο ιδιοκτήτες, με την εμπειρία τους από τα καλύτερα εστιατόρια του Όσλο, επέλεξαν να επιστρέψουν στο Helgeland για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, φέρνοντας έναν αέρα δημιουργικότητας και αυθεντικότητας σε αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά της Νορβηγίας. 

Fangst, Νορβηγία

5-b2e59c2668jpg.webp
Image Credits: Fangst

Οι νήσοι Lofoten έχουν γνωρίσει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των εκπληκτικών πεζοποριών, της απαράμιλλης θέας και της άγριας, απομακρυσμένης φύσης τους. Ωστόσο, αυτή η μαγευτική περιοχή φιλοξενεί και εστιατόρια παγκοσμίου επιπέδου. Ένα από αυτά είναι το Fangst, που βρίσκεται στην άκρη της θάλασσας στο Hattvika Lodge. Το μενού "Ode to Lofoten" είναι μια εξαίσια γαστρονομική εμπειρία έξι πιάτων που τιμά τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής, συνδυασμένα με εκλεκτά κρασιά από όλο τον κόσμο. Καθώς απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά, το βλέμμα μας πλανιέται πάνω στις χιονισμένες βουνοκορφές, προσφέροντας την αίσθηση πως βρισκόμαστε στην άκρη του κόσμου.

hattvika-hillside-1024x683.jpg


 Το Fangst δεν είναι μόνο ένα εστιατόριο, είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την γαστρονομία με την εκπληκτική φυσική ομορφιά της περιοχής. Η ατμόσφαιρα του χώρου είναι ζεστή και φιλόξενη, με μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν την ακατέργαστη ομορφιά του τοπίου, ενώ γεύονται τις δημιουργίες του chef. Το μενού αναδεικνύει την πλούσια τοπική κουλτούρα, χρησιμοποιώντας φρέσκα θαλασσινά, βότανα και άλλα προϊόντα που συγκομίζονται απευθείας από τη γύρω φύση. 

Koks, Γροιλανδία

serpi-aoFwU.jpg
Image Source: Koks

Το KOKS είναι ένα από τα πιο μοναδικά και απομονωμένα εστιατόρια στον κόσμο, που συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την απόλυτη επαφή με τη φύση. Βρίσκεται στις Νήσους Faroe, σε ένα απομακρυσμένο σημείο, και είναι διάσημο για την εξαιρετική του κουζίνα που βασίζεται στην τοπική παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής. Με αστέρι Michelin, το KOKS προσφέρει στους επισκέπτες του όχι μόνο ένα γεύμα, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία που ενώνει την τέχνη της γαστρονομίας με το απίστευτο τοπίο του βόρειου Ατλαντικού.

koks2015-1a.jpg
Image Source: Koks


 Η φιλοσοφία του εστιατορίου εστιάζει στη χρήση φρέσκων, τοπικών υλικών, συχνά προερχόμενα από τις θάλασσες γύρω. Τα πιάτα του συχνά αναδεικνύουν τη σκανδιναβική παράδοση, επανασχεδιασμένα με σύγχρονη ματιά και τεχνικές, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που είναι ταυτόχρονα αυθεντική και καινοτόμος. Τέλος, το KOKS δεν είναι απλά ένα εστιατόριο, αλλά μια μοναδική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια του φαγητού, καθώς η τοποθεσία του ενισχύει την αίσθηση απομόνωσης και της σύνδεσης με τη φύση.

Iris, Νορβηγία

tlt-4558-db88a6dbbd.jpg
Image Credits: Iris


Το Iris είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και καινοτόμα εστιατόρια στη Νορβηγία, που επικεντρώνεται στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Βρίσκεται στο Stavanger, μια πόλη που είναι γνωστή για τη γαστρονομική της σκηνή και την εξαιρετική της σύνδεση με τη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα του είναι ζεστή, κομψή και μοντέρνα, με έναν minimal σχεδιασμό που αναδεικνύει το φυσικό φως και την απλότητα της φύσης. 

restaurant-iris-norm-architects-24.jpg


Το εστιατόριο έχει υιοθετήσει την φιλοσοφία της «New Nordic» κουζίνας, όπου το επίκεντρο είναι τα φρέσκα, εποχιακά υλικά από τη γύρω περιοχή, συχνά προερχόμενα από μικρούς παραγωγούς ή ακόμη και από τη θάλασσα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το μενού του Iris είναι γεμάτο εκπλήξεις, με τα πιάτα να είναι αριστοτεχνικά παρουσιασμένα και να αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τις καθαρές γεύσεις των τοπικών υλικών. Επιπλέον, είναι γνωστό για την εξαιρετική λίστα κρασιών που διαθέτει, με επιλεγμένες ετικέτες που ταιριάζουν απόλυτα με τα πιάτα του μενού, προσφέροντας μια άψογη εμπειρία φιλοξενίας.

Moss, Ισλανδία

moss-restaurant-outside-1.jpg
Image Source: Moss


Έχετε ποτέ σκεφτεί να απολαύσετε δείπνο σε έναν ηφαιστειακό αγρό; Αν όχι, φανταστείτε να το κάνετε σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, πάνω σε ένα ηφαίστειο, δίπλα σε μια από τις πιο διάσημες γεωθερμικές λίμνες του κόσμου. Αυτή είναι η πρόταση του Moss, του εστιατορίου με αστέρι Michelin, που βρίσκεται μέσα στο Retreat at the Blue Lagoon, στην χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας. Το Moss αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας και εξερεύνησης, καθώς το μενού του επικεντρώνεται στις πιο αγνές γεύσεις της Ισλανδίας. Τα υλικά προέρχονται από τις θερμοκήπια του νησιού, όπου τα φυτά καλλιεργούνται μέσα σε γεωθερμική ενέργεια, ενώ το κρέας, κυρίως το διάσημο ισλανδικό αρνί, χαρακτηρίζεται από την πλούσια, γεμάτη γεύση του. 

moss-24-may-1328-1-nyttjpg-lR8uj.webp
Image Source: Moss

Το Moss είναι επίσης γνωστό για την εξαιρετική ποικιλία θαλασσινών του, που περιλαμβάνει από αχινούς έως γλυκούς αστακούς, δίνοντας την αίσθηση πως απολαμβάνουμε τη θάλασσα στο πιάτο μας. Η εμπειρία του δείπνου στο εστιατόριο δεν είναι μόνο γευστική, αλλά και αισθητική. Ενώ το φαγητό αναδεικνύει τις καλύτερες παραδόσεις της ισλανδικής κουζίνας, η τοποθεσία του είναι αξεπέραστη. Η θέα στο διάσημο blue lagoon, με τα θερμά νερά της που περιβάλλονται από τα ηφαιστειακά τοπία, προσφέρει μια μαγευτική ατμόσφαιρα για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. 

Arctic Bath, Σουηδία

bilder-15-1.jpg
Image Credits: Arctic Bath


Βυθισμένο στην άγρια και απομονωμένη φύση της Σουηδίας, το Arctic Bath βρίσκεται σε μια περιοχή μακριά από τον πολιτισμό, μια ώρα οδήγησης από το κοντινότερο αεροδρόμιο, και μοιάζει να αναδύεται από το τοπίο, με την εντυπωσιακή του μορφή να προεξέχει πάνω από τον παγωμένο ποταμό Lule. Το εστιατόριο, συνδυάζει τοπικά υλικά με παραδοσιακές συνταγές, αποτίοντας φόρο τιμής στις γεύσεις και τις παραδόσεις της περιοχής. Η κουζίνα του εστιάζει σε υλικά της βόρειας Σουηδίας, όπως κρέας ταράνδου, μύρτιλλα και φύλλα ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς.

snapinstapp-223200655-218366946959476-3695883308499138934-n-1080.jpg


 Όλα αυτά μεταμορφώνονται σε μια εκπληκτική γευστική εμπειρία, που αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα του βόρειου τοπίου. Το καλοκαίρι, οι σεφ εκμεταλλεύονται την πλούσια βλάστηση του δάσους γύρω από το Arctic Bath για να προσφέρουν πιάτα γεμάτα φρεσκάδα. Το χειμώνα, όταν η περιοχή καλύπτεται από χιόνι και πάγο, τα φρέσκα υλικά από το καλοκαίρι αποθηκεύονται, υποβάλλονται σε διαδικασίες τουρσί, αποξήρανσης και ζύμωσης, διατηρώντας τις γεύσεις ζωντανές και φρέσκες ακόμη και όταν ο κόσμος γύρω είναι παγωμένος και σιωπηλός.