fbpixel

Search icon
Search
Νόστιμες και εύκολες σούπες που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας
TASTE

Νόστιμες και εύκολες σούπες που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με φυσικό τρόπο


Η αλλαγή της εποχής και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μας κάνουν επιρρεπείς σε κρυολογήματα και ιώσεις. Δεν υπάρχει καλύτερες τρόπος για να προφυλαχτούμε από το να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με απόλυτα φυσικούς τρόπους. Η διατροφή "παίζει" τον πιο σημαντικό ρόλο σ' αυτήν τη διαδικασία. Τα πρώτα κρύα έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά και οι σούπες αποτελούν την ιδανική επιλογή γι' αυτές τις ημέρες. 

Συνεχίστε παρακάτω και ανακαλύψτε εύκολες και νόστιμες συνταγές που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας!

Σούπα μανιταριών 

shutterstock-2496494889.jpg

Υλικά:

  • 30 γραμμάρια μανιτάρια (όποιο είδος θέλετε, προτιμήστε τα φρέσκα)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
  • Λίγο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 ολόκληρο σκόρδο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κύβος λαχανικών
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από τα στεγνά μανιτάρια σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ και στη συνέχεια σπάμε τις σκελίδες σκόρδου. Τα αφήνουμε να σοταριστούν απαλά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το νερό τους στο τηγάνι και ύστερα τοποθετούμε και το ζωμό λαχανικών όπως και το χυμό λεμόνι. Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 2 ώρες και η σούπα μας είναι έτοιμη.

Σούπα αυγολέμονο

soupa-avgolemono-site.jpg

Υλικά:

  • 1 1/2 λίτρο σούπα, που έχει περισσέψει, μοσχάρι ή κοτόσουπα
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ, προαιρετικά

Για το αβγολέμονο

  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 αυγά, μέτρια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • πιπέρι
  • φέτες λεμόνι
  • παξιμάδια

Εκτέλεση: 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.Προαιρετικά, αν θέλουμε η σούπα μας να έχει ρύζι, μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε το ρύζι γλασέ και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Για το αβγολέμονο

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε αργά 2-3 κουταλιές από τη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ πίσω στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Σούπα με ταχίνι και πλιγούρι

akis-petretzikis-taxinosoupa-4.jpg

Υλικά:

  • 1 καρότο, μεγάλο
  • 1 πράσο, το άσπρο μέρος του
  • 1 ντομάτα, χωρίς φλούδα και σπόρους
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/4 σελινόριζα, μέτρια
  • 1 πατάτα , μέτρια
  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 60 γρ. ταχίνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 1 ζωμό, λαχανικών
  • 4 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο
  • σουσάμι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Κόβουμε το καρότο αφού το έχουμε καθαρίσει σε λεπτές κάθετες φέτες. Κόβουμε το πράσο σε φέτες πάχους 2 εκ. και τη ντομάτα σε κύβους. Τα ρίχνουμε όλα σε μία κατσαρόλα μαζί με το κύβο λαχανικών, το θυμάρι και ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Όταν βράσουν καλά, με μία κουτάλα παίρνουμε δόσεις από τη σούπα και ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό μπλέντερ και τα πολτοποιούμε και τα διαλύουμε τελείως. Κάθε δόση που ετοιμάζουμε την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Επιστρέφουμε το μείγμα με τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Ανάβουμε πάλι το μάτι σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Καλό θα ήταν να σκεπάσουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα. Μόλις βράσει και το πλιγούρι σβήνουμε το μάτι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού. Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά με μία κουτάλα λίγο από τη σούπα μας μέσα στο μπολ (όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο). Αδειάζουμε το μείγμα του ταχινιού μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Σερβίρουμε με μπούκοβο και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι. Σε περίπτωση που η σούπα μας, βγει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι για να την αραιώσουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Πράσινη Σούπα 

shutterstock-2162594427.jpg

Υλικά:

  • Μπρόκολο
  • 1 πράσινο κολοκύθι
  • 3 χούφτες φρέσκο σπανάκι και κάλε
  • 2 φλιτζάνια αρακά
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι φύλλα κόλιαντρου
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο, το κολοκύθι, το σπανάκι, το κάλε και τον αρακά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πράσο. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από το σπανάκι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγορβράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το σπανάκι και σιγοβράζουμε για άλλα 2 λεπτά.  Κλείνoυμε το μάτι και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει. Βάζουμε στο μπλέντερ χυμό από ένα λεμόνι, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο και τα χτυπάμε μέχρι να έχουν την υφή του πουρέ. Τώρα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.