Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της γαστρονομίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συγκεντρώθηκαν στο Άμπου Ντάμπι για την τέταρτη απονομή των βραβείων "Middle East & North Africa’s 50 Best Restaurants", από τον εγκυρότερο οργανισμό κριτικής εστιατορίων παγκοσμίως. Σε μια λαμπερή τελετή στο ξενοδοχείο Erth Abu Dhabi, αναδείχθηκαν τα 50 κορυφαία εστιατόρια από 11 πόλεις της περιοχής. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του Orfali Bros Bistro ως του καλύτερου εστιατορίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Αυτό που ξεχώρισε από τη βραδιά όμως ήταν το έντονο γυναικείο άρωμα, το οποίο έχει εξαπλωθεί και κυριαρχήσει στη γαστρονομική σκηνή της περιοχής. Συγκεκριμένα, τρία από τα ειδικά βραβεία της εκδήλωσης - τα οποία απονέμονται σε άτομα που έχουν ξεχωρίσει, το καθένα για διαφορετικό λόγο στο χώρο - κατέληξαν σε γυναικεία χέρια. Αυτό του καλύτερου chef της χρονιάς σύμφωνα με τους συναδέλφους του κλάδου, του καλύτερου pastry chef, και όπως είναι φυσικό της καλύτερης γυναίκας chef. Να σημειωθεί ότι στις δύο πρώτες από αυτές, η επιλογή έγινε ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που αποδεικνύει πως η γυναικεία συνεισφορά στο χώρο είναι τεράστια.
Best Pastry Chef 2025 / Carmen Rueda Hernandez
Η Carmen Rueda Hernandez γεννήθηκε σε μια αγροτική πόλη της Ισπανίας με αγάπη για τα γλυκά. Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή μαγειρικής, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας τις ικανότητές της σε κορυφαία εστιατόρια, όπως το The Fat Duck και το θρυλικό El Bulli. Το 2019 εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι, αναλαμβάνοντας τον τομέα της ζαχαροπλαστικής στο εστιατόριο 3 Fils, και στο εστιατόριο Brix, το μοναδικό εστιατόριο της πόλης αφιερωμένο αποκλειστικά στα επιδόρπια. Στο 3 Fils, η δημιουργικότητά της ξεχωρίζει μέσα από γλυκά όπως το African Powerhouse, μια τάρτα με σοκολάτα.
Ωστόσο, στο Brix, η φαντασία της απογειώνεται με το Silk Road menu, το οποίο εμπνέεται από τους έξι σταθμούς του αρχαίου εμπορικού δρόμου (Κίνα, Ινδία, Περσία, Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία), μετατρέποντάς τους σε έξι εκλεπτυσμένες γεύσεις. Το menu παρουσιάζεται σε μορφή διαβατηρίου και boarding pass, ενισχύοντας την αίσθηση ενός γαστρονομικού ταξιδιού. Το δεύτερο menu, "The Seasons", περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα εμπνευσμένα από τις αναμνήσεις της chef από κάθε εποχή, όπως παγωτό κεράσι-τζίντζερ με μαύρη σοκολάτα και τρούφα για το φθινόπωρο. Το 2023, η Rueda Hernandez δημιούργησε το Brix Café, ένα casual all-day eatery που προσφέρει πιάτα όπως ομελέτα με καπνιστό σολομό και "wagyu λαζάνια", καθώς και μια επιλεγμένη ποικιλία από deli's όπως το Cubano-style croissant και φρεσκοψημένα ψωμιά καθημερινά.
Chefs' Choice Award 2025 / Tala Bashmi
Η Tala Bashmi έχει καταφέρει να βάλει το Μπαχρέιν στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη, επαναπροσδιορίζοντας παραδοσιακά πιάτα και προβάλλοντας τη γαστρονομία της χώρας της διεθνώς. Αρχικά ονειρευόταν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, όμως ένας τραυματισμός την οδήγησε στις κουζίνες, όπου ξεπέρασε τις προκλήσεις του ανδροκρατούμενου χώρου. Το 2018 ανέλαβε το εστιατόριο Fusions στο Gulf Hotel της Μανάμα, το οποίο μετονομάστηκε σε Fusions by Tala το 2020. Το menu της περιλαμβάνει μοντέρνες εκδοχές κλασικών πιάτων της Μέσης Ανατολής, όπως οι μπάμιες με μάγουλο από wagyu, και τα tacos με αρνί, μαγιονέζα ma’abooch και τραγανά κρεμμύδια.
Εμπνευσμένη από τον πατέρα της, η Bashmi έχει μελετήσει την ιστορία της αραβικής κουζίνας και εργάζεται για την αναβίωσή της διεθνώς. Ως Πρέσβειρα Γαστρονομικού Τουρισμού του ΟΗΕ, προωθεί τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία. Το 2022 ανακηρύχθηκε Καλύτερη Γυναίκα Σεφ της Μέσης Ανατολής & Βόρειας Αφρικής, ενώ το 2025 τιμήθηκε με το Chefs’ Choice Award. Πρόσφατα, αποχώρησε από το Fusions για να αφοσιωθεί σε νέα projects, διατηρώντας τη θέση της ως κορυφαία εκπρόσωπος της σύγχρονης κουζίνας του Κόλπου.
Best Female Chef 2025 \ Yasmina Hayek
Η Yasmina Hayek, επικεφαλής chef και δημιουργική διευθύντρια γαστρονομίας της Em Sherif Group, έχει καταφέρει να κάνει το Λίβανο γνωστό στη διεθνή γαστρονομική σκηνή παρά την νεαρή ηλικία της. Σπούδασε στη Γαλλία και ανέπτυξε τις ικανότητές της σε κορυφαίες κουζίνες του Παρισιού και της Κοπεγχάγης, προτού επιστρέψει στη Βηρυτό και ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 2011, η μητέρα της ίδρυσε την Em Sherif Group, η οποία έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά με την καθοδήγηση της Hayek. Το 2022, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Harrods του Λονδίνου, ενώ το αρχικό κατάστημα στη Βηρυτό έχει συμπεριληφθεί στη λίστα MENA’s 50 Best Restaurants από το 2022.
Η Hayek είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των menu τη δημιουργική κατεύθυνση και την εκπαίδευση της ομάδας, ενώ η ηγετική της παρουσία την κατέστησε Καλύτερη Γυναίκα Σεφ της Μέσης Ανατολής & Βόρειας Αφρικής για το 2025. Η Em Sherif Group διαθέτει σήμερα 24 καταστήματα. Το Em Sherif Deli, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στη Βηρυτό, προσφέρει αυθεντικό λιβανέζικο φαγητό, στοχεύοντας σε νέους πελάτες με μοντέρνα προσέγγιση. Η Hayek, με όραμα και πάθος για την κουζίνα του Λιβάνου, είναι αποφασισμένη να τη φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο: «Αν δεν το κάνω εγώ, ποιος θα το κάνει;» δηλώνει η ίδια.