fbpixel

Search icon
Search
Συναντήσαμε τις Ελένη Βαρβιτσιώτη & Βικτώρια Δενδρινού, συγγραφείς του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015
MAGAZINE

Συναντήσαμε τις Ελένη Βαρβιτσιώτη & Βικτώρια Δενδρινού, συγγραφείς του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015

Μοιράστηκαν μαζί μας τον λόγο που το έγραψαν και ποια ήταν η πιο συγκλονιστική αποκάλυψή τους


Δύο ελληνίδες δημοσιογράφοι κατόρθωσαν αυτό που το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο: ν’ ανοίξουν κλειστές πόρτες, να ξεκλειδώσουν πολύτιμα προσωπικά αρχεία και δεδομένα και μετά από τρεισήμισι χρόνια έρευνας και σκληρής δουλειάς, να ολοκληρώσουν ένα βιβλίο καταγραφής των γεγονότων που οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η συνάντηση στην αρχή της κρίσης

Τον Ιούνιο του 2015, η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Βικτώρια Δενδρινού κάλυπταν το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, η πρώτη για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ και η δεύτερη για τη Wall Street Journal (σήμερα εργάζεται στο Bloomberg). «Όταν ξεκίνησε η κρίση, με τη Βικτώρια καλύπταμε ακριβώς τα ίδια πράγματα -οικονομικά θέματα για την Ελλάδα- και αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε όλα αυτά παρέα. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, μας ένωσε η κρίση», λέει χαμογελώντας η Ελένη. Τις ρωτάω με ποια αφορμή πήραν την απόφαση να γράψουν το βιβλίο. «Ο λόγος είναι το περιστατικό που αναφέρουμε στον πρόλογο. Είναι 27 Ιουνίου του 2015 και βρισκόμαστε στο κρίσιμο Eurogroup, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει το δημοψήφισμα το προηγούμενο βράδυ. Οι υπουργοί οικονομικών έχουν αρνηθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη την επέκταση του ελληνικού προγράμματος και η συνεδρίαση συνεχίζεται χωρίς αυτόν, όπου πλέον οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο του Grexit και πώς θα θωρακίσουν τις οικονομίες των χωρών τους», θυμάται η Ελένη. «Ήμασταν σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και σ’ επαγγελματική πίεση, καθώς έπρεπε ταυτόχρονα να στείλουμε τ’ άρθρα μας», συμπληρώνει η Βικτώρια. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να πάρουν λίγο αέρα, να καθαρίσει το μυαλό τους για να μπορέσουν να γράψουν.

2-PJKFB.jpg
Βικτώρια Δενδρινού & Ελένη Βαρβιτσιώτη

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο

Βγαίνοντας από το κτίριο συναντούν έναν ιταλό αξιωματούχο που τους λέει ότι δεν πιστεύει αυτό που συμβαίνει και αναρωτιέται πώς έφτασαν τα πράγματα τόσο γρήγορα εδώ. «Αυτό το ερώτημα εκείνη τη στιγμή, “το πώς φτάσαμε τόσο γρήγορα εδώ”, ήταν που μας έκανε κλικ. Έπρεπε να πούμε αυτήν την ιστορία, να δώσουμε αυτήν την απάντηση», αποκαλύπτει η Ελένη. Τρεισήμισι χρόνια και 230 ώρες off the record συνεντεύξεων από 95 ανθρώπους μετά, «Η Τελευταία Μπλόφα» μπήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Οι δύο συγγραφείς εξαρχής είχαν θέσει ως στόχο να έχουν πρωτογενή έρευνα, δηλαδή, πρακτικά, μηνύματα, σημειώσεις, e-mails, οτιδήποτε σε hard copy που δε θ’ αλλοιωνόταν με το πέρασμα του χρόνου, όπως η μνήμη. Και ποια ήταν η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη που έκαναν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους; Η Βικτώρια απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «To Plan B σίγουρα. Ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε για να έχουμε την ιστορία όσο πιο ολοκληρωμένη μπορούσαμε και ήταν τρομαχτικά δύσκολο να το βρούμε».

-TK0aE.jpg

«Δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι...»

Σήμερα, οχτώ μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, τι σκέψεις κάνουν; «Ένα από τα βασικά συμπεράσματά μας ήταν το πώς επηρεάζει η προσωπικότητα, οι αδυναμίες ή τα προτερήματα κάποιου τη λήψη των αποφάσεων. Δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι, δεν παύεις να είσαι άνθρωπος, ακόμη κι αν είσαι η Μέρκελ», λέει η Ελένη και συμπληρώνει: «Θέλαμε να δώσουμε τις διαφορετικές υφές στις προσωπικότητες και τους χαρακτήρες, ώστε να καταλάβει ο κόσμος ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί κινήθηκαν όπως κινήθηκαν». Αλήθεια, έχουν σκέψεις για ένα δεύτερο βιβλίο; Η Βικτώρια απαντά: «Αυτό το βιβλίο το γράψαμε γιατί είχαμε μία φανταστική ιστορία στα χέρια μας και θέλαμε να την πούμε σωστά. Αν ποτέ έχουμε ξανά μία αντίστοιχη για τη χώρα, θα το σκεφτούμε».

Info: Το βιβλίο «Η τελευταία Μπλόφα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ: ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 158 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020