fbpixel

Search icon
Search
Summertime Sadness: Αντιμετωπίστε άμεσα την καλοκαιρινή κατάθλιψη & δώστε τέλος στις αρνητικές σκέψεις
PSYCHOLOGY

Summertime Sadness: Αντιμετωπίστε άμεσα την καλοκαιρινή κατάθλιψη & δώστε τέλος στις αρνητικές σκέψεις

Ενταχθείτε σε ένα νέο, πιο αισιόδοξο καλοκαιρινό lifestyle ακολουθώντας τέσσερα απλά tips


Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με αποδράσεις, ατελείωτη διασκέδαση κι ανεξάντλητη αισιοδοξία που οφείλεται στις υπέροχες παραλίες της χώρας μας, στον καυτό ήλιο που στέκεται αγέρωχος εκεί ψηλά, στα parties που διαρκούν μέχρι πρωίας και σε τόσα άλλα που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Κι όμως, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δεν καταφέρνει να βρει την αναφερόμενη χαρά κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής και διακατέχεται από τη λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), δίχως να μπορεί να ανακαλύψει τρόπους για να ξεφύγει από αυτόν το φαύλο κύκλο.

Εάν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την διαταραχή, διαβάστε αυτά που ακολουθούν & βρείτε λύσεις διαφυγής που θα μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τη διάθεσή σας!

Μην προγραμματίζετε τα πάντα

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για να βγάλουμε από το μυαλό μας όλα τα «πρέπει» που ορίζει η δουλεία και ο απαιτητικός τρόπος ζωής που ακολουθούμε. Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που τοποθετούν όρια σε κάθε τους ενέργεια, καθώς η δύναμη της συνήθειας τους έχει εντάξει σε μια σειρά από καταστάσεις που οφείλουν να προγραμματιστούν με απόλυτη αφοσίωση και τελειότητα. Εάν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει να σταδιακά να αρχίζετε να αποδομείτε την τόσο έντονη σημασία κάθε γεγονότος στη ζωή σας, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για τον ίδιο σας τον εαυτό που το έχει πραγματικά ανάγκη. Ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ενσωματώσετε ένα πιο αυθόρμητο mode σε καθετί με το οποίο καταπιάνεστε, δίχως να βασανίζετε το μυαλό σας με περιττές σκέψεις για το αν θα φέρετε 100% εις πέρας οτιδήποτε σας ανατεθεί ή κάτι με το οποίο καταπιάνεστε. Χαρείτε κάθε στιγμή του καλοκαιριού και πάρτε τις απαραίτητες δυνάμεις για τη νέα σεζόν που είναι κοντά, η οποία φέρνει μαζί της άγχη και φόρτο εργασίας που μπορεί πάλι να σας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα. Αφήστε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη όλα εκείνα τα «πρέπει» και αφήστε τη ροή του προγράμματός σας να κυλήσει ομαλά κι αβίαστα.

1-PtOku.jpg

Κρατήστε επαφή με παρέες

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από να βρίσκεστε κοντά σε φίλους και κοντινά σας πρόσωπα για όσο χρονικό διάστημα διακατέχεστε από αρνητικά συναισθήματα, αλλά και για πάντα! Αφιερώστε χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους και αδράξτε κάθε καλοκαιρινή ημέρα μαζί τους, χωρίς να βαρεθείτε ούτε στιγμή. Άλλωστε, δε θα έχετε τα χρονικά περιθώρια να βυθίζεστε σε κακές σκέψεις, εφόσον οι συζητήσεις και οι στιγμές ατελείωτης διασκέδασης θα στέκονται ως τέλεια αφορμή για να ξεχαστείτε και να αποφορτιστείτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με πρόσωπα που έχετε εντάξει στη λίστα με τις τοξικές σχέσεις στη ζωή σας, διότι μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει η συναναστροφή μαζί τους, κάτι που σε καμία δεν αποτελεί ζητούμενο. Εστιάστε, οπότε, σε εκείνη τη μερίδα ανθρώπων που σας γεμίζει με θετικά συναισθήματα -χωρίς κανένα ίχνος αρνητισμού- και βάλτε στα κοινά σχέδιά σας μια βόλτα, ένα γρήγορο περπάτημα, έναν καφέ ή ένα φαγητό. Βρείτε τις αφορμές και ξεχάστε μια για πάντα τη μοναξιά σας!

Μην αλλάξετε το ωράριο του ύπνου σας και τις διατροφικές σας συνήθειες

Ένας καλός ύπνος και μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητα στάδια που χρήζουν άμεσης προσοχής! Εάν κρατηθούμε από το παραπάνω, γίνεται κατανοητό πως θα υπάρξουν κι εκείνα τα long nights που ενδεχομένως θα σας στερήσουν από το να πέσετε νωρίς για ύπνο -έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε κυμαίνονται από 8 έως 9-, αλλά κάτι αντίστοιχο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Διατηρήστε ένα συγκεκριμένο ωράριο κατά το οποίο θα κοιμάστε και προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να μην το διαμορφώνεται συνεχώς, διότι ο οργανισμός θα δυσκολεύεται να «βρει τους ρυθμούς του». Το ίδιο ισχύει και για το διατροφικό σας πρόγραμμα: δημιουργήστε μια λίστα με όσα επιθυμείτε να τρώτε και κάντε focus στα healthy choices, που θα διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τον οργανισμό σας και τη διάθεσή σας, εν γένει. Στο στάδιο αυτό, καλό θα ήταν να αντλούσατε συμβουλές από κάποιον που ειδικεύεται επί του θέματος και θεωρείται expert σε θέματα διατροφής. Προφανώς κι ένα εβδομαδιαίο cheat meal θα έχει τη θέση του στο πρόγραμμά σας, προσφέροντας περισσότερες δόσεις αισιοδοξίας στην όλη σας προσπάθεια.

3-9kwGX.jpg

Ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε

Τελευταία αλλά εξαιρετικά σημαντική συνήθεια που πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, αποτελεί η γυμναστική! Χωρίς να χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας δύσκολα trainings που θα σας κουράσουν και θα απορροφήσουν όλη σας την ενέργεια, αντλήστε έμπνευση από guide videos που θα βρείτε σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και προσαρμόστε όσα θα δείτε σύμφωνα με τις δικές σας αντοχές και προτιμήσεις. Έτσι, θα αφαιρεθούν σε ανύποπτο χρόνο από τις σκέψεις όλα όσα προσπαθείτε να βγάλετε με κάθε τρόπο και δυσκολεύεστε. Επίσης, μια τέλεια κι άκρως αναζωογονητική ιδέα είναι να βγείτε για περπάτημα στη φύση ή σε κάποια κοντινή σας παραλία, κάνοντας δικό σας το οξυγόνο και, παράλληλα, την καθημερινή σας άσκηση. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας και κάποιον φίλο, προκειμένου να ενισχύσετε τη στιγμή με αφορμές για συζητήσεις ή ακόμα και το κατοικίδιό σας. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, κάντε ένα δροσιστικό μπάνιο και ξεκουραστείτε με μια κινηματογραφική προβολή, ένα podcast ή πατώντας το play στην music list σας!

Ακολουθήστε τις παραπάνω ιδέες & αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε!